Kendte13. februar 2024

Gobs reagerer på beskyldningerne fra Gilli: Nægter at have kopieret

Det påvirker ikke den danske musiker Gobs synderligt, at han rammes af alvorlige plagiatanklager fra repræsentanter for rapkollegaen Gilli
Musikeren Gobs er under anklager om plagiat
Musikeren Gobs er under anklager om plagiat
 Foto: Jesper Sunesen

Læs også: Gillis musikselskab langer ud efter Gobs: Flere eksempler på plagiat

To af sværvægterne inden for dansk hiphop har mandag åbnet en ganske offentlig krig på ord, der handler om plagiatbeskyldninger, kopierede akkorder og trommearrangementer samt forslag om forlig.

I det ene ringhjørne står Rødovre-rapperen Gilli, der i årevis har ligget lunt i toppen af streaminghitlisterne herhjemme, men som har fået en åbenlys konkurrent i Gobs med det borgerlige navn Victor Gaardboe, som således indtager det modsatte hjørne.

Han bliver nemlig i forbindelse med sin seneste plade ”Mellem himmel og jord” beskyldt for at have ladet sig inspirere lige rigeligt af kollegaen Gilli, som har manager Mass Ebdrup og pladeselskabet Universal Music i ryggen.

Plagiatanklagerne landede i spalterne mandag, og nu svarer Gobs på det, som han i sin Instagram-story kalder for ”polemikken”.

ARKIV. Gilli spiller på stjernescenen lørdag den 12. august, 2017 på Skanderborg Festival. RB Storhittende Gilli er tungt repræsenteret blandt årets nominerede ved Danish Music Awards 2017. (Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017)
Kian Rosenberg Larsson er landskendt som Gilli, der særligt har gjort sig bemærket ved at toppe streaminghitlisterne år efter år med hits som "Tidligt op", "Skarpt lys" og "Ibiza"
 Foto: Scanpix Denmark

Ikke tilfældet

I podcasten ”Hav & Kamal” på Podimo bliver han spurgt til de specifikke sammenligninger af hans egen ”Livet er kort” og Gillis ”Skarpt lys”, som ifølge Ebdrup har ”stort set identiske” elementer.

– Jeg har svært ved at se, hvordan man kan kopiere en sang, der ikke var ude på det tidspunkt, hvor min sang blev lavet, lyder det først fra Gobs i ”Uden Filter”-studiet.

Gennem hele karrieren – der nu efterhånden strækker sig over fire pladeudgivelser og talrige singler – har Gobs måtte finde sig i, at han af anmeldere, publikum og musikskribenter blev sammenlignet med netop Kian Rosenberg Larsson, der optræder i udsolgte sale under kunstnernavnet Gilli.

Og selvom Gobs anerkender, at de to har nogle stilistiske ligheder, så er der rigtig langt hen til decideret plagiat.

– Jeg kan godt høre, at min stemme og den måde at levere på lige netop på det her nummer kan minde om ting, som han laver. Men der stor forskel på det, og til så at sige, at det er plagieret eller kopieret direkte, siger han i podcasten, før han slår fast:

– For det er ikke tilfældet. Og det kommer jeg til at fastholde til den dag, jeg stiller træskoene ude i fremtiden.

- Skifter Gilli retning, så følger han med

Det er især tendensen til at koge hele musikkataloget ned til et elle to numre, som så tilfældigvis lyder som det indiskutabelt indflydelsesrige Gillis musik, der irriterer Gobs.

Gobs, der er repræsenteret af musikselskabet Warner, mener endda, at han og Gilli er de to kunstnere inden for genren, der adskiller sig allermest fra hinanden rent tekstmæssigt.

Og her er Gillis manager Mass Ebdrup formentlig lodret uenig.

Til Soundvenue uddybede han grundlaget for klagebrevet, plagiatanklagerne og forslag om et forlig mellem de to parter, som han sendte til Gobs for nylig.

– Gobs’ ”Livet er kort” deler tre ud af fire akkorder med Gillis "Skarpt lys", og trommearrangementet er stort set identisk. Melodien læner sig kraftigt op ad både ”Skarpt lys” og ”Ibiza”. Sidstnævnte har Gobs før kopieret på "Tak for sidst". Generelt er der mange eksempler på Gilli-plagiater i hele Gobs’ katalog. Hver gang Gilli skifter musikalsk retning, har Gobs fulgt med, sagde han til musikmediet.

Herunder kan du høre de to numre, som hele den aktuelle sammenligning baserer sig på:

Sponsoreret indhold