Kendte26. oktober 2015

Hun blev symbolet på Vietnamkrigen - nu får hun endelig lindring

Billedet af en forbrændt Kim Phuc blev symbolet på de rædsler, som Vietnamkrigen påførte landets befolkning for 43 år siden. Nu får Kim Phuc langt længe gratis behandlinger for sine mange smerter.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/polfoto_50658658_0.jpg
 POLFOTO

Hun var kun ni år gammel. Hun løb skrigende væk fra sin vietnamesiske landsby. Nøgen og skræmt fra vid og sans.

Hendes hud var brændt væk af napalm.

Sådan husker de fleste af os nok det ikoniske billede af lille Kim Phuc, der blev symbolet på de vanvidsrædsler, som Vietnamkrigen påførte sine mange tusinde indbyggere for 43 år siden.

I dag er Kim Phuc 52 år, og siden angrebet mod hendes landsby har hun levet i et sandt smertehelvede. Men nu ser det langt om længe ud til, at ”Napalm-pigen” kan få et liv uden smerter.

Hun er nemlig blevet tilbudt nogle banebrydende laserbehandlinger af en amerikansk læge, der har specialiseret sig i behandlingen af svære brandskader. Kim Phuc har faktisk allerede modtaget den første laserbehandling.

- I så mange år troede jeg, at jeg kun ville slippe for mine ar og smerter i himlen. Men nu er himlen kommet til mig på jorden, siger Kim Phuc ifølge Associated Press.

Hudlægen Jill Waibel fortæller, at de banebrydende laserbehandlinger vil blødgøre det tykke arvæv, der dækker store dele af især Kim Phucs overkop.

https://imgix.seoghoer.dk/30.261540.jpg
 All Over

Et andet billede fra den skæbnesvangre dag i juni 1972. Foto: All Over

Derudover skal laserbehandlingerne også være med til at lindre de mareridtsagtige smerter, som har fuldt hende de sidste 43 år siden angrebet på hendes landsby.

Det ikoniske billede af Kim Phuc blev taget 8. juni 1972, da napalm-bomberne begyndte at falde over den vietnamesiske landsby Trang Bang.

Kim Phuc løb skrigende bort med sin ældre bror, mens hun skreg ”Too hot, too hot”. En ung AP-fotograf knipsede et par billeder – og særligt ét blev symbolet på krigens rædsler.

De følgende måneder gennemgik lille Kim Phuc utallige smertefulde operationer, men smerterne forsvandt aldrig – heller ikke de psykiske.

https://imgix.seoghoer.dk/9.42-76825659.jpg
 All Over

Kim Phuc fremviser de smertefulde ar, som hun fik efter angrebet. Foto: All Over

Og årsagen var blandt andet det ikoniske billede. Det blev på en måde både hendes redning og hendes forbandelse. For Kim Phuc blev kendt som ”napalm-pigen”, og overalt hun var, blev hun genkendt.

- Jeg ville gerne flygte fra billedet. Jeg blev forbrændt af napalm og blev et offer for krigen. Men efterfølgende blev jeg et andet type offer. Mange kender til billedet af mig, men få kender til mit liv, sagde Kim Phuc for tre år siden i forbindelse med 40 årsdagen for krigen i Vietnam.

Men nu ser det altså ud til, at hun går en bedre tid i møde.

Sponsoreret indhold