Kendte31. januar 2022

MØ indrømmer: ”Lean On"-video er problematisk

Den danske verdensstjerne fortæller nu, at videoen til kæmpehittet fra 2015 ”helt afgjort er kulturel appropriation”
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Med tung inspiration fra indisk kultur, dansede den danske sangerinde Karen Marie Ørsted – på scenen kendt som MØ – for syv år siden rundt sammen med gutterne fra Major Lazer og en masse sariklædte kvindelige dansere.

Hittet ”Lean On” blev vanvittigt populær, og i 2015 var det den absolut bedst sælgende single verden over.

Den cementerede også fynske MØ som et internationalt navn, men når den 33-årige hitmager kigger tilbage på den eksotiske musikvideo, er der nogle ting, der ikke ser helt så gode ud med nutidige briller på.

Det indrømmer hun i et interview med Insider.

PLukker fra kulturen

- Jeg var så spændt på at lave den musikvideo, og jeg var så glad for at blive inviteret ind i Major Lazers visuelle univers, fordi jeg altid har syntes, at deres stil var fed, fortæller sangerinden og sangskriveren, som fortsætter:

- Videoen er så smuk og fantastisk, men jeg tænker, at det helt afgjort er kulturel appropriation. Og jeg er så glad for, at folk gør mig opmærksom på det, for på det tidspunkt har jeg ikke kunne forstå det.

Begrebet kulturel appropriation dækker over eksempler på privilegerede hvide personer, der vælger eller vrager elementer fra en kultur, etnicitet eller dårligere stillede minoriteter.

Og i MØ, Major Lazer og DJ Snakes tilfælde, er det altså musikvideoen – der er optaget i Indien - der har fået kritik for at være netop approprierende.

Artiklen fortsætter under billederne:

https://imgix.seoghoer.dk/moe1.png
 Foto: YouTube, Major Lazer

Hele musikvideoen til kæmpehittet er optaget i Indien. (Foto: YouTube, Major Lazer)

https://imgix.seoghoer.dk/moe.png
 Foto: YouTube, Major Lazer

Det er ikke sikkert, "Lean On"-videoen var blevet lavet helt sådan her, hvis den skulle skydes i dag. (Foto: YouTube, Major Lazer)

Vanvittige salgs- og streamingrekorder

MØ blev taget med på singlen, efter den amerikanske EDM-stjerne Diplo havde forsøgt sig med vokaler fra både Rihanna og Nicki Minaj på nummeret. Og ifølge musikeren var det danske Karen Marie Ørsted, der endte med at give ”Lean On” lige nøjagtigt det, som den fortjente.

I løbet af kun få måneder stod det klart, at ”Lean On” kunne kaldes den mest streamede sang nogensinde på Spotify – siden blev den dog overhalet af Drakes ”One Dance”.

Recording Industry Association of America (RIAA) har for nyligt annonceret, at sangen fra Major Lazer, Mø og DJ Snake er i fornemt selskab over sang, der er gået diamant – altså har fået platin hele ti gange.

I videoen ses MØ og de andre kunstnere iført traditionelle indiske beklædninger, ligesom de i øvrigt fremfører en Bollywood-inspireret koreografi til versene og det catchy DJ Snake-riff i omkvædet.

"problematisk"

Den amerikanske DJ og producer Diplo – med det borgerlige navn Thomas Wesley Pentz – svarede således igen på anklagerne om appropriation og ”whitewashing” af særligt musikgenren dancehall i et interview med The Guardian i 2018.

-Jeg… Er ret… Fucking ligeglad. Hvad for noget musik skal jeg så lave?

For sangerinden, som i årevis har haft et kunstnerisk parløb med Diplo, er det dog en anden snak. Og hun indrømmer, at hun burde have vidst bedre, når det kom til de indiske elementer og styling i musikvideoen.

- Jeg kan meget bedre forstå det i dag. Men jeg lærer stadig. Det er virkelig noget, som jeg tænker meget mere på nu – æstetik og hvilken indgangsvinkel jeg har på mit look, mig selv og mine sange. Jeg er ikke perfekt, og det er en læringsproces, men altså, det var problematisk, fortæller MØ.

Sponsoreret indhold