Kendte14. marts 2023

Kæmper for diversitet i danske film og serier – jubler over Oscar-effekten

Skuespillerkampagnen Et Større Billede håber, at succesen fra "Everything Everywhere All at Once" kan smitte af på Danmark
Det er ikke kun Ke Huy Quan, der jubler over sin Oscar-statuette. Det gør man også i Danmark.
Det er ikke kun Ke Huy Quan, der jubler over sin Oscar-statuette. Det gør man også i Danmark.
 Foto: Frederic J. Brown/AFP/Ritzau Scanpix

Det var ikke kun publikum i Dolby Theatre i Los Angeles, der under Oscar-showet klappede i deres hænder over de mange priser, som filmen "Everything Everywhere All at Once" modtog.

Det gjorde man også hos den danske skuespillerkampagne Et Større Billede, som kæmper for "en større mangfoldighed og rigere repræsentation i dansk tv og film".

– Det betyder utrolig meget, at der i Hollywood er en bevidsthed om, at det kan sælge, at man fortæller en historie med asiatere i hovedrollen, fortæller Thomas Chaanhing, der er en del af Et Større Billede.

Han er selv asiat, men født og opvokset i Danmark og har medvirket i flere film og serier både herhjemme og i udlandet.

Thomas Chaanhing oplever ofte, at det er bestemte typeroller i danske film og serier, han bliver castet til, og derfor er han en del af kampagnen for at kunne skabe opmærksomhed på diversiteten eller mangel på samme i den danske film- og tv-branche.

Og med den store succes, som "Everything Everywhere All at Once" har fået til Oscar-showet, er banen kridtet endnu bedre op ifølge den danske skuespiller.

– Den omfavner en kultur, man kan spejle sig i, hvis man har asiatisk baggrund. Der har ikke før været nogle asiatiske helte, der har været cool. Derfor er det vigtigt, at man med filmen kan spejle sig i karakterer som Michelle Yeoh.

Thomas Chaanhing har blandt andet medvirket i Netflix-serien "Marco Polo" og "The Wheel of Time" fra Amazon.
Thomas Chaanhing har blandt andet medvirket i Netflix-serien "Marco Polo" og "The Wheel of Time" fra Amazon.
 Foto: Shutterstock/Ritzau Scanpix

Udover prisen for Bedste film hev den også tre priser hjem for dens skuespil. Her fik de to asiatiske skuespillere Michelle Yeoh og Ke Huy Quan henholdsvis priser for Bedste kvindelige hovedrolle og Bedste mandlige birolle.

Begge har de tidligere fortalt, hvordan de har sagt nej til roller, fordi rollerne, de blev tilbudt, var for stereotype. Ke Huy Quan droppede helt at spille skuespil i 20 år for så at sparke døren ind med sin oscarvindende præstation.

– Det her er smukke fortællinger om den modstand, der har været i Hollywood, som vi prøver at påpege her i Danmark, forklarer Thomas Chaanhing.

Selv om "Everything Everywhere All at Once" har banet vejen for, at diversitet i Hollywood-film i den grad kan skabe succes, mener den danske skuespiller, at der stadig er noget vej igen.

– Vi bliver nødt til at gøre noget aktivt, så på den måde behøver vi de her forbilleder for at turde drømme og have ambitioner. Jeg er først begyndt at drømme om priser og hovedroller de seneste syv år, og jeg har været skuespiller i 23 år, afslutter Thomas Chaanhing.

Sponsoreret indhold