Løs NASA's pølle-problem og vind 200.000

Vi kan sende Andreas Mogensen til månen, men vi har stadig udfordringer, når han har lavet \

Vi kan sende Andreas Mogensen til månen, men vi har stadig udfordringer, når han har lavet "nummer to".

Foto: All Over Press, Collage: Morten Vendt)

Står du og mangler lidt håndører til julegaver, så er der 200.000 gode danske kroner at hente, hvis du lige kan hjælpe rumfartsorganisationen NASA med at løse et presserende (undskyld!) problem.

Det handler om naturens gang.

Når noget kommer ind, skal det også ud, og NASA, der ellers betragtes som nogle af de fremmeste teknologiske eksperter, har en bette udfordring med noget så jordnært som urin og afføring.

Hvordan kommer astronauterne af med deres afføring og urin, når de er lukket inde i en rumdragt med begrænset plads og har armene spændt fast og samtidig udsættes for voldsom g-påvirkning?

Det går de kloge ingeniører i NASA og pusler med.

Og nu har de erkendt, at de har brug for hjælp og har udskrevet en konkurrence, hvor du kan vinde 30.000 dollar eller 211.000 danske kroner, hvis du kommer op med en god løsning.

I dag bruger astronauterne rum-bleer, der kan opsamle det værste over en periode på op til 12 timer, når de heltemodige mænd og kvinder er spændt fast i deres dragter, når deres rumskib letter og lander.

Når rumskibet er i kredsløb om jorden, eller når astronauterne er på den internationale rumstation, tisser de i en tragt og laver 'numnmer to' i en slags støvsuger, så der er det 'næsten' som på jorden.

Men NASA vil gerne af med rum-bleerne og samtidig have udviklet et system, der tager højde for nødsituationer, hvor astronauterne er fastspændt i deres dragter med armene ind til kroppen, så de ikke engang kan klø sig på næsen i op til seks døgn.

Det går ikke med bleer, der opsamler urin og afføring for seks døgn - det vil give meget, meget røde astronaut-numser og sandsynligvis også en masse andre uhensigtsmæssige bivirkninger.

Systemet skal kunne bortlede urin og afføring effektivt, men det skal samtidig kunne blive inde i dragten i seks døgn.

Her på redaktionen lød et forslag, at man kunne give astronauterne et stoppende middel, der sætter en prop i afføringen.

Men det er ikke holdbart i længden, og det vil ikke være særlig glamourøst, hvis tre-fire astronauter efter landing alle spurter ud af rumskibet for at finde det nærmeste toilet - de skal have en værdig velkomst, hvor de bæres ud og hyldes af folket.

Har du et godt bud på løsningen af problemet, så kan du læse mere om det her og indsende dit løsningsforslag og deltage i konkurrencen. NASA skal have dit forslag senest den 20. december.

Vinderforslaget vil blive testet og taget i brug i 2020.

Herunder fortæller astronaut Richard Mastracchio om udfordringerne på en video udsendt af NASA:

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close