Kendte4. februar 2024

Kæmpe comeback til Robert Prisen: Jeg smadrede min karriere

"Bastarden" har været længe undervejs og er et comeback for Nikolaj Arcel både personligt og professionelt
Det var en meget rørt Nikolaj Arcel, der så sin storfilm "Bastarden" sejrer ved uddelingen af Robert-Prisen 2024.    
Det var en meget rørt Nikolaj Arcel, der så sin storfilm "Bastarden" sejrer ved uddelingen af Robert-Prisen 2024.
 Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Filmen "Bastarden" begejstrede til Robert Prisen 2024 og snuppede en stor del af statuetterne ved årets uddeling lørdag aften i Tivoli Hotel og Congress Center i København.

Det var en meget rørt filminstruktør, Nikolaj Arcel, som efter gentagne gange op på scenen for at lade filmen hylde og hædre fuldendte triumfen med hovedprisen, Årets Danske Spillefilm.

- Jeg tror aldrig, jeg kommer til at lave en film igen, jeg er så stolt af - det kan godt være. Men jeg tror det ikke, lød det fra Nikolaj Arcel.

"Bastarden" har været længe undervejs og har været et comeback for Nikolaj Arcel både personligt og professionelt.

- Jeg er nødt til bare lige at være ærlig. De sidste 12 år har været så sindssyge på forskellige måder. Min karriere har været så fucket.

- Jeg lavede en film med Mads (Mikkelsen, red.) for 12 år siden, som var superfed, og jeg var så stolt af den. Og så tog jeg til USA og smadrede fuldstændig min karriere - fem år, hvor der ikke skete en skid, og så lavede jeg en lortefilm, som blev svinet til af alle.

Nikolaj Arcel instruerede i 2012 det oscarnominerede drama "En kongelig affære", der ligesom i "Bastarden" havde Mads Mikkelsen i hovedrollen.

Siden tog Nikolaj Arcel turen over Atlanten og stod bag kameraet på filmatiseringen af Stephen King-thrilleren "The Dark Tower", som havde Oscar-vinderen Matthew McConaughey i hovedrollen. Men filmatiseringen var meget langt fra en Oscar. Den fik decideret tæsk af anmelderne.

- Jeg gik helt ned, fik en stor depression, kunne ikke komme ud af sofaen i to år, sagde til Sara (Nikolaj Arcels hustru, red.): "Jeg kommer aldrig til at lave film igen. Jeg er færdig. Jeg er for gammel".

- Så kom jeg hjem. Til Mads. Og til Anders Thomas og lavede en film, jeg er så stolt af, lød det videre fra Nikolaj Arcel.

I "Bastarden" spiller Mads Mikkelsen den fattige soldat Ludvig Kahlen, som ønsker at følge kongens kald om at opdyrke jorden. Men godsejeren Frederik de Schinkel, skildret af Simon Bennebjerg, mener, at han ejer heden, og det fører til kamp mellem de to.

Både Mads Mikkelsen og Simon Bennebjerg blev belønnet med en Robert-pris for deres præstationer i filmen.

Der var også statuetter til Årets Scenograf, Årets Fotograf, Årets Sminkør, Årets Visuelle effekter, mens Nikolaj Arcel sammen med Anders Thomas Jensen fik Robert-prisen for Årets Adapterede Manuskript.

"Bastarden" blev også belønnet med Nordisk Film Biografers Publikumspris.

- Jeg er glad for jer alle sammen, jublede Nikolaj Arcel.

- Jeg elsker jer så højt - alle dem, der har været med.

Sponsoreret indhold