Kim Larsens liv: Masser af succes og dét, der hørte til

En sommerdag 1994 greb Kim Larsen telefonen og ringede hjem til sin daværende hustru, ”Kranen”.

- Jeg kommer ikke hjem mere. Jeg flytter til Odense, proklamerede den rapkæftede spillemand.

Kim Larsen var blevet forelsket op over begge ører, i en anden kvinde vel at mærke.

Han havde mødt en langbenet skønhed, der havde slået benene væk under ham.

”Hvem kan sige nej til en engel?”, spurgte Kim Larsen på sit albumcover fra samme år.

Covertitlen var en klar hentydning til hans nye kærlighed, Liselotte.

22 års ægteskab var slut, da Kim Larsen forlod Hanne Qvist Larsen, kaldet Kranen, og parrets tre børn Sylvester, Alice Eva og Molly i 1994.

Kim Larsen opgav alt for Liselotte.

Artiklen fortsætter under billedet...

Liselotte Kløvborg Larsen og Kim Larsen. Foto: Aller Media

Han viste sig ikke i sit og Hannes hjem i København igen.

De to piger og sønnen Pelle, som Kim Larsen fik med sin første hustru, Mariann Herløv Larsen, havde sangeren heller ingen kontakt med, da biografien ”Solisten” udkom i 2011.

– Jeg ved det jo ikke, men jeg tror, at han forsøgte at skærme sig fuldstændig af over for sin gamle familie for at skabe et helt nyt liv med sin nye kone.

– Det var i hvert fald sådan, det føltes, siger Alice Eva Larsen i bogen.

Kim Larsen og Liselotte levede en stille tilværelse på Claus Bergs Gade 5A i Odenses H.C. Andersen-kvarter.

Artiklen fortsætter under billedet...

Kim Larsen med sin mor og Liselotte Kløvborg.

Kim Larsen sammen med sin mor Eva, der døde i 2014, og sin hustru Liselotte. Foto: Aller Media

Spillemanden værnede altid højt om sit privatliv, og han udtalte sig sjældent – nok nærmere aldrig – om sit private liv. Han og Liselotte viste sig også kun frem offentligt ganske få gange.

De fik sammen sønnerne Hjalmer (født i 1995) og Lui (1998), men ellers fik offentligheden ikke meget at vide om deres forhold.

Anderledes forholder det sig med Kim Larsens anden kone, Hanne Qvist. Hun fik nærmest mystisk status.

Det er nemlig hende, som Kim Larsen skrev ”Kvinde min” om. Sangen, der for seks år siden blev kåret som alle tiders bedste danske kærlighedssang.

Hun holdt sammen på hjemmet og familien, mens Kim Larsen tjente til føden med sin musik.

Offentligt kaldte han sin hustru for ”Kranen”. Det var hun ikke så begejstret for. Hun kunne bedre lide, at han sagde ”Miss Q” eller bare ”min dame”.

Artiklen fortsætter under billedet...

Med ”Kranen” eller ”Miss Q”, som han kaldte sin 2. kone, Hanne Qvist. Foto: Børge Walther

Men ”Kranen” skulle ikke forstås nedsættende:

En kran var både en, der løftede faldne mænd op, og sådan en, der, når den kom majestætisk duvende, fik al trafik til at gå i stå.

Kim Larsen betegnede sig aldrig som en god far – tværtimod lagde han ikke skjul på, at det er fra børnenes mor, at den blide omsorg kom.

- Mine fire børn ville være gået for lud og koldt vand, hvis jeg skulle have taget mig af dem, sagde Kim Larsen i et interview med ALT for Damerne i 1994.

- De er blevet pakket ind i vat og bomuld fra deres første dag, og sådan skal det være. Det med børn er kvinder bedst til. Jeg er den patriarkalske ’sid ordentlig ved bordet’-type. Jeg strammer op og er det dumme svin, når jeg kommer hjem. Derfor kan de også bedst lide moderen, og det kan jeg også, fortalte han.

