Kvinde fik nyt ansigt

Connies mand sidder i fængsel på grund af mordforsøget mod hende - hun har dog tilgivet og venter på han kommer ud til hende igen (Foto: Cleveland Clinic

Connies mand sidder i fængsel på grund af mordforsøget mod hende - hun har dog tilgivet og venter på han kommer ud til hende igen (Foto: Cleveland Clinic

Det tog 8 kirurger 22 timer, at give den amerikanske kvinde Connie Culp et nyt ansigt. Hendes mand havde i et mordforsøg skudt hende i ansigtet, hvilket smadrede hende til ukendelighed, skriver Berlingske Tidende.

Operationen begyndte klokken 17.30, hvor lægerne startede med at tjekke tilstanden af Culps blodkar i hals og nakke for at se, om hun stadig var egnet til at blive opereret.

Klokken otte om aftenen gik kirurgerne i gang med at fjerne ansigtet fra donoren - en procedure som tog over ni timer. Tidligt næste morgen blev ansigtet overført til en anden operationsstue, hvor Connie Culp lå klargjort til operation.

Over de næste 2 timer og 40 minutter gennemgik transplantationen sin mest kritiske fase, hvor patientens blodkar forbindes til det nye ansigt. Der kan ske en øjeblikkelig afstødning, når der åbnes for blodtilstrømningen fra modtageren til donorvævet. Hvis donorvævet reagerer negativt og dør, er alt tabt.

Connie Culps kirurger kunne dog glæde sig over at se det tydelige tegn på succes: Donorvævet blev langsomt gjort lyserødt af Culps blod.

Der var stadig ni timer tilbage af operationen, hvor arterier, vener og nervebaner minutiøst blev fæstnet af holdet af mikrokirurger, som skiftedes til at operere og hvile sig.

Klokken halvfem om eftermiddagen blev Culp trillet ud af operationsstuen med et 80 procent rekonstrueret ansigt. Kun øjenlåg, pande, underlæbe og hage var hendes egne. Resten, hud, muskler, knogler, årer, nerver var kommet fra donoren.

Kvinde får nyt ansigt

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close