Kendte1. februar 2021

Fie Laursen: Derfor vil jeg ikke have vaccinen

Fie Laursen vil gerne takke nej til vaccinen, selvom det er mere risikabelt at lade være med at få den
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/design_uden_navn_5.png
 Foto: Janus Nielsen

Opdateret klokken 16.06 med en kommentar fra Sundhedsstyrelsen.

Når det bliver Fie Laursens tur til at få tilbudt vaccinen mod coronavirus, så ved hun godt, hvad hun vil svare. Hun vil takke nej.

Det skyldes, at hun lider af angst, og at hun har set for mange videoer og lignende på internettet, der har skræmt hende, forklarer hun til SE og HØR.

- Jeg har bare set mange konspirationsteorier om, hvad der kunne være i vaccinen, og set alt for mange videoer af folk, der spasmer 24/7 efter vaccinen og er blevet syge, skriver hun.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/thumbnail_image_2.jpg
 Privatfoto

Fie Laursen vil ikke have coronavaccinen i første omgang. (Privatfoto)

Hun erkender, at man selvfølgelig ikke skal stole på alt, man læser online. Men hendes angst spiller altså en afgørende rolle i hendes valg.

- Jeg er sgu lidt for angstprovokeret til at få skudt den vaccine ind i mine årer, skriver den 24-årige kendis.

Hvis hun stod med valget mellem at få vaccinen og bevæge sig frit i verden eller isolere sig selv i to år mere, ville hun vælge det sidste.

- Jeg er virkeligt glad for mit liv og helbred og er desværre skræmt af vaccinen efter alle de skrækhistorier på nettet fra folk, der har fået den i USA, forklarer hun.

Har du corona-angst?

Lider man af angst, kan man søge hjælp. Også når det kommer til coronarelateret angst.

Læs mere her om, hvad du kan gøre, hvis du har coronaangst.

Psykiatrifonden har lavet en kriseliste her.

Kan skifte mening

Dog er hun ikke afvisende over for, at det kan være, hun på et tidspunkt i fremtiden gerne vil have den alligevel.

- Jeg vil gerne lige se, hvad der sker med det første kuld, der får den, om der er sideeffekter om et til to år, skriver hun.

- Kunne du godt finde på at tage vaccinen, hvis din psyke og angst får det bedre?

- Ja, for så ville jeg jo ikke have mine angsttanker. Det ville være rart.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/20190525_kh_bu6q2534_preview.jpg
 Foto: Krestine Havemann

Om Fie Laursen vil have vaccinen eller ej, så går der nok lang tid, før hun får den tilbudt. Da hun bor i Spanien, bliver hun efter planen ikke tilbudt den af de danske sundhedsmyndigheder. (Foto: Krestine Havemann)

Det er vigtigt for Fie Laursen er understrege, at hun ikke er ude på at anbefale andre ikke at tage vaccinen.

- Jeg har angst, og det påvirker mine tanker på livet og ting, som det her. Så jeg er sikkert helt gal på den, og vaccinen er sikkert skide god - min angst kan bare ikke klare tanken, lyder det fra den tidligere "Ex on the Beach"-deltager.

- Utrolig sikker vaccine

SE og HØR har forholdt Rune Hartmann, professor i immunologi på Aarhus Universitet, til Fie Laursens frygt for vaccinen. Han kan ikke understrege nok, at der er langt mere risiko forbundet ved at lade være med at tage vaccinen i forhold til at tage den.

- Vi kan ikke måle nogen langtidspåvirkninger af vaccinen. Til gengæld kan virussen give langtidspåvirkninger, og det er veldokumenteret, slår han fast.

- Det er en utrolig sikker vaccine. Så det er et valg mellem at få vaccinen eller få virussen, siger han.

Professoren påpeger, at de iskolde fakta på området viser, at der er nogle kortvarige bivirkninger af vaccinen, men at de går over efter få dage.

Hvis man derimod får coronavirus, vil mange - også folk, der er unge og ellers sunde og raske - opleve svære senfølger. Og nogle dør jo sågår på grund af virussen.

Desuden lyder det fra professoren, at man ikke skal stole på alt, man læser på eksempelvis Facebook.

- Man må vænne folk af med at tro og føle. Når det handler om videnskab og liv og død, så skal man vide. Man må søge rigtig information, og så skal man vide, hvor stor risikoen er ved at lade være med at få vaccinen, siger han.

Vil stadig undgå den

SE og HØR har konfronteret Fie Laursen med, at det er mere risikofyldt at lade være med at tage vaccinen end at få den:

- Jeg forholder mig til, at jeg er bange for vaccinen, og da jeg er sund og rask, tror jeg det er fint, jeg undgår den, da folk har mere brug for den end jeg har. Hvem ved, måske min angst dulmer en dag, og jeg kan få den, svarer hun.

Fie Laursen er langt fra den eneste, der kæmper med angst under coronapandemien, og Sundhedsstyrelsen har lavet særskilt infomatieriale til personer med psykiske lidelser og helbredsangst.

Sundhedsstyrelsen informerer til SE og HØR, at de anbefaler, at hvis man er i tvivl, om man skal tage imod tilbuddet om vaccinen, at man taler med sin læge.

- Det er vigtigt, når man står overfor valget om evt. at lade sig vaccinere, og at man klart får taget stilling til fordelene ved at blive vaccineret. Det skal så vurderes over for de evt. ulemper, man måske synes, der er, så som i dette tilfælde angst, skriver styrelsens enhedschef, Bolette Søborg.

Sponsoreret indhold