Mors chokerende besked: Jeg ville ønske, jeg havde fået en abort

Gillian Relf fortryder, at hun ikke fik en abort

Gillian Relf fortryder, at hun ikke fik en abort

Foto: Privat- Jeg ville ønske, at jeg havde aborteret den søn, som jeg har brugt 47 års omsorg på. Jeg ved, at det er en chokerende udmelding, men læs om mine erfaringer, før I dømmer mig.

Sådan skriver 69-årige Gillian Relf fra England i et indlæg, som den britiske avis Daily Mail har bragt.

Den britiske kvinde har skrevet sit indlæg, efter at debatten om fravælgelse af børn med Downs syndrom igen er blusset op i England. Og Gillian Relf vil med sit indlæg gerne støtte det store flertal, der vælger abort, hvis de får at vide, at deres ufødte barns har Downs syndrom.

- Jeg ved, dette vil chokere mange. Han er min søn, ham har jeg elsket, plejet og forsvaret i næsten et halvt århundrede. Men hvis jeg kunne skrue tiden tilbage, ville jeg abortere ham med det samme, skriver Gillian Relf i sit indlæg.

- Jeg er blevet 69 og min mand, Roy, er 70. Til næste år kan vi fejre vores guldbryllup. Vi har været kærester, siden vi var børn, og vi blev gift, da jeg var 19 og Roy var 20. Min første graviditet gik som en leg, og vi fik vores ældste søn, Andrew, et års tid efter brylluppet. Da jeg så blev gravid igen, glædede vi os til endnu et barn, skriver Gillian Relf.

Dengang var der ikke noget, der hed nakkefoldsscanninger, men Gillian Relf skriver, at hun havde 'en fornemmelse af, at noget ikke var, som det skulle være'.

En søndag i 1967 fødte Gillian Relf så en søn på Kent og Canterbury Sygehus. Hun syntes, at lille Stephen lignede en baby med Downs syndrom, men hverken læger eller familiemedlemmer bemærkede noget usædvanligt ved den lille dreng.

Først da Stephen var syv måneder gammel og blev syg og indlagt, fik hun sandheden at vide. Hendes søn har Downs syndrom:

- Den dag endte vores normale liv. Jeg følte det som om, hele verden styrtede sammen, skriver Gillian i Daily Mail.

LÆS OGSÅ: Kaldte barn med Downs for grim... mors svar er genialt!

- Måske forventer du, at jeg vil sige, at jeg med tiden lærte at acceptere min søns handicap. At jeg nu - 47 år senere - ikke kunne forestille mig et liv uden ham, og at jeg er taknemmelig for, at jeg aldrig fik muligheden for at vælge ham fra. Men sådan er det ikke.

- Selvom jeg elsker min søn, og er stærkt beskyttende over for ham, ved jeg, at vores liv ville have været mere lykkeligt og langt mindre kompliceret, hvis han aldrig var blevet født, skriver Gillian Relf.

For livet med et barn med Downs syndrom er langt fra smertefrit, siger Gillian Relf.

Lille Stephen lærte første at gå som femårig. Han havde problemer med at holde sig ren. Som treårig skreg han så meget i tre dage, at Gillian Relf til sidst brød sammen og blev indlagt på en psykiatrisk afdeling. Imens kom lille Stephen i pleje i et aflastningshjem. Senere fik han fast ophold på en permanent institution.

Som 11-årig vendte Stephen tilbage til familien, men han havde stadig problemer med at udtrykke sig og være renlig. Igen fik Gillian Relf psykiske problemer. I dag er Stephen 47 år og bor i et bofællesskab, hvor han især elsker at se gamle film med Muppet Show og Benny Hill.

- Og hvilket liv er det for en voksen mand?, spørger Gillian Relf.

- I skulle bare prøve at gå nogle få kilometer i mine sko. Jeg må leve resten af mit liv med et krævende, vanskeligt og udfordrende barn, der aldrig vokser op. I skulle prøve, hvordan det er at være mor til en voksen mand, som aldrig vil kunne tage mere vare på sig selv end et lille barn - og det på et tidspunkt i livet, hvor - alt andet lige - dit barn burde tage sig af dig.

Dog gør Gillian Relf også meget ud af at fortælle, at der også er gode minder og oplevelser med Stephen - blandt andet fra dengang, hvor familien tog til Disneyland i Paris. Stephen var ellevild med alle forlystelserne.

Men Gillian Relf er mest af alt bekymret. Bekymret for, hvad der skal ske med Stephen den dag, hun og hendes mand ikke længere er der til at tage sig af Stephen.

- Han har simpelthen ikke den mentale kapacitet, der skal til for at forstå, hvorfor vi pludselig ikke kommer og henter ham mere. Og når vi ikke er her mere, hvem skal så beskytte Stephen?, spørger Gillian Relf, som slutter sit indlæg af med disse ord:

- Jeg vil opfordre alle kommende mødre, der må se i øjnene, at de måske skal bringe et barn som Stephen til verden, at de læser min historie, og at de gør, hvad der er rigtigt for dem selv og deres familie.

Hvad mener du om Gillians indlæg? Deltag i debatten på SE og HØRs Facebook-side.

Du kan læse hele indlægget her.


Post by SE og HØR.
Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close