Kendte23. januar 2024

Mesterinstruktør bag filmen "I nattens hede", Norman Jewison, er død

Canadiske Norman Jewisons mange film blev nomineret til 46 Oscars og vandt 12
Norman Jewison blev hyldet for sit fokus på canadiske film.
Norman Jewison blev hyldet for sit fokus på canadiske film.
 Foto: Aaron Vincent Elkaim/AP/Ritzau Scanpix

Den canadiske filminstruktør Norman Jewison, der stod bag amerikanske film som "I Nattens Hede" og "Lunefulde Måne", er død, 97 år.

Det bekræfter hans familie ifølge New York Times.

Jewison arbejdede sammen med nogen af Hollywoods store skuespillere. Blandt dem Steve McQueen, Denzel Washington, Rod Steiger, Sidney Poitier og Cher.

Han var tre gange nomineret til en Oscar som bedste instruktør, og han modtog i 1999 en Oscar for sit livslange virke i filmbranchen.

Han har instrueret flere af Hollywoods klassikere. Ud over "I Nattens Hede" fra 1967 og "Lunefulde Måne" fra 1987 er det blandt andet film som "Spillemand på en Tagryg" (1971) og "Jesus Christ Superstar" (1973).

Hans film har været nomineret til en Oscar 46 gange. 12 gange blev de belønnet med den prominente amerikanske filmpris.

Hans film "I Nattens Hede" med Rod Steiger og Sidney Poitier i hovedrollerne vandt i 1967 en Oscar for bedste film. Steiger fik prisen som bedste skuespiller.

Det var en film, der brændte igennem i USA. Den udkom, mens undertrykkelsen af sorte og borgerrettighedsmarcher kulminerede i de amerikanske sydstater. Det var en film til tiden.

Den handler om en sort politimand fra nordstaterne – Sidney Poitier i rollen – der bliver en del af en mordefterforskning i en lille by i Mississippi. Et arbejde som hvide politifolk og lokale myndigheder gør alt for at modarbejde. Han er truet på livet.

De film, der går tæt på borgerrettigheder og social retfærdighed, "er de, som er mig nærmest", fortalte han engang New York Times.

– For mig handler film om idéer. Enhver instruktør bør spørge sig selv: "Hvorfor laver jeg denne film". Og hvis ikke man kan svare på det, så bør man ikke lave den.

Sponsoreret indhold