Kendte9. november 2015

Syg af anoreksi: - Jeg var 17 og planlagde min egen begravelse

Da Niamh var 14 år, tog hun en skæbnesvanger beslutning: Hun ville tabe de overflødige kilo, men slankekuren endte som en besættelse, der nærved kostede hende livet. På et tidspunkt var den unge pige så syg, at hun talte med sin mor om sin egen begravelse

Niamh Wynne

Niamh Wynne var træt af at være ”den store pige” i skolen. Hun var træt af de overflødige kilo og besluttede sig for at gå på slankekur.

Men dét der skulle have været en sund livsstilsændring for den irske pige, endte i stedet som en årelang besættelse, der næsten kostede hende livet. Niamh udviklede anoreksi, og til sidst vejede hun så lidt, at hun som 17-årig planlagde sin egen begravelse sammen med sin mor.

I dag er Niamh på vej tilbage til livet, og anoreksien styrer ikke længere hendes liv. Men det har været en hård kamp, afslører Niamh og hendes familie i et interview med det britiske medie The Sun.

Du kan se alle billederne af hende før, under og efter hendes sygdomsforløb øverst i artiklen.

Niamh var som 14-årig en af de store i klassen. Hun vejede 95 kilo, og alle kunne se, at den unge pige havde for mange kilo på sidebenene. Niamh vidste selv, at hun vejede for meget, men det var først efter en biologiklasse, at hun tog en beslutning om at ville tabe sig. I timen havde de lært om kalorier, og hvordan man talte kalorier, og den unge Niamh besluttede sig for, at hun ville tælle kalorier og på den måde tabe sig.

Men slankekuren endte som en ren besættelse, og på to år raslede kiloene af hende. Til sidst viste vægten kun 47 kilo – med andre ord havde den unge pige på to år tabt halvdelen af sin vægt.

https://imgix.seoghoer.dk/bulls_v0010ge4.jpg
 Bulls

Niamh gik på slankekur og tabte på to år halvdelen af sin vægt. Hun stoppede først, da hun fik at vide, at hun var i gang med at slå sig selv ihjel. Se billederne af hende før, under og efter sygdomsforløbet i galleriet øverst i artiklen. Foto: Bulls

Alligevel fortsatte Niamh sin usunde livsstil – også selvom hun en nat endte med at planlægge sin egen begravelse med sin mor.

- Hun blev svagere og svagere, og frygten for at dø blev mere og mere en realitet. Niamh vidste det godt, men hun var for følelsesløs til at gøre noget. En nat begyndte vi at tale om hendes begravelse. Niamh ville kremeres og sendes ud i rummet, fortæller hendes mor, Ann, til det britiske medie.

Men heldigvis nåede familien aldrig så langt, at begravelsen blev en realitet. I juni 2014 fortalte hendes psykolog, at hun enten ville ende i en kiste eller på hospitalet. Og lige dér gik det op for Niamh, at hun måtte gøre noget.

- Endelig indså jeg, hvad jeg gjorde ved mig selv. Jeg besluttede, at jeg ville have det bedre, og at maden ikke længere måtte styre mit liv, siger Niamh, der i dag spiser tre sunde måltider – og lidt snacks, når hun får lyst.

Men vejen til et bedre liv har ikke været smertefrit.

- Det har været svært. Jeg havde ikke lyst til at spise foran folk, og til jul brød jeg sammen, da der blev stillet en stor kalkun og kartofler foran mig.

- Men min familie har støttet mig hele vejen og har aldrig presset mig. Mit forhold til min mor har aldrig været bedre. I stedet for at planlægge min begravelse, planlagde vi min fremtid, siger Niamh, der gerne vil give et godt råd videre til alle dem, der lader maden styre deres liv:

- Livet er så meget mere værd end mad. Jeg synes, at kvinder bør være sødere mod dem selv. Man skal være glad for sig selv. Det handler ikke om, hvordan man ser ud – det handler om at være sund, lige meget om du er stor eller lille, siger Niamh.

Du kan se alle billederne af hende før, under og efter hendes sygdomsforløb øverst i artiklen.

Sponsoreret indhold