Kendte25. december 2021

Helle Thorning-Schmidt og Pia Kjærsgaard hædres med kæmpe maleri

30 kvinder bliver hyldet i Folketinget med et maleri
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Folketingets Præsidium har besluttet at hædre 30 kvinder med et maleri.

Derfor skal der males et portæt af 30 kvinder, som har haft betydning for kvinders demokratiske virke siden 1915.

Det skriver Folketinget i en pressemeddelelse.

Maleriet skal hænge i Samtaleværelset på Christiansborg, som er et af de fineste rum på slottet.

På den ene endevæg i Samtaleværelset hænger et gruppeportræt af 30 mænd, der forbereder den grundlovsændring, der i 1915 gav kvinder valgret til Folketinget.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/hellet-piak.png
 Foto: Gregers Overvad/Lars H. Laursen

Helle Thorning-Schmidt og Pia Kjærsgaard er to af de 30 kvinder, der hyldes med et stort maleri i Samtaleværelset i Folketinget. Foto: Gregers Overvad/Lars H. Laursen

I meddelelsen fra Folketinget lyder det, at billedet af de 30 kvinder kan ses som et svar på, hvad der blandt andet kom ud af ændringen af grundloven i 1915.

Et historikerudvalg under ledelse af historiker og forhenværende chefredaktør på Politiken Bo Lidegaard har hjulpet Folketinget med at udpege de 30 kvinder, der skal være på portrættet.

Blandt de 30 kvinder er Elna Munch (RV), der var en af de første kvinder, der blev valgt ind i Folketinget, Danmarks første kvindelige minister, Nina Bang (S), DF-stifter Pia Kjærsgaard og Danmarks første kvindelige statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

- I Præsidiets synes vi, at det var på tide at hædre nogle af de dygtige kvinder, som har præget dansk politik de seneste 100 år. Med det nye maleri skaber vi en bedre kønsmæssig balance i udsmykningen af Samtaleværelset, hvor mændene er i overtal.

- Maleriet vil stå for eftertiden som et vidnesbyrd om kvinder, som har haft en særlig betydning for Folketingets virke, siger Henrik Dam Kristensen, der er formand i Folketinget, i meddelelsen.

Sponsoreret indhold