Kendte17. januar 2022

Jim Carrey runder et skarpt hjørne: 60 år med gummifjæs

Skuespilleren ræsede i rekordfart mod stjernerne, men derfra er det gået stejlt ned ad bakke for ham personligt
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/carrey_6.jpg
 (Foto: MEGA)

Gummifjæset, manden med de tusind ansigter, bedre kendt som Jim Carrey, runder 60 år.

Skuespilleren har trænet vores lattermuskler i tre årtier og udlevet sin fars drøm.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/carrey.jpg
 (Foto: MEGA)

Jim Carrey fylder 60 år den 17. januar. (Foto: MEGA)

Det var i barndomshjemmet, at Jim tog de første skridt mod stjernerne.

Hans far, Percy Carrey, som valgte den sikre karrierevej og blev revisor, var en sjov fyr, og Jim drømte om at få folk til at grine ligesom sin far.

Og det lykkedes.

Gummiansigtet og de uhyggeligt præcise parodier gav Jim masser af opmærksomhed og kærlighed, og det kickstartede hans karriere på den canadiske comedyscene i 80’erne.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/carrey_4.jpg
 (Foto: MEGA)

1994 må være Jim Carreys år. Det var året, hvor “Ace Ventura”, “The Mask” og “Dum, dummere” havde premiere og slog alle billetrekorder. (Foto: MEGA)

Det åbenlyse talent blev opdaget, og Carrey blev inviteret til Las Vegas, hvor han fortsatte med at få folk til at grine fra scenekanten.

I 1994 var han frontfigur i intet mindre end tre successpillefilm “The Mask”, “Dum, dummere” og “Ace Ventura”. Alle tre slog billetrekorder, og med ét havde Carrey slået sig selv fast som en af verdens største stjerner.

Fire måneder som Kaufman

Da han i 1998 indspillede “Man on the Moon”, hvor han spillede komikerkollegaen Andy Kaufman, forblev Jim Carrey i rollen.

Når kameraet var slukket, og filmfolkene gået hjem, var han stadig Andy Kaufman. I alle fire måneder.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/carrey_3.jpg
 (Foto: MEGA)

Jim spillede Andy Kaufman i “Man on the Moon”. Rollen ændrede ham fuldstændig, efter sigende fordi han blev i rollen i de fire måneder, optagelserne stod på. (Foto: MEGA)

Efterfølgende har han fortalt, at han aldrig blev den samme Jim Carrey igen.

Og langsomt gik det op for ham, at den berømmelse, han altid havde higet efter, langtfra var alt, han havde drømt om.

– Der er en vægtløshed forbundet med det. Man kan sukke efter berømmelsen, men først når man opnår den, indser man, at det faktisk ikke er et sted, som er særlig rart at være i længere tid, har han forklaret.

Jim Carrey blev suget ind i et mørke, han ikke kunne komme ud af. Karrieren buldrede derudad, og han indspillede i en årrække flere komedier om året, men mens han foran kameraet fik folk til at grine, måtte skuespilleren ty til antidepressiv medicin, for at mørket ikke skulle opsluge ham fuldstændigt.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/carrey_2.jpg
 (Foto: MEGA)

Året efter Andy Kaufman-forvandlingen filmede han “How the Grinch Stole Christmas”. Filmfolk har efterfølgende fortalt, hvordan Jims opførsel havde ændret sig markant. Skuespilleren var rasende over at bruge timer i sminken hver dag før optagelserne. Somme tider rev han hår og maske i stykker og forsvandt fra settet for først at vende tilbage dagevis senere. (Foto: MEGA)

Da han i starten af 00’erne indspillede “Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, stod det slemt til med hans mentale tilstand.

Skuespilleren selv hævder, at hans sindstilstand var grunden til, at han fik rollen.

– Instruktøren sad over for mig til en frokost og sagde til mig, at jeg ikke måtte få det bedre. Filmen skulle først indspilles året efter, og min sindstilstand var perfekt til rollen. Det er så fucked up, Hollywood er, siger han i dokumentaren “Jim & Andy”.

Dropper Prozac

Jim Carrey fortalte for nylig, at han i øjeblikket ikke lider af depressioner, selv om han har droppet antidepressiv medicin.

Han har efter årtier med depressioner endelig lært at tøjle de tunge tanker.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/carrey_1.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

EKSEN BEGIK SELVMORD
Som med alt andet i Jim Carreys liv har der været opture, men i særdeleshed også nedture i kærlighedslivet.
Skuespilleren har to kuldsejlede ægteskaber i bagagen – det ene med sin voksne datter, Janes, mor, Melissa Womer. Siden har han dannet par med kolleger som Lauren Holly, Renée Zellweger og Jenny McCarthy.
Den helt store nedtur indtraf, da han mødte den mentalt forstyrrede Cathriona White i 2012. De datede on and off frem til hendes død i 2015. I 2013 giftede Cathriona sig dog i al hemmelighed med Mark Burton. I ledtog med Mark forsøgte hun at afpresse Carrey med falske anklager om, at han havde smittet hende med herpes. Carrey valgte at betale hende, mod at hun ikke lækkede de falske tests til pressen.
I 2015 begik hun selvmord med medicin, som Jim Carrey efter sigende havde givet hende. Selvmordet gjorde det ikke nemmere for Jim at bekæmpe de mørke tanker. Senere forsøgte Cathrionas mor og hendes hemmelige mand at tørre skylden for hendes tidlige tragiske død af på Carrey ved at sagsøge ham.
Alle anklager blev dog senere afvist og Carrey frikendt i retten. (Foto: Ritzau Scanpix)

– På nuværende tidspunkt har jeg ikke en depression. Der er ikke nogen oplevelse af depression. Det havde jeg i årevis, men når regnen kommer nu, så regner det, men regnen bliver ikke. Den bliver ikke længe nok til at omslutte mig og drukne mig.

Da han skruede ned for Hollywood og filmproduktionen, fattede han i stedet penslen og begyndte at kreere kunstmalerier.

– Farverne har en positiv effekt på mig. Jeg ved ikke, hvad det er, men når jeg maler, er jeg fri. Fri af fortiden, fri af fremtiden. Fri af fortrydelse og bekymring, fortæller han i minidokumentaren “Jim Carrey: I Needed Color”.

Sponsoreret indhold