Kendte27. maj 2021

Mysterie løst: Uddød skildpadde fundet i live efter 100 år

Nu håber man på at finde skildpadden en mage, så arten kan leve videre
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20210527-014749-2-1920x1280we.jpg
 Foto: Galapagos National Park/Reuters/Ritzau Scanpix

En kæmpeskildpadde, der er erklæret uddød for over 100 år siden, er fundet. Og den er i den grad i live.

Den enlige hunskildpadde, som har fået navnet Fern, blev faktisk opdaget allerede i 2019 på Fernandinaø i Ecuador. Dengang fik man mistanke om, at den måtte tilhøre den uddøde art Chelonoidis phantasticus.

Her et par år efter det overraskende fund, er det konkluderet, at den er god nok. Der er et dna-match. Det meddeler Galapagos Nationalpark og Galapagos Conservancy i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/000_1dn0q4-1920x1381we.jpg
 Foto: Rodrigo Buendia/AFP/Ritzau Scanpix

Kæmpeskildpadden, som blev fundet i 2019, vurderes til at være over 100 år gammel. (Foto: Rodrigo Buendia/AFP/Ritzau Scanpix)

- Et af de største mysterier i Galapagos har været kæmpeskildpadden fra Fernandinaø. At genopdage denne art, vi troede, vi havde mistet, er muligvis sket lige i tide til, at vi kan redde den, siger James Gibbs, vicepræsident i Galapagos Conservancy.

- Vi har nu et presserende behov for at gennemføre en undersøgelse på øen for at se, om der er flere skildpadder, fortsætter han.

Mandejagt

Den glade nyhed om Fern, der vurderes til at være over 100 år gammel, vækker også jubel blandt landets politikere.

- Man troede, den uddøde for mere end 100 år siden! Vi har nu genbekræftet dens eksistens, lyder det begejstret for landets miljøminister på Twitter.

Artiklen fortsætter under tweetet ...

I et forsøg på at redde arten, planlægger nationalparkens forskere nu at tage tilbage til Fernandinaø for at undersøge, om Fern var alene, eller om der er flere af hendes art.

Håbet er, at de kan finde hende en mage, så arten kan overleve.

Og håb, det er der masser af. Der blev nemlig fundet tegn som fodspor og afføring fra mindst to andre skildpadder på Fermandina Vulkan under den undersøgelse, der i 2019 gjorde, at Fern blev fundet.

Fern befinder sig lige nu i et parringscenter på Santa Cruz Island, hvor hun forhåbentligt inden for en overskuelig fremtid får mandligt selskab.

115 år gammelt dna

Det var et forskerhold på Yale University, der stod for at sammenligne en dna-prøve fra hunskildpadden fundet i 2019 og en Chelonoidis phantasticus.

Artiklen fortsætter under opslaget ...

Det var kun muligt at opspore ét eksemplar af de uddøde skildpadder, og det var altså en hanskildpadde, hvor dna'en blev udtaget i 1906.

Det tilsyneladende ikke kun sidste gang, man så arten i live, men også første gang.

Dengang tog forskere fra California Academy of Sciences et eksemplar med fra Galapagosøerne for at lave en større undersøgelse af øernes flora og fauna.

Og det er altså kun, fordi forskerne tog prøver fra netop den skildpadde, at det i dag 115 år senere er muligt for Yale University at lave koblingen.

Ifølge Galapagos Nationalpark er der nu cirka 60.000 kæmpeskildpadder på tværs af forskellige arter.

En af dem blev kendt som "Lonesome George" (Ensomme George, red.). Han var en Pinta Island-skildpadde, og han var det sidste kendte levende eksemplar af sin art. Han døde uden afkom i 2012.

Sponsoreret indhold