Kendte29. april 2022

Jasmin Gabay raser over Rigshospitalet: Uduelige mennesker

Bagedyst-finalist Jasmin Gabay fortæller for første gang om det skrækkelige forløb, hun var igennem, da hun fødte sin anden søn
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/jasmin_gabay_fj_22_d8l4368-1.jpg
 Foto: Søren Lamberth

Hvis du er førstegangsfødende og har udsigt til at føde på Rigshospitalet, kommer her en opfordring til at klikke væk nu.

For det er ikke en rosenrød fødselsberetning, "Den store bagedyst"-finalisten Jasmin Gabay fortæller i podcasten ”Forældreskabet”.

Historien tager allerede sin begyndelse, da der er to streger på graviditetstesten. For den farveglade bagedame havde slet ikke lyst til at få flere børn, men det ville hendes mand Niclas Bardeleben, og så var dilemmaet født.

- Der var rigtig meget af det, der var svært i starten. Jeg havde simpelthen så mange tanker omkring, hvad der skulle ske, og jeg var rædselsslagen for, at det skulle være ødelæggende for Jonathan at blive storebror, fortæller hun og fortsætter:

- Oveni det var jeg sindssygt dårlig. Jeg havde det virkelig hæsligt. Så de første tre måneder var ganske skrækkelige. Jeg var ikke efter tre måneder sikker på, at det var det, jeg ville, og jeg følte mig fanget i min krop, og jeg havde det fuldstændig elendigt, fortæller Jasmin, som både vendte sine svære tanker med veninder og terapeuter.

Også rod på hjemmefronten

Det skulle dog vise sig at blive endnu værre. For da hun 20 uger henne i graviditeten er til misdannelsesscanning, viser det sig, at ikke alt er, som det skal være. De vordende forældre får dog ikke at vide, hvad der er galt, men bliver blot sendt hjem med beskeden om, at de om en uge får svar – og at svaret ovenikøbet ville lande i deres e-boks.

- Så gik der en uge, før vi kunne komme ind og få kigget på det, og så startede der et vanvittigt forløb med udredning, hvor vi fik at vide, at så var der ingen nyrer, så var der en nyre, og så var der fire nyrer. Ingen kunne fortælle, hvad der skulle ske, fortæller hun.

Samtidig lå parret i krig med deres udlejer om deres lejlighed, som med Jasmins ord var ved at falde fra hinanden. Så der var med andre ord alt andet end ro på hjemmefronten.

- Det var pis hele vejen igennem, og vi følte os slet ikke taget af på Riget (Rigshospitalet, red.) på nogen måde. Vi havde en overlæge på et tidspunkt, som så fulgte os de sidste tre måneder. Hun var ret fantastisk, men hun kunne stadig ikke fortælle os, hvad der skulle ske.

Da Jasmin gror babyer i femkilosklassen, blev hun sat i gang tre uger før termin. Stressniveauet på Rigshospitalets fødeafdeling var tårnhøjt den dag, så der var i følge Jasmin ikke rigtigt tid til at tage ordentligt hånd om hende og hendes mand.

- Det er bare den ene amatør efter den anden, og alle er 19 år – undskyld. Jeg havde lovet at tale pænt om Riget – jeg har ikke fortalt min historie endnu, fordi jeg var så vred. Men det er den ene helt unge praktikant eller vikar efter den anden, raser Jasmin, som måtte flere jordemødre igennem, før hun fødte Elias.

Det skal dog lige siges, at Jasmin på et tidspunkt bliver tildelt en jordemor, som hun er rigtig glad for, men hendes vagt sluttede, før fødslen gik i gang, og så fortsatte cirkusset.

Fordi Jasmin hjemmefra havde taget fire piller, der skulle sætte fødslen i gang, får hun lov at få en epidural. Men Jasmin beskriver lægen, som lagde epiduralen som værende træt og usikker på, om den overhovedet lå ordentligt – den endte da også med at falde ud, og fødslen tog derefter en dramatisk drejning.

Hjertelyden forsvandt

Da de tog vandet, røg Elias’ hjertelyd fra 200 til nul. Jasmin var på daværende tidspunkt kun seks centimeter åben, men blev alligevel sat i gang med at presse, mens der stormede en horde af mennesker ind på stuen.

- Jeg kan huske, at der er en læge, der begynder at stå og diskutere med jordemoderen, fordi jeg kun er seks centimeter åben og derfor ikke må begynde at presse, gengiver hun og fortsætter.

