Kendte27. december 2021

Lise Nørgaards sidste interview: Frøkjær får æren

TV 2 blænder i aften op for et nyt program om 104-årige Lise Nørgaard i juledagene - og det bliver sandsynligvis sidste gang, at danskerne hører hendes vise ord
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Gennem et 104 år langt liv har det ikke skortet på interview med “Matador”-forfatteren Lise Nørgaard.

I aften viser TV 2 endnu et, når Cecilie Frøkjær besøger journalisten på det plejehjem, der har været hendes hjem siden februar.

Her falder snakken på de afsavn, Nørgaard må leve med, og de valg, hun måtte træffe, da lejligheden skulle skiftes ud med et lille plejehjemsværelse, hvor kun en brøkdel af kunsten på væggene og bøgerne i reolerne kunne følge med.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/lise_3_2.jpg
 (Foto: TV 2)

Interviewet foregik på det plejehjem, hvor Lise Nørgaard nu bor. Når hun mødes med Cecilie Frøkjær, plejer de to venner at tage ud i byen for at spise frokost. (Foto: TV 2)

Samtidig med indflytningen på plejehjemmet Else Marie i Humlebæk bedyrede Nørgaard, at det var slut med at udtale sig til pressen. Men vennen Cecilie Frøkjær fik lige presset et sidste ord ind.

- Hun havde sagt, at hun ikke ville give flere interview, men så sagde hun alligevel “lad os gøre det en sidste gang”, fortæller Cecilie Frøkjær, der spurgte om lov til at vise Nørgaards nye liv i tv.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/lise_6.jpg
 (Foto: TV 2)

I “Lise Nørgaard – Udvalgte detaljer fra et langt liv” fortæller hovedpersonen om nogle af de afsavn, hun lever med. For eksempel besluttede hundeelskeren som 92-årig, at hun var blevet for gammel til at have sin egen firbenede ven. (Foto: TV 2)

- Jeg tror bestemt, at hun mener det, når hun siger, at det er slut. Nu gjorde vi det her på en dejlig varm augustdag, og det var det.

- Men jeg bliver ved med at se hende og spise frokoster med hende, forsikrer Frøkjær, der har kendt Lise Nørgaard, siden hun i 2013 skrev bogen “Fruen kommer i dag”.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/lise_1_3.jpg
 (Foto: Privat)

Siden 2013 er Lise og Cecilie kommet tæt på hinanden ved at skrive en bog, lave tv-programmer og tage på foredragsturné sammen. (Foto: Privat)

Stadig kæk

De sidste otte år er det blevet til masser af frokostmøder mellem kvinderne, der taler sammen om hver deres tilværelse og samfundets udvikling.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/lise_4_2.jpg
 (Foto: Martin Høien)

I 2016 skrabede Lise og Cecilie 125.000 kroner sammen til velgørenhed i “Hvem vil være millionær?”.
Parret brugte ellers alle tre livliner på et spørgsmål til 8.000 kroner. (Foto: Martin Høien)

- Jeg er så glad for at kende hende. Jeg beundrer meget den måde, hun tager livet på. Hun bestræber sig altid på at se det komiske og ironiske i tingene.

- Det er gode egenskaber, for tilværelsen er jo fyldt med fortrædeligheder, men hun tager det altid med oprejst pande, fortæller Cecilie Frøkjær.

Selvironien kom for eksempel til skue, da Nørgaard som 103-årig fik tildelt Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse.

- Jeg fik fornøjelsen af at ringe og fortælle hende om det. Hendes første kommentar var: “De slipper billigt”, mindes Frøkjær med et stort grin.

En særlig kvinde

Frøkjær håber, at programmet om Lise Nørgaard giver seerne en mulighed for at opleve det, som Cecilie selv oplever, når hun tilbringer en dag sammen med sin 104-årige ven.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/lise_6_0.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

Programmet handler om Lise Nørgaard, 104, men det emne er ikke det, der fylder mest, når de to journalistkvinder mødes privat.
– Som regel er hun altid optaget af noget politik, siger Cecilie Frøkjær, 53.
Hjemme i den lille stue følger Nørgaard tæt slagets gang på Christiansborg med fjernsynet stillet ind på TV 2 News. (Foto: Dan Mariegaard)

- Programmet giver seerne en halv time i selskab med en meget særlig kvinde, som har sat så mange aftryk med sin journalistik og med “Matador”, siger Frøkjær, der er stolt af at kunne kalde Lise for sin ven.

- Jeg har lige spist frokost med hende. Hun er stadig skarp, vittig og charmerende, lyder det.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/lise_2_2.jpg
 (Foto: Privat)

Når damerne mødes, kører Cecilie dem ud til en god frokostrestaurant, hvor verdenssituationen bliver vendt. (Foto: Privat)

“Lise Nørgaard – Udvalgte detaljer fra et langt liv” sendes på TV 2 i aften den 27. december klokken 20.55.

Sponsoreret indhold