Kendte15. september 2020

Mai Manniche i åben krig: Beskylder smykkekæde for plagiat

I flere år er beskyldninger om smykkekopiering og overpriser fløjet frem og tilbage mellem smykkedesigner Mai Manniche og Danmarks største smykke-website Chanti
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Den administrerende direktør i smykkevirksomheden Chanti, Per Søndergaard, opdagede for godt to år siden en masse kommentarer fra 36-årige smykkedesigner Mai Manniche under sine opslag på virksomhedens sociale medier.

Ifølge BT bestod kommentarerne primært af beskyldninger fra Manniche side.

Chanti skulle have tyvstjålet hendes design, som hun forhandler i Jewlscph , og derefter solgt de vellignende smykker til en meget lavere pris.

Avisen har talt med Chanti-direktør, Per Søndergaard, som fortæller, at deres fejde fik en foreløbig afslutning, da han i 2018 i en mail forklarede både Mai og hendes mor, Vibeke Manniche, at han ingen problemer havde med at afgøre sagen i retten.

Også i en række mails fra mor og datter Manniche havde Chanti modtaget trusler om en større sag, samt en tur i medierne.

Fra indisk producent

I dag er det stadig muligt at finde eksempler på sammenfald i de to smykkeforhandleres design.

Per Søndergaard forklarer overfor BT, at han benytter sig af den indiske producent og leverandør DWS Jewelry, som Mai Manniche og Jewlscph godt nok har benyttet sig af, men som den 36-årige designer og blogger fastholder, kun er ansvarlig for at producere hendes originale smykker.

https://imgix.seoghoer.dk/mannichesoendergaard.png
 Foto: Peter Grosen/Ritzau Scanpix

Konflikten har ulmet mellem Jewlscph og Chanti i flere år (Foto: Peter Grosen/Ritzau Scanpix)

- Jeg synes, hun snyder sine kunder ved at prøve at fremstå, som om det er hende, der designer smykkerne, når det i virkeligheden er en indisk producent, der sælger dem til hende billigt, hvorefter hun sælger dem til skyhøje overpriser. De priser, hun tager, er jo rent røveri, siger administrerende direktør Per Søndergaard til BT.

Mai Manniches forklaring i korrespondancen mellem hende og Søndergaard er, at smykkerne ser identiske ud, fordi den indiske producent har videregivet designet til andre virksomheder – heriblandt Chanti.

Og det vækker vrede hos direktøren.

Han mener, at han har rig dokumentation for, at det forholder sig ganske anderledes. At det er Manniches forsøg på ikke at blive taget i for høje priser på de indiske varer.

https://imgix.seoghoer.dk/untitled_28.png
 Foto: Skærmbillede

Et eksempel taget fra hver af hjemmesiderne. Til venstre Chanti-halskæde til 430 kroner og til højre Jewlscph-smykket til 1.949 kroner. Foto: Skærmbillede

Det er dem, der kopierer os

I det andet ringhjørne står som bekendt den nok mest omtalte smykkedesigner herhjemme, Mai Manniche, som i et skriftligt svar til BT fastholder, at det er Chanti, der kopierer smykkerne.

”Det er selvfølgelig en alvorlig sag for os, og det er helt vanvittigt, at Chanti sælger kopier af vores smykker. Uanset hvor han har købt dem henne,” skriver hun blandt andet.

Hele hendes svar findes i BTs artikel.

SE og HØR har forsøgt at få flere uddybende kommentarer fra Mai Manniche, men hun henviser i stedet til sit nyeste blogindlæg om sagen.

I indlægget skriver hun, at BT har vendt sagen på hovedet, og at det er Jewlscph, der må anses som den krænkede part i sagen.

"Vi har i flere år som lille virksomhed måttet leve med, at andre sælger kopier af vores smykker og mine designs. Det er nu to år siden, at vi bad Per Søndergaard fra Chanti om at fjerne nogle kopier fra hans hjemmeside af vores smykker – men det ses, at han fortsat sælger dem. Dermed krænker han vores immaterielle rettigheder. Og han ved det endd," skriver Mai Manniche.

Sponsoreret indhold