Kendte23. oktober 2022

Esben Dalgaard får tudeture, men … Lever med kræften

Kræftsygdommen har gjort, at Esben Dalgaard insisterer på at nyde livet endnu mere
Esben Dalsgaard
Esben Dalgaard, 46, har taget en beslutning om, at han ikke vil begrænse og spilde sin tilværelse med bekymringer. – 80 procent af alle bekymringer bliver aldrig til noget.
 Foto: Jesper Sunesen

Uhelbredeligt syg af kræft.

Sådan en besked ville få mange til at grave sig ned i et sort hul og tænke, at livet var slut.

Men for Esben Dalgaard, 46, har det været anderledes.

– Jeg kan godt trække noget positivt ud af min sygdom, og det tror jeg, man kan af alting. Men det skal man være lidt forsigtig med at sige, siger han.

Esben har altid haft et positivt sind, og da han sidste sommer fik diagnosen uhelbredeligt syg, valgte han, at det triste ikke måtte overskygge det gode.

Esben Dalsgaard
– Har du mulighed for at svinge benene ud over sengekanten og sende en masse positiv energi afsted, så får du det 1.000 gange tilbage. Jeg ved godt, at det er en kliché, men det er det, fordi det er sandt, lyder budskabet fra Esben.
 Foto: Jesper Sunesen

– Vi ved ikke, hvor lang tid, vi er her, så det handler om, at lade være med at spilde tiden på bekymringer, som jeg ikke ved, om bliver til noget, siger skuespilleren, som godt ved, at han er privilegeret, da han er udstyret med et velfungerende sind og et godt netværk, som gør, at han kan have det sådan.

Bekymringskassen

Det er da også en livsindstilling, som han først er begyndt at efterleve for alvor, efter han blev syg.

– Jeg drikker kun god kaffe. Og jeg har købt en kaffemaler og et abonnement hos et kaffefirma. Jeg har været vant til at drikke 20 kopper kaffe i løbet af dagen, nu forsøger jeg i langt højere grad at smage på den, lyder det fra Esben.

Esben Dalsgaard
Skuespilleren har lært, at det er vigtigt at tale med sine nærmeste om sygdom og død. – Hvis det går galt – det kan det også gøre, hvis man får en sten i hovedet – så vil jeg være glad for, at jeg har snakket med mine børn, så de har en sundere måde at håndtere det på, siger Esben, der er far til Olivia på ti år og Alberte på 17 år og gift med Charlotte.
 Foto: Hanne Juul

Han nyder nu hellere en enkelt god kaffe. Sygdommen har lært ham at sætte tempoet ned og smage på tilværelsen.

– Det kan også være på din kost, eller hvordan du bruger din tid. Det er vigtigt lige at træde et skridt tilbage og blive skarpere på dit behov og din lyst.

Han kan ikke komme udenom, at døden er blevet en del af hans liv, og der er også dage hvor det hele bliver for meget for ham selv eller hans familie. Derfor har de indført et “bekymringskvarter” et par gange om ugen.

– Så kan du tale om nogle problemer, og det er med en tidsbegrænsning, forklarer Esben, som mener, at det giver ham selv og familien mulighed for at tale om tingene. Men resten af tiden kan de gemme bekymringerne væk, uden de skal føle skyld over det.

– Man skal give sig selv plads til ikke at være bekymret hele tiden. Det kan man gøre, når man ligger bekymringen ned i bekymringskassen, og så snakker vi om den, når det er tid til at tale om den, siger skuespilleren.

Louise Wolff og Esben Dalsgaard
I år er temaet i “Knæk Cancer” “Tal sammen – Hold sammen”. – Døden er jo blevet en del af mit liv. Det er jeg nødt til at tage alvorligt og snakke om. Det ville jeg ønske, at jeg havde gjort noget før, siger Esben, der sammen med Louise Wolff står i spidsen for indsamlingsshowet, der sendes næste lørdag.
 Foto: Morten Bengtsson/TV 2

Får tudeture

Det er Esbens familie, der oftest bliver ramt af bekymringer. