Kendte25. juni 2023

Isabella fra ”De sjældne danskere” har 14 diagnoser, men: Vi glemmer det selv

Selv om en hverdag med mange hensyn kan være hård, så elsker familien fra Herning deres liv
Rikke Ammitzbøll, Isabella og Thomas Hansen
I Herning nyder Rikke Ammitzbøll Jepsen, 30, og Thomas Hansen, 37, at de kan give niårige Isabella deres fulde opmærksomhed. – Jeg vil gerne kunne være der fuldstændig for Isabella, siger Rikke.
 Foto: Martin Høien

LÆS OGSÅ: Har du også undret dig? Derfor bruger blinde Isabella fra "De sjældne danskere" briller

Grin og højt humør er der masser af hjemme hos familien i Herning.

Niårige Isabella er noget helt særligt. Og derfor er familien en del af programmet ”De sjældne danskere”. Isabella er bl.a., ernæret med sonde og har diabetes. Hendes 14 forskellige diagnoser påvirker familiens hverdag, men de forsøger altid at få det bedste ud af det.

Rikke Ammitzbøll og Isabella
Mor står altid klar til at give en hjælpende hånd, men hun skal også øve sig i, at lade Isabella klare sig selv. – Det er svært at give slip, når jeg stadig skal være der, hvis hun skal have sonde eller insulin.
 Foto: Martin Høien

– Vi glemmer det selv, for det er bare blevet vores hverdag, men når så folk siger: ”Huha, det må være hårdt”, så tænker jeg, de skal fandeme ikke have ondt af os, for vi har det fint, siger Isabellas mor Rikke.

– Men selvfølgelig er der dage, hvor det er hårdt og vi får en mavepuster. Så får vi snakket om tingene, og så er vi videre, siger Rikke.

– Vi må bare acceptere det, for vi har ikke rigtig andre muligheder. Det hjælper ikke noget at dyrke det, for vi får ikke noget ud af det. Det er bare med at være så positive som muligt, forklarer Isabellas far Thomas.

Cirkusset begyndte

Da Isabella blev født, troede lægerne og forældrene, at alting var godt. Men da hun var halvanden måned, begyndte hendes øjne at flakke.

– Det var en fredag aften. Jeg googlede, og det kunne være nærmest alt. Jeg ringede til vagtlægen, som spurgte, om hun spiste, sked og tissede, og det gjorde hun, og så skulle vi kontakte egen læge mandag, husker Rikke.

Hos egen læge fik de at vide, at de kunne få en tid hos øjenlægen flere måneder senere. Men Rikke fik hidset sig tilpas op, så de blev indlagt på sygehuset.

Thomas Hansen og Isabella
Familien forventer, at Isabella i fremtiden skal have en førerhund, så nu har de fået hunden Sigurd. – Hun kan ikke se noget i almindeligt lys, men hun kan ane noget, ved vinduer eller skarpt lys. Det bliver aldrig bedre, siger mor Rikke om sin datters syn.
 Foto: Martin Høien

– Det var der, cirkusset startede, så kørte det uafbrudt, siger Rikke.

Og den ene diagnose afløste den anden.

– Hver gang vi følte, der var ro, dukkede der noget nyt op, siger Thomas.

De sidste år har der heldigvis været stilstand i antallet af diagnoser, men der er stadig mange sygehusbesøg.

– De tror stadig, der er en overordnet ting galt med Isabella, da lægerne ikke mener, at det er normalt, at man har så mange diagnoser, siger Rikke om sin sjældne datter.

Rikke Ammitzbøll, Isabella og Thomas Hansen
Hvor er du dygtig! Det var flot! Sådanne sætninger har fyldt meget i Isabellas liv, når hun har været til utallige undersøgelser og behandlinger på hospitalet. Derfor forbinder hun ros med noget dårligt. Hun håber, at folk har set ”De sjældne danskere”, og nu ved det.
 Foto: Martin Høien

Isabella er enebarn

Familien bor i en en lejlighed i udkanten af Herning. Lige nu tæller familien mor, far, Isabella og hunden Sigurd. Og den bliver formentlig ikke større.

– Vi har fået det spørgsmål, om vi skal have et barn mere, så mange gange, siger Thomas

– Det er et ømt punkt, erkender Rikke.

Parret har i utallige snakke afvejet fordele og ulemper.

Isabella og Thomas Hansen
Musik og far er to ting, som Isabella er vild med. – Hun er også meget interesseret i mad. Vi hører ”Masterchef” sammen hver aften. Så lytter hun, og så fortæller jeg, hvad der sker, hvordan de ser ud, siger Thomas.
 Foto: Martin Høien

– Hvis vi fik en mere, ville det så koste Isabella noget tid med os. Hun fylder meget, vi skifter stadig ble og er stadig oppe om natten med hende, sige Rikke, der gerne vil kunne give datteren al den tid og opmærksomhed, som hun har brug for.

– Jeg har ikke behovet for flere børn. Jeg elsker at være Isabellas mor. Og jeg er bange for, at jeg ikke kan elske et andet barn, som jeg elsker hende.

Samtidig bliver de også bekymrede, når de tænker på, hvem der kan hjælpe Isabella, når de ikke selv er her mere.

– Men man skal heller ikke føde et barn af den grund, siger Thomas.

Ingen pyller

Lige nu nyder Isabella godt af sine forældres fulde opmærksomhed, og de elsker deres hyggestunder.

– Jeg synes, at vi har det bedste liv med Isabella. Jeg elsker, vi kan ligge under dynen og hygge og hun har vores fulde opmærksomhed, lyder det fra Rikke.

Samtidig er de også klar over, at datteren skal være mere og mere selvhjulpen.

Isabella og Rikke Ammitzbøll
– Det kilder meget i maven, kommer det med et grin fra Isabella, mens hun hopper med sin mor.
 Foto: Martin Høien

– Vi skal lære ikke at pylre, siger Rikke, der også vil sørge for, at Isabella er høflig.

– Hun kommer til at skulle have hjælp. Der er ingen, der gider hjælpe en diva, som sidder ovre i hjørnet og råber og skriger. Det er vigtigt, at folk kan lide hende, og at hun er god ved andre – og hun er så omsorgsfuld og kærlig, roser Rikke.

Forældrene er da heller ikke i tvivl om, at Isabella nok skal klare sig.

– Hendes fantasi er så vild, jeg synes, det kunne være fantastisk, hvis hun kunne lave børnebøger til blinde eller børn med diabetes og sonde, det ville være fantastisk, siger Rikke.

Sponsoreret indhold