Kendte2. februar 2022

Fem kvinders klage over kendispræsten Flemming Pless samler stadig støv

Kirkeministeriet har endnu til gode at kigge på den advokatrapport, der er udformet på baggrund af fem kvinders oplevelser med den anerkendte præst Flemming Pless. Han har i mellemtiden været suspenderet fra sit arbejde i Christians Kirke i København.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20180919-151958-6-1920x1188we.jpg
 (Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix)

Vi skal tilbage til midten af maj, for at genbesøge de sager, der i sin tid dukkede op om sognepræst i Christians Kirke, 65-årige Flemming Pless, der ikke har været aktiv i sin præstegerning siden da.

Oplevelser om krænkelser, uønskede kys og berøringer, samt brud på sin tavshedspligt som præst var nogle af de ting, som fem kvinder i et samlet brev berettede op at have haft i selskab med Pless.

Dengang fortalte kendispræsten i kølvandet på de anonyme kvinders henvendelse, at han var ”sendt hjem på orlov”, og at han ”sad og tænkte sig om”, som han forklarede til SE og HØR.

Om Flemming Pless stadig sidder og tænker sig om, er uvist, men klart står det, at han endnu er suspenderet fra sit arbejde i kirken.

Og at Kirkeministeriet ikke er nået til en afgørelse på baggrund af advokatrapporten endnu.

Bag lukkede døre

BT kan nu altså derfor afsløre, at sagerne ligger absolut stille hos Kirkeministeriet her ti måneder efter hjemsendelsen af Pless, som desuden er regionsmedlem i Region Hovedstaden for Socialdemokratiet.

Desuden er anklagerne om krænkelser gemt godt og grundigt væk bag lukkede døre i Kirkeministeriet.

Undersøgelsen af Flemming Pless, som advokaterne Kromann Reumert står bag, har ligget og samlet støv i ministeriet i omkring fem måneder, hvilket er højest usædvanligt.

I maj 2021 kom SE og HØR i besiddelse af en skriftlig klage, som i sin tid blev sendt til biskop Peter Skov-Jakobsen. Afsenderne var en håndfuld kvinder, der alle mener at være blevet udsat for krænkende adfærd fra Flemming Pless’ side, mens han har varetaget sit arbejde som sognepræst.

Rækken af de detaljerede vidnesbyrd strækker sig over flere år. Og beskyldningerne tæller både uønskede tilnærmelser, brud på tavshedspligt, samt grænseoverskridende adfærd.

Centralt står anklagen om decideret embedsmisbrug, da flere af dem har mødt Pless i forbindelse med sorgbearbejdelse eller besøg i kirken.

Læs mere om kvindernes samlede brev med klager over præsten her:

Strækker sig over 24 år

En af kvinderne fortæller, at hun skulle lave et interview med Flemming Pless for et halvt års tid siden. I den forbindelse blev hun inviteret hjem til den 64-årige sognepræst.

Her skulle han have fortalt hende yderst private detaljer om en afdød person, som han forinden havde bisat. Omtalen af de intime og personlige forhold fandt hun stærkt uværdige.

Hun undlader i dag at komme i kirken af frygt for at løbe ind i ham.

Udover eksemplet på det problematiske brud på tavshedspligten, kan andre af kvinderne give eksmpler på grænseoverskridende adfærd. En af dem fortæller i kllagebrevet, at Flemming Pless forbi hendes hjem til en kop te efter lange dybe samtaler over telefonen. Her krammer han hende, erklærer sin kærlighed og tiltvinger sig et kys.

De yderst detaljerede vidnesbyrd fra de fem kvinder strækker sig over en periode på 24 år.

Skal stå ret

I maj svarede Flemming Pless, at han ikke kunne sige "et kvæk" efter anklagerne og hjemsendelsen - netop fordi det stadig skulle ske en behandling af kvindernes henvendelse i ministeriet.

- Jeg kan svare dig på denne her måde, som er den eneste måde, jeg i virkeligheden kan svare dig på: Når man er tjenestemand, der får en klage, så er situationen den, at så skal man stå ret, og så får man at vide af sin biskop, at denne her klage skal behandles, fortalte han til SE og HØR, før han fortsatte:

- Og mens den bliver behandlet, kan man som tjenestemand ikke sige et kvæk. Og det kan man ikke, fordi alle skal behandles lige og ordentligt. Og det er selvfølgelig bøvlet, men på den anden side, så sikrer man sig også, at der er lige ret for loven hele vejen rundt, for folk der måtte ville klage over en tjenestemand i en given situation.

Sponsoreret indhold