Artiklen fortsætter under billedet...

– Ingen kan jo leve op til min far. Han er nationalskjald, kendt af alle, fra helt unge børn til gamle mennesker, har Alice Eva Larsen sagt. Foto: Mikael Rieck

Da Kim Larsen stille sov 30. september 2018, var alle seks børn og hustruen Liselotte samlet til det sidste farvel.

I den følgende uge satte flere af Larsens børn og hustru ord på det tragiske dødsfald:

Eva Alice Larsen skrev blandt andet på Facebook:

- Et lyn slog ned i mit hjerte søndag morgen, og efterlod et stort hul der aldrig kan heles! Min kæreste far er død og chokket, savnet og sorgen er meget stor og overvældende.

- Min far var mit hjem, min tryghed, mit anker og min tømmerflåde. Min far gav mig den mest trygge, varme og lykkelige barndom..en barndom jeg af hele mit hjerte ville unde nogle af de mange stakkels børn i verden der er fattige på kærlighed og omsorg!

- Min far lærte mig altid at være sød overfor andre mennesker og aldrig at dømme på forhånd, han lærte mig altid at hjælpe når jeg selv var mere heldig stillet end andre, han lærte mig aldrig at være nærig, og han og min mor lærte mig at elske og respektere alle skæve eksistenser.

Kim Larsens søn Sylvester hyldede også sin far kort efter hans død:

Artiklen fortsætter under billedet...

Sylvester Larsen hyldede også sin far. Foto: Aller Media

- Min fars død har ramt mig hårdere end jeg havde forventet. Gennem de senere år var vores forhold til hinanden blevet mere distanceret og konfliktfyldt, som følge af uenigheder og gamle sår i familien der havde svært ved at hele, skrev Sylvester Larsen og tilføjede:

- Min far kunne være stejl, uforsonlig, voldsomt opfarende og havde ofte svært ved at indrømme egne fejl, mens han fremhævede dem hos andre. Nej, han var langt fra perfekt den gamle. Men hvor jeg dog elskede ham, skrev han i sin hyldest.

Fem dage efter hans død valgte Kim Larsens hustru Liselotte at takke for den enorme støtte, som hun og familien havde modtaget i kølvandet på Kim Larsens død.

På Kim Larsens hjemmeside skrev Liselotte:

- Jeg og alle Kims seks børn vil herigennem gerne takke dybt for den kæmpe kærlighed, der fra alle steder i landet er strømmet mod min elskede mand og børnenes elskede far.

- Intet kan hjælpe med at hele den altoverskyggende store sorg der har ramt os, men alle de smukke ord og hilsner, alle de smukke blomster, arrangementerne til ære for Kim rundt i landet og ikke mindst den dybe respekt og den smukke stilhed, der er blevet udvist os foran Kims og mit og drengenes hjem, har varmet os alle og har været meget, meget smukt at opleve.

- Også selvom Kim selv ville have råbt “STOOOOP NU” for længst, og så tilføjet: “Man giver ikke en mand blomster”. Tak. Kærligst Liselotte.

Herunder kan du se en masse billeder fra Kim Larsens liv:

Kim fotograferet med døtrene Alice, f. 1979, og Molly, f. 1986, i hånden.

Kim med hustruen Liselotte, som han fandt sammen med under en sommerturné i 1994. På det tidspunkt var Kim gift med Hanne "Kranen" Qvist, som han lod sig skille fra. Med Liselotte fik han sønnerne Hjalmer, f. 1995, og Lui, f. 1998. Liselotte og Kim blev gift i 2001 og boede sammen i en lejlighed i Odense frem til Kims død.

Kim Larsen sammen med sin førstefødte, Pelle, der kom til verden i 1968. Pelle er opkaldt efter "Pelle Erobreren", og Kim fik sønnen sammen med Mariann Herløv Larsen, som han var gift med, da han arbejdede som folkeskolelærer. 

