Kendte7. juni 2020

"Harry Potter"-skaber J.K. Rowling møder voldsom kritik for transfobi

Det er ikke første gang, den stenrige kvinde bag "Harry Potter"-universet bliver beskyldt for at være "anti-trans" i sine udtalelser
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/shutterstock_editorial_10504479g.jpg
 Foto: MEGA

Lige nu trender hashtagget #HarryPotter ikke bare i Danmark, men i hele verden.

Og det er altså ikke fordi, der er nyt i den omfattende franchise. Der er heller ikke en ny bog eller film på vej.

Faktisk er det fordi debatten om den 54-årige forfatter J.K Rowlings holdninger igen raser derud af, og at fans af det fantasifulde univers er skuffede over deres store idols udtalelser.

Denne gang er det på baggrund af et tweet, hvor Rowling slår fast, at den menstruerende del af befolkningen må utvetydigt kunne betegnes som "kvinder".

Ved første øjekast kan det være svært at erklære sig uenig, men flere påpeger, at hun jo med denne udtalelse ekskluderer eksempelvis en gruppe af transkvinder, der er født som mænd.

Altså de mennesker, der identificerer sig som kvinder, transpersoner og non-binære, der ikke menstruerer.

J.K. Rowling er humoristisk i sin tone i tweetet, hvor hun under et link til en klumme foregiver ikke at kunne huske ordet for "women" på engelsk.

Artiklen, den populære forfatter deler, bærer rubrikken: "At skabe en balanceret verden for folk der menstruerer efter Covid-19". Hvilket får Rowling til tasterne.

"Folk der menstruerer. Jeg er sikker på, der plejede at være et ord for de mennesker. Kan nogen hjælpe mig? Wumben? Wimpund? Woomud?" skriver hun.

En skuffelse

På baggrund af disse bemærkninger er hun endnu en gang blevet kaldt for både "anti-trans" og "transfobisk".

"Åh, du er sådan en kolossal skuffelse," skriver en af de mange tusinde twitter-brugere, der kommenterer opslaget:

Andre deler artikler og anekdoter om, hvordan historierne om "Harry Potter" hjalp dem igennem en periode, hvor de selv kæmpede med at finde deres identitet.

Artiklen fortsætter under opslagene:

I 2019 var fans og følgere harme over at forfatteren retweetede Maya Forstaters oplsag. Maya fik ikke forlænget sin kontrakt på sit job som skatteekspert i en tænketank, fordi hun havde ytret, at "mænd ikke kan blive til kvinder".

Da Rowling erklærede sig enig, fik flere af hendes oprindelige støtter nok.

"Du knuser mit hjerte," skrev flere, mens andre opfordrede hende til at "følge med tiden".

Sponsoreret indhold