Gyserdramaet fylder 25 år: Husker du Riget?

”Riget” skræmte danskerne for første gang for 25 år siden, da den havde dansk TV-premiere. Siden vandt den både fire Bodilpriser og seks Robert-priser samt international anerkendelse.

”Riget” skræmte danskerne for første gang for 25 år siden, da den havde dansk TV-premiere. Siden vandt den både fire Bodilpriser og seks Robert-priser samt international anerkendelse.

(Foto: Ritzau Scanpix)

Det er uhyyyyggeeeligt, lød det fra opvaskerne med Downs syndrom i kælderen under Rigshospitalet.

Og det var uhyggeligt dengang i 1994, da 1. sæson af Lars von Triers gyserserie ”Riget” løb over skærmen.

Den excentriske instruktørs sammenblanding af fandenivoldsk hospitalssoap, overnaturlig gyser og folkekomedie med klassiske karakterer som fru Drusse, Stig Helmer – som råbte ”danskjävlar!” ud over København – og ikke mindst den rædselsvækkende gigantbaby Lillebror lagde gaderne øde for 25 år siden.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Jeg vil ha’ babs! Kæmpebabyen Lillebror var et af de mest uhyggelige elementer i sæson 2.

(Foto: DR (Eric Kress, Henrik Dithmer))

Sæson 2 kom i 1997, og siden er ”Riget” også blevet genskabt som teaterstykke på Det Kgl. Teater.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Den nu 62-årige Lars von Trier fik sit folkelige gennembrud med ”Riget”. (Foto: Ritzau Scanpix)

Det var dog ikke kun i Danmark, at Lars von Triers folkelige gennembrud fik opmærksomhed.

New York-magasinet Vulture kårede i 2014 serien som den næstmest skræmmende i historien, og selveste Stephen King kom på sporet af ”Riget”, da han tilfældigvis fandt hitserien på VHS i en videobutik i Colorado i 1997.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det lille spøgelse Mary blev spillet af Annevig Schelde Ebbe, 35. (Foto: DR (Eric Kress, Henrik Dithmer))

I 2004 lavede forfatterlegenden sin amerikanske version under navnet ”Kingdom Hospital”, men uden den samme succes som originalen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

– Det er uuuuhyyyyyggeligt! 90’ernes mest berømte opvaskere Morten Rotne Leffers & Vita Jensen vidste præcis, hvad der skete på det store hospital. (Foto: DR (Eric Kress, Henrik Dithmer))

Mere Riget på vej

Stephen Kings forkølede efterligning bliver dog muligvis ikke det sidste, vi får at se til den nu 25 år gamle kultserie.

I februar kunne Lars von Trier selv fortælle, at han for nylig har fået en rundvisning på Rigshospitalet, da han overvejer, om det kan lade sig gøre at lave en sidste sæson af ”Riget”.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Hvilken hånd vil du have? Ghita Nørby, 84, i rollen som Rigmor Mortensen stod over for Holger Juul Hansen, da de spillede henholdsvis narkose- og overlæge.

-Hvilken hånd vil du have? Ghita Nørby, 84, i rollen som Rigmor Mortensen stod over for Holger Juul Hansen, da de spillede henholdsvis narkose- og overlæge. (Foto: DR (Eric Kress, Henrik Dithmer))

Serien var oprindelig planlagt til 13 afsnit, og da der kun blev produceret otte, er der altså fem tilbage, som ”The House That Jack Built”-instruktøren kan kaste sig over.

– At lave en 3. sæson af ”Riget” vil være decideret dumt. For man vil altid tænke, at de gamle afsnit nu alligevel var de bedste. På den anden side kunne det være en slags krydsogtværs at få det til at hænge sammen, hvilket ville være meget sjovt, siger Lars von Trier til Euroman.

Afdøde Kirsten Rolffes spillede bl.a. over for Otto Brandenburg i sin legendariske rolle som Sigrid Drusse. (Foto: DR (Eric Kress, Henrik Dithmer))

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close