Nøgne til OL

De første billeder af en vaskeægte græsk kynodesme

De første billeder af en vaskeægte græsk kynodesme

1. Ingen ved, hvordan oldtidens OL egentlig opstod, men det skete i 776 f.kr. Ifølge myten deltog Zeus' søn, Herakles, i et løb ved bjerget Olympen og foreslog en gentagelse hvert fjerde år. Tiden mellem to olympiske lege hed - og hedder - en olympiade og var en oldgræsk måde at måle tiden på.

2. De olympiske lege var en af to centrale traditioner i oldtidens Grækenland. Den andet var de såkaldte eleusiske mysterier - et ritual for mennesker, som søgte optagelse i kulten omkring gudinden Demeter.

3. Den eneste disciplin i det allerførste OL var et løb på 190 meter - eller det samme, som man mente var længden på Zeus' fod. Løbet blev opkaldt efter den bygning, det fandt sted i - det såkaldte Stadium, som var 400 meter langt.

4. Løberne i de antikke lege startede stående med armene strakt frem for sig. I tilfælde af uafgjort løb man bare igen, for målfotoet var ikke opfundet. Løbet blev blæst igang med trompet-agtige horn.

5. Den første vinder af det første OL hed Corobus af Elia og var bager. Han vandt datidens guldmedalje, en krone af olivenkviste. Elia findes endnu og har 150 indbyggere.

6. Oldtidens atleter kæmpede aldeles nøgne og området, de løb på, hed et gymnasium efter det græske ord for nøgen, gymnos. Uden for legene var et gymnasium et sted, hvor kloge folk mødtes og debatterede kloge emner.

7. Under de klassiske olympiske lege var hele Grækenland underlagt en våbenhvile og ingen måtte henrettes, mens legene stod på. Dette skete for at sikre deltagerne under rejsen til Olympia.

8. Kun mænd, som talte græsk, havde lov til at deltage i de første lege, som varede fem dage. De tre første dage gik med konkurrencer, og de to sidste med fest, hvor blandt andet 100 okser blev ofret og spist af de græsktalende mænd.

9. Visse løbere bar en såkaldt kynodesme. Det var en snor bundet stramt om forhuden for at forhindre, at pikhovedet pludselig var synligt under løbene.

10. De antikke, olympiske lege stoppede omkring 393 e.kr. - 1169 år efter, de begyndte - fordi kristendommen partout skulle være den officielle religion. Det moderne OL begyndte i 1896 i Athen, Grækenland.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close