- Elias lå forkert og var slet ikke til at presse ud. Jeg kan huske, jeg tænkte, at lægerne ville ende med at amputere hele min underkrop fra navlen og ned, og Niclas var bange for, at han enten ville komme hjem uden kæreste eller barn, siger hun.

Kaos regerede på fødestuen.

- Ingen tog os i hånden og sagde, nu gør vi det her.

Skæbnen ville, heldigvis, at Jasmin midt i diskussionen åbnede sig tilstrækkeligt til at presse Elias ud. Så på et pres blev hun mor til to efter en forfærdelig fødsel.

Elias havde det heldigvis godt, da han kom til verden, men vanviddet stoppede ikke der. Jasmin var i kategorien sårbar fødende og var derfor blevet lovet en enestue. Men de nybagte forældre skulle forholde sig til et andet forældrepar, som lige havde født tvillinger, ovenpå en traumatisk fødsel.

Fordi Elias havde noget med nyrerne, vidste Jasmin og Niclas, at han skulle undersøges kort tid efter fødslen.

Men der var gået kuk i kommunikationen på Rigshospitalets fødeafdeling. Damen, som skal undersøge Elias, fortalte, at Elias havde sukkersyge, fordi Jasmin havde nægtet at tage en glukosebelastningstest under graviditeten.

- Så skal jeg til at diskutere med hende og fortæller hende, at han har noget med nyrerne, om hun ikke vil undersøge ham for det? ”Nej nej, det er der ikke, men han har sukkersyge”. Men vi havde lige fået taget to blodprøver, og det havde han ikke, fortæller hun.

  • Indlagt på psykiatrisk afdeling

Hen over de næste fem dage ryger den lille familie ind og ud af hospitalet. Elias fik gulsot og tabte sig rigtig meget. Både Jasmin og Niclas var superstressede.

Det drænende forløb fik da også store konsekvenser, da Niclas fik en kraftig efterreaktion.

- Det ender også med, at Nicklas bliver så skidt, at han bliver indlagt på psykiatrisk, så da Elias er tre uger er jeg alene med to børn. Jeg havde min mor – thank God! Niclas’ reaktion er stressudløst på grund af det voldsomme forløb, fortæller Jasmin, som stadig ikke helt fået bearbejdet oplevelsen.

Elias fylder snart et år, men det ellers store, varme smil falmer stadig brat, når Jasmin taler om fødslen.

- Jeg har aldrig oplevet så uduelige mennesker. Det kan godt være, at alle de gode mennesker var taget på sommerferie. Det var simpelt hen så dårligt håndteret, og dem, vi mødte, var så ubehagelige. Jeg havde forestillet mig, at anden gang ville blive superlet. Og hele forløbet var bare ganske hæsligt. Jeg har aldrig oplevet noget lignende.

SE og HØR har forsøgt at få en kommentar fra Jasmin, men hun er i skrivende stund ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Til gengæld svarer Afdeling for Graviditet, Fødsel og Barsel på Rigshospitalet på kritikken.

I deres mailsvar til SE og HØR lyder det:

- Vi er altid rigtigt kede af det, hvis en af vores patienter ikke er tilfredse med deres forløb i forbindelse med deres graviditet og fødsel. Vi ser det som vores vigtigste opgave - sammen med alle vores kompetente og engagerede medarbejdere - hver dag at give de gravide, fødende, barslende og deres familier det bedst mulige forløb i vores afdeling, som selvfølgeligt skal leve op til de faglige standarder, samtidigt med at kvinderne og deres familier skal føle sig trygge og medinddraget. Sådan føler langt de fleste af vores gravide, fødende og barslende det heldigvis også. Når det ikke lykkes for os, er den bedste måde, hvor vi kan lære, udvikle og forbedre vores behandling og pleje af kvinderne på, at de giver os tilbagemeldinger på forløbene, og så vil vi naturligvis invitere dem ind til en samtale, skriver afdelingens ledende overlæge Heidi Sharif og fortsætter:

- Generelt kan jeg oplyse, at vi aldrig benytter os af vikarer, at vi ikke har 19-årige ansat, og at praktikanter – det kunne være jordemoderstuderende – aldrig har selvstændigt ansvar for et forløb. Og vi sender ikke alle vores medarbejdere på sommerferie samtidigt. Der er kompetente fagpersoner på arbejdet hele døgnet hver eneste dag, også i sommerferieperioden. Vi bestræber os på, hver dag at give de gravide, fødende og barslende det bedst mulige forløb i vores afdeling, og beklager, hvis det ikke er lykkedes i det omtalte forløb.

Sponsoreret indhold