Kendte14. november 2022

Helle Thorning-Schmidt i stort interview: Kritiserer tidligere formænd

I et stort interview med mediet Børsen fortæller den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt om sin tid som formand i Socialdemokratiet og om løsrivelsen fra politik efterfølgende
I et stort interview, fortæller Helle Thorning-Schmidt, at hun efter politik startede sin karriere på ny, fordi hun ikke ønskede at være "bagsædechauffør for Mette".
I et stort interview, fortæller Helle Thorning-Schmidt, at hun efter politik begyndte sin karriere på ny, fordi hun ikke ønskede at være "bagsædechauffør for Mette".
 Foto: Mikael Rieck

Meget er der sket med Helle Thorning-Schmidt, siden hun forlod posten som statsminister.

For nu fortæller hun i et interview med Børsen om sin tid i partiet samt tiden efter. Og i artiklen, der blev bragt forleden, retter hun sin kritik mod flere af sine nu tidligere kolleger.

For eksempel langer hun ud efter store profiler som blandt andre tidligere formænd Mogens Lykketoft og Poul Nyrup. For deres råd til hende var bestemt ikke råd, hun fandt nyttige.

Hun mente, at hun var både i for godt humør og for ung til at være i den karakter, de ønskede, hun skulle være i medierne.

Præcis derfor var hun heller ikke mere end et halvt år i stillingen som Folketingets næstformand, indtil hun opsagde jobbet i Danmark og rykkede teltpælene op for at tage et direktørjob i London for organisationen Save the Children. Og det var begyndelsen på den 55-årige ekspolitikers genstartede karriere, der ligger langt fra det arbejde, hun havde på Borgen.

Flere bestyrelser har nu fornøjelsen af at have den tidligere statsminister på en post.

Blandt andet er hun medformand i det uafhængige tilsynsråd i Meta, som beslutter, hvilke ting, der skal fjernes fra både Facebook og Instagram samt en post i bestyrelsen hos vindmøllegiganten Vestas.

Selv om hun hurtigt efter valgnederlaget i 2015 forlod politik, forklarer hun, at det er et stort spring at klippe navlestrengen til dansk politik. Ifølge hende fordi man siger farvel til en "ekstrem nerve" fordelt på både vilde op- og nedture.

Det var erfaringer, år og offentlige klø, der ifølge hende selv var med til at hærde hende.

Selv om eksstatsministeren ikke er politiker mere, dukkede hun alligevel op på Christiansborg den 1. november på valgaftenen, i hvad der nærmest må betegnes som en klassiker for Helle Thorning-Schmidt nu - nemlig et skrigpinkt jakkesæt. 
Selv om eksstatsministeren ikke er politiker mere, dukkede hun alligevel op på Christiansborg den 1. november på valgaftenen, i hvad der nærmest må betegnes som en klassiker for Helle Thorning-Schmidt nu - nemlig et skrigpinkt jakkesæt.
 Foto: Martin Høien

– Jeg har det selv sådan, at der ikke findes en krise, der kan slå mig ud.

– Jeg har haft kriser i mit liv i dag og i min tid i Save the Children, men det kan ikke slå mig ud, fordi jeg har været gennem så meget i politik. Politik hærder.

– Det er samtidig det, der kan være svært at sige farvel til for nogen.

Et vildt stilskift

Efter hendes afgang i dansk politik var der en del år, hvor man ikke hørte meget fra Vestegns-politikeren i medierne.

Men i 2021 kom hun ud med bestselleren “Blondinens betragtninger”, hvor hun tog titlen som feminist til sig, mens hun fremlagde skarp kritik af både medier og deres sprog- og kildebrug, og hvordan magtens rum stadig kendetegnes af mænd.

Hun kommer også med en kritik omkring, hvordan det danske erhvervsliv mangler diversitet, og især frygten for at ødelægge sine egne muligheder og komme til at lukke døre, fordi man klæder sig hyperfeminint, er noget, Helle Thorning kender til.

Det er også derfor i hun i dag oftest bliver set klædt i spraglede farver og ikke ligner den Helle Thorning, der var Danmarks Statsminister fra efteråret 2011 til sommeren 2015, hvor hun måtte beherske sig en smule mere med tøjvalget.

Det var en noget mere afdæmpet udgave af Helle Thorning-Schmidt, der var Danmarks statsoverhoved. Her er hun fotograferet i 2014.
Det var en noget mere afdæmpet udgave af Helle Thorning-Schmidt, der var Danmarks statsoverhoved. Her er hun fotograferet i 2014.
 Foto: Scanpix Denmark

– Jeg har været den samme person hele tiden. Men det er sådan, at hvis man gerne vil være formand for et regeringsbærende parti og statsminister, er der nogle alvorsmarkører, som man er nødt til at have en vis respekt for – særligt som kvinde.

– Og jeg har adopteret de alvorsmarkører. Nogle kan sige, det var for meget. Jeg tror, det var den rigtige dosering i forhold til det, jeg gerne ville, siger hun og fortsætter:

– Jeg tror på, det er vigtigt at fortælle de unge, at de godt kan skille sig ud.

– Jeg har rigtig mange unge kvindelige følgere, der lige præcis tager den pointe med, for de vil ikke bokses ind i en kasse, som vi andre gjorde, da vi var yngre.

Især til Gallataffel på Christiansborg tidligere på efteråret, blev Helle Thornings "nye" stil diskuteret, da denne kjole skabte en del røre i andedammen. Faktisk løb kjolen med så meget opmærksomhed, at malingsfirmaet Flügger lavede farven "Thorning
Især til Gallataffel på Christiansborg tidligere på efteråret, blev Helle Thornings "nye" stil diskuteret, da denne kjole skabte en del røre i andedammen. Faktisk løb kjolen med så meget opmærksomhed, at malingsfirmaet Flügger lavede farven "Thorning Red", der deler farvekode med kjolen.
 Foto: Hanne Juul

Sponsoreret indhold