En rapkæftet og rygende Kim under et pressemøde til filmen Gasolin' i 2006. I dokumentarfilmen var bandmedlemmerne for første gang samlet, siden bandet gik i opløsning efter otte år i 1978.

Kim med datteren Molly, f. 1986, på styret engang i 1980'erne. 

En spændt - og rygende - Kim til pressemøde på filmen "Midt om natten", der havde premiere 9. marts 1984. Kim spillede rollen som Benny, mens også Erik Clausen og Birgitte Raaberg var på rollelisten. Birgitte fik sit gennembrud i rollen som Susan Himmelblå.

Kim på handletur i Odense engang i 1980'erne. Gavflaben ville dog hellere holde pengene i sin lomme.

Kim på vej til gallamiddag hos dronningen i anledning af hendes 70-års fødselsdag i april 2010. Han optrådte med sangen "Kom igen". 

Med en smøg solidt plantet i kæften var det ingen sag at skrive autografer. Udateret foto.

Portræt af en smilende Kim i 1982. På det tidspunkt forsøgte Kim at gøre karriere i USA, men måtte sande, at spillemanden var og blev danskernes favorit.

Kim på skiferie i Grønland i 1987.

Kim fotograferet i nydeligt tøj i 2002.

Kim med sin daværende kone, Hanne Qvist (kaldet "Kranen") i 1992. "Kranen" skullle ikke forstås negativt, fortalte Kim - det var istedet en reference til en kvinde, der kunne løfte faldne mænd op. 

Kim og Liselotte i 2001 - samme år som de blev gift. "Hvem kan sige nej til en engel?", spurgte Kim på sit albumcover fra 1994. Covertitlen var en klar hentydning til hans nye kærlighed, Liselotte, som han indledte et forhold til samme år. Parret forblev sammen indtil Kims død.

Kim med sin velkendte grimasse, når han sang. Her fotograferet i 2005. 

Kim og Hanne "Kranen" Qvist engang i 1970'erne. 

Kim og Erik Clausen på Mallorca - iført passende badetøj.

Kim på scenen til Samsø Festival i 2013. 

Forfatter Jens Andersen nåede at mødes med Kim syv gange i forbindelse med tilblivelsen af bogen "Mine unge år". Interviewe foregik i køkkenet - her ses de under en pause på Kims altan. 

En glad spillemand fotograferet under sin koncert på Skanderborg Festivalen i 2018 - kort tid før hans død.

Blomsterhilsner, øl og cigaretter blev nænsomt lagt ude foran Kims hjem på Claus Bergs Gade i Odense, da nyheden om hans død kom frem 30. september 2018.

Blomster, lys - og fadøl - lyste op foran Kims hjem efter hans død. 

I respekt for Kim stod hans faste plads på stambaren Lørups Vinstue tom, da nyheden om Kims død kom frem. Dette billede er taget 30. september 2018 - samme dag som Kim stille sov ind.

Der blev selvfølgelig lagt både smøger og cigaretter - helt i Larsens ånd. Spillemanden foretrak det nok over blomsterne. Han mente nemlig ikke, at man gav blomster til mænd.

Kims stamværtshus Lørups Vinstue ligger lige ved siden af Kims hjem på Claus Bergs Gade i Odenses H.C. Andersen-kvarter.

Halv af hver'. Sådan kunne Kim bedst li' en fad.

Det var ikke kun ude foran Kims hjem, at der blev lagt blomster. Også på Christianshavns Torv  blev der lagt blomster. De hjemløse, der holder til på pladsen, passede nænsomt blomsterhavet i flere dage.

Mange havde medbragt tegninger, billeder og lyrikker af Larsen selv.

Tusindvis hyldede Kim med optog i flere byer 5. oktober 2018. Her er den enorme folkemængde på vej over Langebro i København.

DR's mindekoncert "Som en dråbte" tiltrak også tusinder til Rådhuspladsen søndag den 7. oktober 2018.

 

 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close