
Her er Mette Frederiksens store hobby: Marmelade, ribs og blommer i Madeira

LÆS OGSÅ: Tobias Hamann med Mette Frederiksen på gåtur
Sommeren går på hæld – og Mette Frederiksen er tilbage i arbejdstøjet efter sin ferie, hvor hun har fået sig en helt ny hobby.
- Jeg er gået helt amok i at sylte, afslører statsministeren over for SE og HØR, da vi møder hende på en vandretur i Sakskøbing.
Og det bugner med marmeladeglas i Mettes køkken.

- Stikkelsbærmarmelade, solbærmarmelade, jordbær-rabarber-marmelade, brombærmarmelade, brombær-ribsmarmelade, nævner Frederiksen i flæng – og lyser op i et kæmpe smil.

En lækker avec har hun også fremstillet.
- Og stikkelsbærcognac til dessert, fortæller Mette, der som det næste vil kaste sig ud i en rigtig klassiker til den søde tand.
- Mit næste projekt er blommer i Madeira. Det tror jeg godt, man kan.
- Madeiraen kan man købe, og blommerne kan man plukke. Og så lidt marcipan og lidt mørk chokolade, opremser den nyklækkede syltekok.

Mette plukker både hjemme hos sig selv og ude i naturen med de mange vilde bær.
- Noget af det vokser faktisk vildt i Danmark. Det er jo lige nu – hvis man tager lidt ud på landet og finder noget vildt krat, så er der masser af brombær, forsikrer Mette.
Statsministerens nye syltehobby er opstået, fordi det gør hende glad at gå i køkkenet.
- Jeg har altid godt kunne lide at lave mad. Men jeg tror, jeg er en del af samme bevægelse som mange andre oplever lige nu.

Ligesom der er flere, der tager jagttegn, der er flere, der fisker, der er flere, der begynder at sove ude i naturen – så tror jeg også at lave mere hjemmelavet mad er på vej tilbage.
Bedre på andendagen
Skal man forkæle Mettes gane, kan det i øvrigt være en god idé at servere middagsretter fra dagen før.
- Jeg kan faktisk bedre lide rester, end mad på førstedagen. Frikadeller fra dagen før på en rugbrødsmad – det smager jo helt vildt godt.
-Boller i karry smager som regel bedre på andendagen – og det gør lasagne også, lyder det fra nordjyden.

De klassiske danske middagsretter indeholder traditionelt meget kød, men det er også oppe i tiden at udskifte med mere grønt.
- Jeg tror, at flere og flere af os spiser mindre kød. Og det er ikke fordi, at man skal det.
- Det synes jeg selv, man skal bestemme. Men der er kommet flere grøntsager ind i det danske folkekøkken igen – også i mit eget køkken, fortæller Mette.
Grisetryne, nej tak
Én fødevare finder man dog næppe hjemme i statsministerens køleskab.
- Grisetryne! Det kan jeg ikke.
- Jeg er opdraget til, at man spiser det mad, der bliver sat på bordet. Så jeg HAR spist grisetryne.
- Men den, synes jeg, var hård at komme igennem, erklærer madmor Mette med et smil.

