Kendte23. januar 2015

Forskere: Dommedag er rykket nærmere

Torsdag blev den såkaldte ’dommedagsklokke’ justeret
Af af
Forskere justerer det såkaldte ’dommedagsklokke’. Her er det billede af den første atomprøvesprængning 16. juli 1945. Billedet er taget ni sekunder efter, at atombomben blev bragt til sprængning
Forskere justerer det såkaldte ’dommedagsklokke’. Her er det billede af den første atomprøvesprængning 16. juli 1945. Billedet er taget ni sekunder efter, at atombomben blev bragt til sprængning
 Foto: AOPDommedag er rykket nærmere.

Så kontant lød beskeden torsdag eftermiddag dansk tid fra en gruppe amerikanske forskere fra Bulletin of the Atomic Scientists.Her offentliggjorde forskerne, at de stiller det såkaldte 'dommedagsur' tættere på midnat - og dermed tættere på dommedag.

Helt præcist justerede forskerne ved universitet i Chicago uret to minutter fra fra klokken 23:55 til klokken 23:57.

Med andre ord viser det symbolske ur, at menneskeheden er rykket tættere på sin egen udslettelse. Årsagen skal blandt andet findes i de enorme miljø- og klimaudfordringer, som vi står overfor samt de øgede spændinger mellem nationer, der har atomvåben - specielt USA og Rusland.

Og hvad er så denne 'dommedagsklokke'?

'Dommedagsklokken' blev født i 1947. Dét år udviklede forskerne klokken som en påmindelse om, hvor tæt på (eller langt fra) Jorden var på at gå under. Baggrunden var opfindelsen af atombomben - den kraftfulde bombe kunne meget vel være dét, der i sidste ende ville tage livet af os alle, spåede forskerne dengang.

LÆS OGSÅ: TV-klip lækket: Dette skal vises ved Jordens undergang

Da forskerne ved Bulletin of the Atomic Scientists, som styrer klokken, første gang præsenterede den, var klokken syv minutter i tolv, men viserne på uret blev hurtigt rykket, efter at Sovjetunionen i 1949 testede sin første atombombe.

Allerværst så det ud i 1953 - der viste uret kun to minutter til dommedag.

I alt er dommedagsklokken blevet justeret 18 gange både frem og tilbage. Siden 1995 har klokken været rykket tættere på dommedag med i alt 12 minutter. Årsagen har været atomtruslen fra Nordkorea, vores skrantende miljø og klima samt visheden om, at lande som Pakistan og Indien har atomvåben.

I øjeblikket er klokken altså 23:57.

Sponsoreret indhold