Kendte 23. august 2021

Nu opretter Angelina Jolie en Instagramprofil - af en helt særlig årsag

Den 46-årige skuespiller og aktivist deler som det allerførste et stærkt håndskrevet brev fra en ung afghansk kvinde, der frygter for sin frihed med den militante bevægelse Taliban ved magten
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Fredag skete der pludselig noget på Instagram.

Megastjernen Angelina Jolie oprettede sig som bruger, og postede sit allerførste opslag nogensinde. Og det var endda et opslag med helt særlig betydning – og med et aktuelt budskab, som ligger skuespillerinden, der også er FN-udsendt ambassadør gennem flere år, meget på sinde.

Slår rekorden

- Dette er et brev fra en teenagepige i Afghanistan. Lige nu er det afghanske folk ved at miste deres evne til at kommunikere på de sociale medier og muligheden for frit at udtrykke sig. Derfor er jeg kommet på Instagram for at dele deres historier, og lade dem som overalt på kloden kæmper for deres basale menneskerettigheders stemmer blive hørt, skriver hun.

Samtidig har Angelina slået rekorden, og er nu indehaver af den Instagram, som hurtigst har nået en million følgere. Hun kom i løbet af tre timer op på hele 2,1 millioner følgere. 

Brevet, hun deler, kommer fra en pige, der ligesom resten af befolkningen i store dele af Afghanistan frygter for sin fremtid i hænderne på bevægelsen Taliban, der nu i lidt over en uge har haft magten i landet.

Ingen rettigheder

I den håndskrevne tekst forklarer pigen blandt andet, hvordan hun og de andre kvinder i landet har været vant til at kunne ”gå rigtigt på arbejde eller i skole.”

- Vi havde alle rettigheder. Vi havde mulighed for frit at forsvare disse rettigheder, men da de (Taliban red.) kom, blev vi alle bange. Vi ved alle, at vores drømme er væk nu. Vi ved, at vores rettigheder er blevet krænket. Vi kan ikke slippe ud (…) Nogen siger, at Taliban har ændret sig, men det tror jeg ikke, skriver hun blandt andet. 

Foto: MEGA

I årevis har Angelina Jolie kæmpet for et bedre liv for verdens fattigste - blandt andet som ambassadør for FN (Foto: MEGA)

Taliban erobrede magten i Afghanistan fra september 1996 og indførte en ekstremt yderliggående udgave af islam – med stening, halshugning og massiv kvindeundertrykkelse. Indtil de amerikanske styrker rykkede ind i landet efter terrorangrebene på World Trade Center i New York i 2001.   

atter spærret inde

I foråret erklærede USA’s præsident Joe Biden, at det amerikanske militær nu ville trække sig ud af landet, og få måneder efter – søndag den 15. august indtag Taliban hovedstaden Kabul som den sidste by en række af de vigtigste bastioner i landet. Præsidenten Ashraf Ghani forlod landet, og magten tilhører igen talibanerne.

- De dukkede en dag op ved vores huse, og vi er alle bange. Efter den dag tænkte jeg over, hvilken skoledag og situation jeg ville dukke op til næste dag. Og da jeg skulle hjem, var luften mørk, og selvom jeg kunne komme hjem, så var det ikke muligt at komme tilbage til undervisningen. Jeg tror, den bliver lukket. Måske bliver vi sat 20 år tilbage. Livet er for os alle pludseligt mørkt, skriver den unge afghanske kvinde i brevet, som Angelina Jolie deler.

Umuligt at forstå

Hun slutter sin hjerteskærende beretning:

- Vi har alle mistet vores frihed, og er atter indespærrede.

I beskrivelsen under sit opslag deler 46-årige Jolie selv en personlig fortælling fra det konflikthærgede land.

- Jeg befandt mig selv på grænsen til Afghanistan to uger før den 11. september, og her mødte jeg en afghaner, der var flygtet fra Taliban. Det er tyve år siden. Det er forfærdeligt nu at opleve, hvordan det afghanske folk endnu en gang bliver efterladt i den frygt og usikkerhed, der i så mange år har haft grebet om landet. At bruge så lang tid, så mange penge, at spilde så meget blod og miste så mange liv, og så komme hertil. Det er et nederlag, som næsten er umulig at forstå.

Filmstjernen Angelina Jolie har i årevis været goodwill-ambassadør for FN, og er tidligere blevet hædret med organisationens "Global Humanitarian Action Award. Hun har desuden som bekendt givet et personligt bidrag i kampen for at redde verdens fattigste børn, idet hun har adopteret sin søn Maddox fra Cambodja og datteren Zahara fra Etiopien.

Sponsoreret indhold