Kendte13. oktober 2015

Kan du se barnet på dette sort-hvide billede?

Britiske forskere har i nye forsøg brugt sort-hvide billeder til at undersøge, hvordan hallucinationer opstår. Dette sort-hvide billede kan fortælle, hvordan din sindstilstand er – få forklaringen i artiklen
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/sort_hvid_2.jpg
 Foto: Cambridge Universitet

Kig godt på dette sort-hvide billede og se godt efter: Kan du spotte barnet på billedet? Måske ikke sådan lige, vel?

Men kig på farvebilledet, som du ser længere nede i denne artikel, og forsøg så igen at finde barnet på det sort-hvide billede. Nu er det måske ikke så svært længere, vel? Nu kan du måske ane, hvor barnet er, og hvad det laver.

https://imgix.seoghoer.dk/sort_hvid_2.jpg
 Cambridge University

Kan du spotte barnet på dette sort-hvide billede? Ellers prøv at kigge på farvefotoet herunder og prøv igen. Foto: Cambridge University

Årsagen skyldes, at farvebilledet har givet dig nogle ekstra ”brikker til puslespiller”. Din hjerne er nu i stand til at omdanne den nye viden (farvefotoet) til at ane omridset af barnet på det sort-hvide foto.

Det er britiske forskere fra henholdsvis Cambridge og Cardiff University, der har undersøgt, hvad vi opfatter, når vi kigger på først det sort-hvide billede og derefter farvebilledet.

Forsøgene er foretaget, fordi forskerne ville undersøge hallucinationer, og hvordan de opstår. For ifølge de britiske forskere hallucinerer vi alle – blot i mere eller mindre grad.

Du kan for eksempel konkludere, at det var en kat, der løb forbi dig i stuen en mørk aften, selvom det eneste, du opfattede, var en mørk skygge - årsagen skyldes, at du ejer en kat, og din hjerne konkluderede herefter på baggrund af en forudgående viden. Du ejer en kat, og derfor må det være katten, du så.

Hos nogle er hallucinationerne dog så udprægede og indgribende i deres hverdag, at det ender med at blive en lidelse.

Det skriver Daily Mail.

https://imgix.seoghoer.dk/sort_hvid_3.jpg
 Cambridge University

Hvis du kigger på dette farvefoto og bagefter på det sort-hvide foto, kan du nok nemmere ane barnet på det sort-hvide foto. Foto: Cambridge University

https://imgix.seoghoer.dk/sort_hvid_2_0.jpg
 Cambridge University

Kan du nu spotte barnet på det sort-hvide foto? Foto: Cambrigde University

De britiske forskerede bad 18 personer, der alle befandt sig i et tidligt stadie af enten en psykose eller anden psykisk lidelse om at kigge på de to billeder. Først det sort-hvide foto. Herefter farvefotoet.

Forskerne bad på samme tid 16 raske om at gøre det samme. Og resultatet viste ifølge forskerne, at psykisk syge mennesker var noget bedre til at ane barnet, efter at de havde set farvefotoet sammenlignet med den raske gruppe.

Dette skyldes ifølge forskerne, at deres hjerner i langt højere grad forsøger at skabe eller genskabe den verden, der er foran dem. Og det er ikke nødvendigvis en god ting.

For deres måde at genskabe verden på kan blive for meget og dermed uønsket. Og de kan ende med at skabe billeder af verden, der slet ikke har rod i virkeligheden og derfor bliver en hallucination.

- Dette forsøg er vigtigt, fordi det fortæller os, at symptomerne på psykisk sygdom ikke bare handler om en ødelagt hjerne. Men det handler derimod om en person, som stræber – på en meget naturlig og ambitiøs måde – efter at danne en mening ud fra indtryk, fortæller Naresh Subramaniam fra University of Cambridge til Daily Mail.

Sponsoreret indhold