Kendte 17. maj 2017

Kæresten skred: Nær død af anoreksi - nu elsker hun livet

19-årige Gaia Rio fra Italien håber, at andre kan lære af hendes dramatiske fortid
Foto: All Over Press)
Vi kan godt li' lykkelige slutninger her på SE og HØR, og sådan går det heldigvis med 19-årige italienske Gaia Rio på billederne oven for. På billedet til venstre er hun en afpillet 17-årig pige på bare 32 kilo, der ligner det rene skind og ben.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
På billedet til højre er hun en ung velproportioneret kvinde. For lidt over to år siden blev hun droppet af sin daværende kæreste, og det sendte hende ud på en følelsesmæssig rutsjetur. Nedturen efter bruddet endte med, at Gaia udviklede en meget alvorlig spiseforstyrrelse, som med hendes egne ord og som billederne viser var ved at tage livet af hende. Da det så mest sort ud, vejede Gaia blot 32 kilo og måtte gå i børnetøj. - Jeg var besat af kalorier og overbevist om, at jo mindre jeg spiste, jo bedre et menneske ville jeg blive, siger Gaia. Problemerne begyndte umiddelbart efter bruddet. - Lige da han forlod mig, spiste jeg nærmest intet i en uge, fordi jeg var så ked af det, og jeg følte nærmest ikke sult. Mine følelser for ham forsvandt langsomt, men efter den første uge uden mad hvor jeg tabte to kilo så nemt, tænkte jeg, at jeg ville have det endnu bedre med mig selv, hvis jeg tabte yderligere to kilo, siger Gaia. Hun var meget hurtigt kommet ind i en ond spiral. - Jeg har aldrig været overvægtig, men efter bruddet fik jeg det dårligt med min krop og havde meget negative tanker omkring min person, udseende og vægt. Jeg blev ved med at tænke, at jeg ikke var smuk nok, og at det var derfor, han slog op, og at jeg aldrig ville få en kæreste igen, hvis jeg ikke gjorde noget ved mig selv og tabte mig, siger Gaia. I bagklogskabens ulideligt klare lys kan hun godt se, at den var helt gal. - Det var vanvittigt, og jeg kunne have de de mest forfærdelige tanker om mig selv, og det blev begyndelsen til den værste periode i mit liv. Jeg isolerede mig, sultede mig, var ulykkelig og vred på alt og alle uden grund og nægtede mig selv at være glad, siger Gaia. Hun betegner spiseforstyrrelsen som 'et monster', der overtog kontrollen med hendes liv og berøvede hende hendes venner. Hun spiste kun salat og fyldte maven med vand og te for at føle en mæthedsfornemmelse. - Jeg kunne kun se mad foran mig, og det blev en besættelse for mig at spise så lidt som overhovedet muligt, og jo mindre jeg vejede, jo stærkere følte jeg mig. Jeg droppede mine venner, fordi vi ikke havde noget til fælles, og jeg følte mig anderledes end dem, og det gjorde mig på en bizar måde stolt, fordi jeg ville være speciel og anderledes end dem, forklarer Gaia. Mine forældre var der for mig under hele forløbet og prøvede at hjælpe mig og gjorde alt, hvad de kunne, men jeg var for syg til at indse, hvor meget kærlighed de gav mig - min besættelse gjorde mig blind, siger den unge kvinde. Først da hun på det nærmeste så døden i øjnene, fik hun mod på livet igen. - Da jeg vejede sølle 32 kilo og var døden nær, indså jeg, at jeg var ved at spilde det ene liv, jeg har helt uden grund. Jeg spurgte mig selv, hvorfor jeg forsøgte at være speciel og anderledes end andre på grund af min anoreksi, og om jeg mon ikke kunne være speciel af mere positive grunde, siger Gaia. Og det fik hende langsomt, men sikkert på rette vej.
- Lidt efter lidt tillod jeg mig selv at spise igen, og det er det bedste valg, jeg nogensinde har truffet for mig selv. Det sværeste var at komme ud af den 'comfort zone' jeg havde lavet for mig selv, hvor jeg følte, at jeg havde kontrol og ikke spiste noget. Jeg overvandt noget, der stadig tager livet af mange mennesker, og jeg er stolt over den sejr. Jeg er stolt over, at jeg ikke længere vejer det samme som et barn, og at jeg vandt over noget, der forhindrede mig i at være lykkelig, og i dag føler jeg mig fri, siger Gaia. I dag spiser hun alt og har ingen restriktioner på sine madvaner. - Mine forældre elsker mig endnu mere end før, og mine venner ser mig som en beslutsom, stærk person, som har stået over for meget alvorlige ting i sit liv, men som er endt op med at vinde, siger Gaia. Hun får mange henvendelser fra piger med spiseforstyrrelser, som beder hende om hjælp. - Jeg prøver at hjælpe så godt jeg kan - jeg var ikke klar over, at så mange lider af anoreksi. Det er hårdt at komme ud på den anden side, men det er det bedste, du kan gøre for dig selv. Sæt dig selv og din egen lykke først, jeg er sikker på, at du ikke ønsker at lide hele dit liv, så hvad venter du på!, siger Gaia. Gaia Rio studerer i dag hotel-drift og håber med tiden at kunne åbne sit eget hotel. Se galleri med Gaias tilbagevenden til livet fra at have været noget nær et skelet:

Gaia Rio, maj 2017

Sponsoreret indhold