Kendte9. december 2021

Høghs store hemmelighed: Tager den med sig i graven

Den legendariske målmand havde en særlig viden, som kun ganske få mennesker på kloden kender til. De har alle fået informationen på én betingelse: De må aldrig sige det videre
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Målmandslegenden Lars Høgh gik bort onsdag aften, 62 år gammel.

Men selvom "Høghen" nu er fløjet til himmels, lever hans eftermæle videre på jorden.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/hoegh_2_4.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Lars Høgh var i sin aktive karriere kendt for sin evne til at redde straffespark.
Foto: Ritzau/Scanpix

Lars Høgh gemte på en hemmelighed, som ikke mange kender til. Kun en meget eksklusiv skare af store fodboldspillere har fået den værdifulde information.

- Forretningshemmeligheden holdt jeg langt hen ad vejen for mig selv, og når jeg indviede andre målmænd i den, skete det altid på betingelse af, at de ikke gav den videre. Jeg gav den absolut ikke til hvem som helst, siger Lars Høgh i bogen "Der er antal på alt", der udkom 17. november i år.

Ét af Lars Høghs kendetegn som aktiv målmand var hans ufortrinelige evne til at redde straffespark. Det skyldtes ifølge ham selv en helt særlig strategi, som han selv havde udviklet.

Efter han indstillede sin egen fodboldkarriere i 2000 fortsatte han som målmandstræner i forskellige danske klubber. I en periode blev han ansat af den engelske Premier League-klub Sunderland, hvor den daværende landsholdsmålmand Thomas Sørensen holdt til.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/lars_hoegh_thomas_soerensen.jpg

Lars Høgh og Thomas Sørensen spillede selv sammen i en årrække i OB, hvor sidstnævnte indledte sin professionelle fodboldkarriere.
Foto: Lars K Mikkelsen/Leafax Ii/Ritzau Scanpix

Assistenttræneren i Sunderland Steve Cotterill lagde til træning mærke til, hvor god Thomas Sørensen pludselig var blevet til at redde straffespark.

- ”Hvad gør I, mand, det er da for sindssygt,” råbte han, og han snakkede ikke om andet i flere dage. Kort efter røg de endda ind i en FA Cup-kamp, hvor Thomas også tog et straffe, og så kiggede han op på mig, som om jeg var den store straffesparksgud, siger Lars Høgh.

bud fra verdensstjerne

Ordet spredte sig om Lars Høghs særlige straffesparkstrick. Et par år senere blev han inviteret til den nyrige storklub Chelsea i London, for at lære den tjekkiske målmand Petr Cech, der fik prisen som verdens bedste målmand i 2006, sin strategi.

Få måneder senere skulle det danske landshold møde Tjekkiet i en træningskamp, hvor Danmark fik tilkendt et straffespark.

Og dét straffespark reddede Petr Cech selvfølgelig.

- Jeg følte mig lidt som en landsforræder, den aften på Aarhus Stadion. Godt, det ikke var en kvalifikationskamp, lyder det fra Lars Høgh i bogen.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/petrcech.jpg

Den tjekkiske målmand Petr Cech er en af de få personer, der kender til Lars Høghs straffesparksteknik. Foto: MEGA

Schmeichel tog ved lære

Fra 2007 og indtil sin død var Lars Høgh målmandstræner for det danske landshold.

Og selvfølgelig har den nuværende landsholdskeeper Kasper Schmeichel også lært Lars Høghs trick.

- Kasper kender godt min finte og har den med i sit repertoire. Nogle gange bruger han det, nogle gange gør han ikke, afslørede Lars Høgh i et interview med Tipsbladet før EM-slutrunden i sommer.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/larshoeghkasperschmeichel.jpg
 Foto: Mike Egerton/PA Images/Ritzau Scanpix

Kasper Schmeichel og Lars Høgh på en af deres utallige landsholdssamlinger.
Foto: Mike Egerton/PA Images/Ritzau Scanpix

Da Danmark var til VM i Rusland i 2018 spillede Kasper Schmeichel en stor slutrunde, hvor han reddede to ud af tre straffespark i åbent spil, samt to forsøg i straffesparkskonkurrencen mod Kroatien.

Om det skyldes Lars Høghs trick, er uvist - ligesom det hemmelige trick fortsat vil være det.

Sponsoreret indhold