Kendte19. marts 2015

Guide: Her er ALT, du skal vide om solformørkelsen

Fredag får Danmark besøg af sin første formørkelse i 16 år
Af af
https://imgix.seoghoer.dk/media/7028bc55c69741e9ae9cfec38c07bd2a.jpg
 Foto: AOP



Fredag den 20. marts bliver en ganske speciel dag, og hvis du har mulighed for det, så hiv et par timer ud af kalenderen og træd uden for. For her venter dig et helt særligt syn…

Her bliver solens stråler nemlig opslugt af månen, når Danmarks første solformørkelse i næsten 16 år kigger forbi.

Formørkelsen bliver tilmed den allerstørste siden 1961.

Og allerede nu er der nok tusinder, der ser frem til formørkelsen.

llustreret Videnskab har for eksempel lejet en Boeing 737 og sender hele 50 personer i luften for at se solformørkelsen fra første parket i 11 kilometers højde.

… Men hvad er det lige, du skal vide, inden at denne astronomiske begivenhed besøger Danmark? SE og HØR har her samlet en guide til alt det, du skal vide om solformørkelsen 20. marts.

https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/10e1c3fdf75342ecb0ff3eae3073d9a2.jpg



Solformørkelse i Indonesien i oktober 2014 (Foto: AOP)


Hvornår?
Hele scenariet tager sin begyndelse klokken 09.40, når månen langsomt, men sikkert, begynder at bevæge sin ind foran solen. Selvom solen er 400 gange større end månen, befinder den sig på samme tid så langt væk, at vores 'lille' måne kan skygge for solen.

Lidt over en time senere - omkring kl. 10.50, lidt afhængigt af hvor i landet du opholder dig - vil mere end 80 procent af solskiven så være dækket af månen. Og det spektakulære syn er en realitet.

Omkring kl. 12.00 er det hele overstået.

https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/0fc24538c8424684acd4348d96b3038a.jpg



Grafik over, hvordan en solformørkelse opstår (Foto: AOP)


Hvor?
Kort og godt kan du se solformørkelsen over hele Danmark, men vejret ser dog ud til at gøre den spektakulære oplevelse trist for rigtig mange. For ifølge DMIs seneste vejrprognose torsdag eftermiddag ser det ud til, at en række skyer vil blokere for solformørkelsen over hele landet. Faktisk ser det i øjeblikket kun ud til at være den sydøstligste del af landet, der har de største chancer.

Her ventes der nemlig et relativt tyndt lag af højtliggende skyer - og derfor vil det efter alt at dømme være muligt at se solformørkelsen igennem. Dog melder vejrtjenesten også, at der først på dagen - måske endda under formørkelsen - kan være lokale huller i skyerne i Syd- og Sønderjylland.

Hvis skyerne ikke driller, bliver det i det nordvestlige Jylland, at den højeste grad af solformørkelse kan opleves. Her vil omkring 86 procent af solen være dækket omkring kl. 10.47. Københavnerne kan opleve en 80 procent dækket sol kl. ca. 10:50.

https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/057616a1f73f459f9908099ca2f5a03f.jpg



Du SKAL bruge egnede beskyttelsesbriller, hvis du vil opleve solformørkelsen på nærmeste hold (Foto: AOP)


Hvordan?
Selvom det nu ser ud til, at skyer vil skygge for solformørkelsen, er det en rigtig dum idé ikke at følge følgende råd. Det er faktisk decideret farligt - både for dit helbred og din mobil.

Du må under ingen omstændigheder kigge på solen med det blotte øje - ej heller med solbriller eller gennem et kamera.

Det tager nemlig kun et par sekunder for solens stråler at brænde et permanent mærke på din nethinde og ødelægge dit syn.

Du skal have fingre i specielle solformørkelses-briller, hvis du ønsker at se formørkelsen 'live'. Ellers lyder rådet at følge den astronomiske begivenhed på TV.

De specielle sikkerhedsbriller er ikke sådan lige at opstøve herhjemme, men Tycho Brahe Planetariet i København har helt ekstraordinært skaffet 9.000 par autoriserede beskyttelsesbriller. De sælges efter først-til-mølle-princippet for 39 kr. pr. par.

Har du ikke mulighed for at købe et par sikkerhedsbriller, kan du bygge dit eget teleskop, der er en sikker (og billig) måde at opleve solformørkelsen på. Det eneste, du skal bruge, er to stykker pap. Bor et hul i det ene stykke pap og hold dette op mod solen, så strålerne ryger igennem hullet.

Hold derefter det andet stykke pap bag det første med hullet. Nu ser du et billede af solen på det bageste stykke, og du kan trygt og sikkert følge solformørkelsen.

Du bør heller ikke forevige solformørkelsen med kameraet fra din mobil eller spejlrefleks, for solens stråler kan også permanent ødelægge billedsensoren.

https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/d87db3d6ea9040d8a141c4dd404906e6.jpg



Solformørkelse i London i august 1999 (Foto: AOP)


Hvad kan du opleve?
Bor du på landet, eller har du mulighed for at tage på landet, så kan du endda få en ekstra oplevelse i forbindelse med formørkelsen. For hvis du spidser øre og øjne vil du måske opleve, at fugle og husdyr falder til ro, fordi de tror, at solen er ved at gå ned, og natten banker på.

Måske trisser fritgående høns ind i hønsehuset, mursejlere og svaler kan sætte sig til hvile, og køerne går måske hen til markskellet, fordi de tror, at det er malkningstid.

Også vi mennesker bliver påvirket, om end ikke så meget som dyrene. Dog vil vores kroppe og sind blive udsat for omkring 30-40 minutter med skumringsagtige tilstande, så hvis du føler dig en smule småtræt til frokost, så er årsagen måske ikke blot den nyligt afsluttede arbejdsuge. Det kan også skyldes solformørkelsen.

https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/4665ca113ca44c069b13e53d67ed4a81.jpg



Solformørkelse over Kina i maj 2012 (Foto: AOP)


Herhjemme bliver formørkelsen på omkring 80 procent. Vil du opleve en total solformørkelse, skal du et smut til enten Færøerne eller Norge - og du må hellere rejse nu. Færøerne melder for eksempel om fuldt bookede hoteller over hele øen.

I Danmark skal vi vente helt til 2142, før der kommer en total solformørkelse herhjemme. Fænomenet er da også relativ sjælden. Der er omkring to-fire solformørkelsen i verden hvert år.

Nu er der blot at sige: God formørkelsen - og pas på synet!

Artiklen bygger på diverse artikler fra blandt andet videnskab.dk, Illustreret Videnskab, Berlingske, Dailymail og Mirror.

Sponsoreret indhold