Kendte24. oktober 2022

Esben Dalgaards form fejler intet: Nul sygedage

Den 46-årige skuespiller, der i år er vært på “Knæk Cancer” er taknemmelig for, at sygdommen ikke har sendt ham hjem i seng
Esben Dalsgaard
Esben Dalgaard, 46, har skåret ned på sukkeret og sat gang i spinningcyklen. – Jeg er i gang med at tabe mig – bare fordi jeg har været lidt stor til de roller jeg har lavet, så det er privat fordi jeg gerne vil lidt ned i kilo efter det, forklarer skuespilleren.
 Foto: Jesper Sunesen

Hævede lymfer i lysken.

Det var det, der sidste sommer satte gang i en lavine i Esben Dalgaards liv.

Den modermærkekræft, han fik i 2012 og var blevet helbredt for, havde spredt sig til blodet, lungerne og leveren. Og det kunne ikke helbredes. Men heldigvis kunne det behandles, og det betyder, at Esben har det godt lige nu.

– Jeg er ikke terminal og skal ikke på hospice. Jeg har det heldigvis godt og har ikke haft en sygedag, og jeg fungerer, siger Esben Dalgaard med et stort smil, da SE og HØR møder ham.

Han er i år vært på “Knæk Cancer”, det er et show, der naturligvis har stor betydning for ham.

Esben Dalsgaard
Esben Dalgaard, 46, har skåret ned på sukkeret og sat gang i spinningcyklen. – Jeg er i gang med at tabe mig – bare fordi jeg har været lidt stor til de roller jeg har lavet, så det er privat fordi jeg gerne vil lidt ned i kilo efter det, forklarer skuespilleren.
 Foto: Gregers Overvad

– Det er noget af det mest meningsfulde, som jeg har kastet mig ud i lang tid. Hver tredje får det (kræft, red.) på et tidspunkt, siger Esben Dalgaard.

Vigtig videnskab

Han er selv et levende bevis på, hvor vigtig behandling og forskning i kræft er. Men også hvor vigtigt det er, at der fortsat bliver forsket.

– Det gav ingen mening at operere mig eller stråle, da det havde spredt sig så meget. Derfor får jeg immunterapi, forklarer Esben.

Det har han nu fået i knap halvandet år. Og det virker.

Esben Dalsgaard
Der er en del bivirkninger ved immunterapi. Esben har blandt andet været ved at miste synet, og så har han ingen pigment tilbage i kroppen. – Jeg har ingen farve nogen steder, mit hår er mørkt nu fordi det er farvet.
 Foto: Mikael Rieck

– Det er pisse positivt. De har fået indkapslet kræften, og den vokser ikke, men er blevet mindre.

Jeg har en idé om, at jeg stiller træskoene på et tidspunkt, for det skal vi jo alle. Men jeg tror, det bliver med kræften – og ikke af den, siger skuespilleren.

Super ubehageligt

Den dårlige nyhed er, at der er mange bivirkninger ved immunterapi. Derfor behandler man oftest ikke personer med det i mere end to år.

– På et tidspunkt kan din krop ikke rumme mere, og så er det ligesom at hælde vand i et fyldt glas, forklarer Esben.

Det betyder, at han kun har to behandlinger tilbage, og så skal han holde pause.

Esben Dalsgaard
– Det kan være jeg aldrig kommer tilbage i behandling, og det kan være jeg skal have behandling igen om et halvt år. Jeg bliver hele tiden kontrolleret, siger skuespilleren, som mangler to behandlinger med immunterapi, og så er det slut for denne gang.
 Foto: Jesper Sunesen

– Det er super ubehageligt at tænke på. Det er ligesom, jeg har taget en faldskærm på, som virker, og snart går jeg igen i frit fald, lyder det fra Esben, der forsøger at holde de negative tanker på afstand.

– Lægerne hjælper mig med at være den positive. De siger, at jeg skal se sådan på det, at det er heldigt at mit sygdomsbillede er, så man kan stoppe, siger den sympatiske skuespiller.

Vil ikke miste job

Han glæder sig da også mest af alt over, at sygdommen indtil videre har behandlet ham godt.

– Jeg har ikke haft en eneste sygedag.

Det har jeg valgt. Hvis rygtet kører om at jeg ikke er en stabil arbejdskræft, så er jeg bange for at miste mit arbejde, for jeg elsker at arbejde, siger Esben Dalgaard.

Esben Dalsgaard
Esben er far til Olivia på 17 og Alberte på 10 år. – Jeg er nok den i min familie, der er mindst bange for døden. Jeg vil også hellere være mig end de pårørende. Jeg kan forholde mig til, hvordan jeg har det. Men dem der står ved siden af, de kan ikke gøre noget.
 Foto: Mikael Rieck

Men der er da stunder, hvor hans krop har brug for en pause.

– Om aftenen er jeg træt, og jeg kan have noget med maven, men det er ikke noget, der gør, at jeg ikke kan arbejde, lyder det fra ham med et smil.

Sponsoreret indhold