Kendte7. december 2017

Nu taler familien ud: Kates sygeplejerske begik selvmord efter VILD radio-spøg

Fem år efter at en britisk sygeplejerske begik selvmord for at have udleveret fortrolige oplysninger om en gravid og indlagt Kate Middleton til to radioværter, kæmper hendes familie stadig med at bearbejde sorgen
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/kate_front.jpg

I dag er det præcis fem år siden, at en britisk sygeplejerske begik selvmord i en tragisk sag, der involverede to radioværter og en dengang gravid og indlagt Kate Middleton.

De to radioværter ringede til London’s King Edward VII Hospital i december 2012, hvor Kate Middleton var indlagt med svær morgenkvalme, og udgav sig for at være dronning Elizabeth og prins Charles. Sygeplejersken Jacintha Saldanha tog telefonen og troede fejlagtigt, at det var Kate Middletons royale svigerfamilie, der var i røret.

Derfor kom hun til at udlevere ellers fortrolige oplysninger om Kate Middletons tilstand. Da fejlen gik op for hende, blev den britiske sygeplejerske så skamfuld, at hun tre dage efter valgte at hænge sig selv.

Den tragiske sag sendte chokbølger gennem det britiske kongehus, der sendte et kondolencebrev til sygeplejersken Jacintha Saldanhas familie, der blandt andet talte to børn og en ægtemand.

Også de to radioværter Mel Greig og Michael Christian fra Australien blev dybt berørte af deres ufølsomme og egoistiske spøg, der altså endte med at koste en person livet.

Hør det kontroversielle telefonopkald nederst i artiklen.

I dag kæmper Jacintha Saldanhas familie stadig med at bearbejde sorgen. I et interview med det australske magasin WHO Magazine fortæller hendes datter, Janice Pinto, at sorgen var størst de første år, men at den stadig hænger som en tung sky over familien.

- Hun plejede at ringe hver dag for at høre, hvordan min dag havde været. Dét opkald savner jeg stadig, fortæller datteren til det australske magasin ifølge People.

- Det handler om at forsøge at komme videre. At forsøge at komme videre for hendes skyld, tilføjer sønnen Junal Barboza ifølge People.

Jacintha Saldanha

I dag har familien, der bor og stammer fra Indien, valgt at bygge et hospital i Mangalore, Indien for at hylde og ære Jacintha Saldanha. Hospitalet skal efter planen stå færdigt i 2018 og hjælpe syge og fattige i Mangalore, som var Jacintha Saldanhas fødeby.

- Min mor havde planer om at åbne et plejehjem eller noget lignende for gamle og syge, så det her er noget, hun virkelig ville blive beæret over, siger datteren til det australske magasin.

Den tragiske sag tog sin begyndelse i starten af december 2012, da det kom frem, at den gravide Kate Middleton var blevet indlagt på London’s King Edward VII Hospital med en tilstand kaldet hyperemesis gravidarum, også kendt som svær morgenkvalme.

De australske radioværter fra radiostationen 2Day FM planlagde to dage senere – 4. december – en spøg, hvor de ringede til det britiske hospital og udgav sig for at være henholdsvis dronning Elizabeth og prins Charles.

Hør det kontroversielle telefonopkald nederst i artiklen.

Det var sygeplejersken Jacintha Saldanha, der besvarede opkaldet.

- Oh hello there, could I please speak to Kate please, my granddaughter, lød spørgsmålet fra de to radioværter, der imiterede dronningen.

Jacintha Saldanha opdagede ikke, at der var tale om en spøg og svarede ”Oh yes. Hold on”.

Kort efter viderestillede hun opkaldet til Kate Middletons faste sygeplejerske, der i godt og vel to minutter videregav fortrolige oplysninger om hertugindens tilstand.

Dagen efter – 5. december – valgte den australske radiokanal at afspille telefonspøgen på direkte radio, efter at radiokanalen havde clearet historien og spøgen med dens juridiske afdeling.

Historien og spøgen blev hurtigt genstand for massiv omtale, og der blev fra start rettet stor kritik mod de to radioværter. Hospitalsdirektøren var én af dem, der kaldte deres spøg for "langt over stregen".

Jacintha Saldanha blev så skamfuld over sin rolle i sagen, at hun 7. december – altså tre dage efter hun havde besvaret og viderestillet opkaldet – valgte at hænge sig selv på hospitalet. Hun havde også skadet sine håndled.

Spøgen vakte harme i både Australien og England, og de to radioværter blev øjeblikkeligt fyret. De stod frem 10. december på national TV og fortalte om dét, de i dag kalder deres ”værste fejl” nogensinde.

Kate og William valgte i kølvandet på selvmordet at sende et personligt brev til Jacintha Saldanhas familie, hvor de begræd sygeplejerskens død.

Jacintha Saldanha blev begravet 17. december 2012 i byen Shirva i Indien. Over 1.000 personer deltog.

Du kan høre radioopkaldet, der altså endte med at få en sygeplejerske til at begå selvmord, herunder:

Sponsoreret indhold