Kendte9. juli 2023

Maders hjerte slidt op: Uhelbredeligt syg

Den tidligere Tour-kommentator har ramt livets gruppetto
Jørn Mader
Trods modgangen nyder Jørn Mader livet i Svendborg, hvor han har sin søn og to børnebørn tæt på sig. De tager sig lidt af ham, og ellers klarer han sig selv.
 Foto: Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Mader og Leth i kamp med TV 2: Vi gik amok

Mens livet omkring ham okser afsted i fuld fart, går det langsomt, når 76-årige Jørn Mader bevæger sig rundt i sit hjem i Svendborg.

Som en sprinter op ad Alpe d’Huez.

Den 76-årige journalist, der bragte Tour de France ind i danskernes hjerter i 90’erne, har i løbet af det seneste år måttet indse, at tidsgrænsen begynder at nærme sig, for hjertet vil ganske enkelt ikke mere.

Jørgen Leth og Jørn Mader
I årene 1989 til 2003 kommenterede Jørn Mader Tour de France sammen med Jørgen Leth, 86. Tiden som Tour-kommentator stoppede for Maders vedkommende, efter han var mødt op på arbejde i Odense med tømmermænd efter en bytur med Kim Larsen.
 Foto: Aller Media

– Jeg er det, man kalder uhelbredeligt syg. Mit hjerte er slidt, simpelthen. Derfor pumper det kun syv procent. Det betyder, at jeg er enormt træt, og det betyder noget for min balance. Og det betyder en masse medicin, fortæller den tidligere cykelkommentator.

– Det betyder også, at jeg kan falde om hvert øjeblik. Jeg sagde til min læge, at jeg glæder mig til Tour de France i år. “Det er det mest optimistiske, jeg nogensinde har hørt!” sagde han så. Han er ikke typen, der stikker blår i øjnene, lyder det med lige dele humor og realitetssans fra manden, der blev landskendt for at jonglere med ord sammen med makkeren Jørgen Leth.

Jørn Mader
Nu glæder Mader sig til en fremragende dansk sommer – både herhjemme og på de franske landeveje. Fra stuen derhjemme følger han løbet tæt, og han tror på dansk sejr igen i år.
 Foto: Alex Tran

– Jeg har talt med Leth om vores helbred. Hans er også deprimerende – men nu siger han: “Det er jo ikke noget i forhold til dig. Du har fået datostemplet”, siger Mader, der dog ikke har fået en udløbsdato på sit svage hjerte.

Lars Bak
– Inde i Tivoli til Tour-præsentationen sidste år gik Lars Bak ind til en samarit, fordi han var bekymret, da han så, at jeg skulle sidde ned hele tiden. Hun kunne ikke lide, at jeg havde så meget væske i mine ben, så jeg blev sendt til læge og videre på sygehuset, og så har jeg været indlagt tre gange siden, forklarer Mader.
 Foto: Kaspar Wenstrup

Det kan ske i morgen, og det kan ske om nogle år.

– Jeg har ikke nogen dødsangst, og jeg har det sådan set fint. Det er skidedejligt med børnebørnene, der kommer, og jeg får besøg af gode venner.

Men der er hele tiden tanken – og den kaster et andet lys på alle rum, siger han.

Jørn Mader og Bjarne Riis
Da Bjarne Riis i 90’erne gjorde det sjovt for danskerne at se Tour de France, var Jørn Mader klar til at formidle løbet til de mange hundredetusinder, som ellers ikke havde set et etapeløb før.
 Foto: Ritzau Scanpix

Et fantastisk punktum

Heldigvis er det mere glæden over at være i live, der fylder mest. Trods alt.

– Jeg glæder mig over hver dag, jeg vågner. Selv om det nogle gange er sådan, at det gør ondt i fire timer, så er jeg frisk i tre timer – og så skal jeg i seng igen.

– Jeg har ondt rundtomkring, og jeg får nogle kramper i brystet. Det værste er næsten, at der er nogle ting, jeg ikke kan, som plejede at være selvfølgeligheder. Bare to trin op ad trappen, så puster jeg som om, jeg har lavet en iron man!, siger Jørn Mader, der har fået besked på at holde sig i ro, så hjertet kan følge med.

Jørgen Leth og Jørn Mader
De to venner Mader og Leth tog ud på deres sidste eventyr sammen i fjor, da de skrev en bog og holdt foredrag om deres makkerskab.
 Foto: Ritzau Scanpix

Her sidder han så og kan mindes nogle af sine store oplevelser med Tour de France. Ikke mindst de foredrag, han nåede at holde sammen med Leth.

– Det var utroligt, at vi kunne rejse rundt med vores foredrag og fylde Musikhuset i Aalborg, Musikhuset i Aarhus – en masse store steder. Og få den kærlighed, vi kunne mærke fra publikum. Også yngre mennesker, der var små, da vi sendte. Det var en fantastisk oplevelse at få her til sidst. Et smukkere punktum kunne man ikke ønske sig, fortæller han.

Sponsoreret indhold