Kendte6. februar 2020

Faxe frygter for helbredet: Nu passer jeg på

Det farlige fedt skal væk fra EM-helten John "Faxe" Jensens mave.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/john_faxe_wen.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

0,1 ton. Lige deromkring lå vægten og svingede, da John "Faxe" Jensen troppede op til første samling med en flok gamle landsholdskammerater, som kan følges i TV 2's "Kampklar".

Det er selvfølgelig en del mere vægt, end da den 54-årige fodboldspiller sparkede bolden ind til 1-0 i EM-finalen 1992, men værre var det jo heller ikke, tænkte Faxe – indtil programmerne blev optaget, og han indså, hvad de ekstra kilo betyder.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/john_faxe_jensen_tv_2_carsten_andersen2.jpg
 (Foto: TV 2/Carsten Andersen)

Det var hårdt at få gang i de gamle kroppe, da ekslandsholdsspillerne skulle tilbage på græs. Heldigvis havde de den fysiske træner Martin Lund til at hjælpe. (Foto: TV 2/Carsten Andersen)

– Det vigtigste, når man når op i vores aldersgruppe, er, at man skal passe på. Der kan komme nogle alvorlige skader og sygdomme, når man når op i vores alder. Vi fik også nogle ting at vide i programmet, som vi ikke var klar over. For eksempel om fedtet omkring de indre organer. Mange af os var jo godt klar over, at vi var overvægtige, men vi vidste ikke, hvor farligt det kan være, hvis fedtprocenten er for høj, siger landsholdshelten.

Talentspejder

I dag arbejder Faxe som talentspejder for Premier League-klubben Arsenal, men ingen på "Kampklar"-holdet kommer på listen over anbefalinger i transfervinduet. Skal han fremhæve en spiller, der er tættest på, nævner han en tidligere Brøndby-kollega på 47 år.

– Sådan en som Søren Colding har både tabt sig og er i rigtig god form, men han er jo også meget yngre end os andre.

faxe Hader vintertræning

Når han kigger rundt i omklædningsrummet med de gamle landsholdskoryfæer, som er samlet for at spille en sidste stor kamp sammen, bliver det tydeligt, at helbredet hurtigt kan gå fra godt til dårligt: Både René Henriksen og Lars Høgh er kræftramte, og Michael Manniche har mistet en stor del af synet.

Derfor gør Faxe, hvad han kan, for at holde lægen fra døren – men han er heller ikke blevet fanatisk.

– Jeg vil stadig gerne leve. Jeg vil gerne ha' en pølse eller et glas rødvin, men nogle gange skal der altså gulerødder eller et glas vand til. Man kan godt nyde livet og være sund samtidig, siger Faxe, der flere gange tidligere har sat sig for at tabe sig uden varig succes.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/john_faxe_jensen_hjp.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

En af de andre gange, det lykkedes Faxe at tabe sig, var, da han gav den gas med Karina Frimodt, 41, i "Vild med dans" i 2015. (Foto: Hanne Juul)

– Hvis der er noget, man som fodboldspiller hader, så var det i januar og februar, når vi skulle løbe ude i skoven i slud og frostgrader. Det var ikke sjovt. Så da jeg blev færdig, var det noget, jeg var glad for at slippe for. Men det var også der, at grundformen blev opbygget, så den mangler jo, når man er pensioneret som fodboldspiller.

– Så lige pludselig finder man ud af, at man trænger til at tabe sig, og så er det ekstra hårdt at komme i gang. Jeg har prøvet det i en del år nu, lyder det.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/john_faxe_jensen_mr.jpg
 (Foto: Mikael Rieck)

Sidste år havde John og Anette sølvbryllup. Parret har to døtre – og nu også to børnebørn. (Foto: Mikael Rieck)

Som i gamle dage

Den tidligere Brøndby- og Arsenal-spiller er glad for at have været med i "Kampklar", hvor den fysiske træner Martin Lund har givet Faxe selv og holdkammeraterne en øjenåbner for, hvordan de skal tackle at komme i form i en noget ældre krop, end da de var professionelle fodboldspillere.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/john_faxe_jensen_dm.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

De danske EM-helte blev hyldet på Rådhuset i København i 2017 – 25 år efter triumfen i Sverige. Nu er en række af dem, bl.a. Henrik "Store" Larsen, 53, og Lars Olsen, 58, samlet i "Kampklar" på TV 2 hver tirsdag. (Foto: Dan Mariegaard)

Og så har han elsket at være på hold med gamle venner igen.

– Det værste for en tidligere fodboldspiller, når han kigger tilbage, det er savnet til omklædningsrummet. Man kunne se og høre, da vi kom ind i omklædningsrummet, at der altså skete noget med os. Der skulle tages noget gas på nogle. Der blev sagt nogle skidesjove ting. Det var lige præcis det, der skete fra første sekund, og det var det, man så i første afsnit, siger han og fortsætter.

– Meget af det, man ser i programmet, kunne også være sket på landsholdet for 25 år siden, for dengang var der nogenlunde samme jargon.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/john_faxe_jensen_ritzau.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Jublen var enorm, da John "Faxe" Jensen bankede bolden i kassen til 1-0 i EM-finalen mod Tyskland i 1992, som blev vundet 2-0. (Foto: Ritzau Scanpix)

– Mange spørger, hvordan der var i omklædningsrummet dengang. Men det er altså svært at forklare – man skal være der. Og i "Kampklar" kommer man med ind i omklædningsrummet, som det også var, da jeg spillede, fortæller John "Faxe" Jensen.

null

Sponsoreret indhold