Kendte8. maj 2020

Internettet glemmer aldrig: Tyra Banks lagt for had

Det er ikke småting, den tidligere supermodel og "Topmodel"-vært beskyldes for
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/tyra_banks.jpg
 Foto: MEGA

Det ville være løgn at sige, at TV-programmet "Amercia's Next Top Model" er ældet med ynde.

Faktisk har verdens kollektive hukommelse svært ved at få øje på alt det skønne i det ellers så æstetiske realityprogram med de mange flotte, håbefulde modeller.

For i den forgangne uge begyndte meget uheldige episoder i programmets historie pludselig at pible frem på de sociale medier.

På Twitter blev folkene bag - og især ANTM's værtinde Tyra Banks - beskyldt for både at være racistiske, at fat-shame og at gøre decideret nar af deltagernes udseende.

"Hvorfor var det tilladt at sende sådan noget," spørger en Twitter-bruger og lægger et klip op, hvor Tyra gør nar af Danielles fortænder, efter hun takkede nej til at få rettet sit mellemrum.

Og så er der ellers lukket op for posen.

Flere problematiske øjeblikket fra det populære show - der strakte sig over hele to årtier - dukkede op. Som da de seks tilbageværende deltagere i 2009 skulle 'bytte racer' i forbindelse med et photoshoot på Hawaii.

En blond kvinde, Erin Wagner, blev sminket som en egypter, mens Brittany, en anden hvid deltager blev stylet som en indianer - komplet med mørk make-up og hovedbeklædning.

"Jeg kan ærlig talt ikke komme mig over, hvor problematisk Tyra Banks opførte sig. Jeg plejede at elske hende og America's Next Top Model," skriver en tidligere fan, mens en anden tilføjer, at det var svært at få øje på i sin tid:

"Jeg vidste ikke engang, hvor slemt det var, før nu."

Mange af de fremhævede klip omhandler problematiske forhold til race og fordomme.

Som i 2004, hvor en konkurrerende model, Yaya DaCosta, forventes at vælge en bestemt hat i en test, hvor pigerne skal udvælge den genstand, der repræsenterer dem bedst.

Her går Yaya uventet efter en cowboyhat, og får senere at vide, at hun burde have valgt en traditionel kufi-hat fra den afrikanske Kenti-stamme.

Siden fik hun en reprimande af dommerne - og besked på at undskylde overfor hatten.

Se det helt vilde hatte-klip herunder:

I sæson 8, da en af modellerne, Kahlen, netop havde fået besked om, at hendes ven derhjemme var død af en overdosis, får hun den efterfølgende dag besked på at posere i en kiste til et photoshoot med temaet "De syv dødsynder".

På settet - der naturligvis befandt sig på en kirkegård - brød den unge kvinde sammen, hvorefter hun til kameraet forklarede:

- Jeg er knust. Jeg har lyst til bare at vende mig om, men jeg vil ikke forlade konkurrencen.

Tyra Banks har endnu ikke italesat de mange gamle skeletter, der vælter frem i øjeblikket, men i 2009 mere eller mindre undskyldte hun for brugen af "blackfacing" - eller mørk sminke på hvide mennesker - i sine programmer.

- Det har aldrig været min mening at såre nogen. Jeg ønsker bare at sprede skønhed og bryde grænser, lød det dengang fra den i dag 46-årige tidligere supermodel.

Americas Next Top Model blev første gang sendt i 2003, og har i alt kørt i 24 sæsoner.

Sponsoreret indhold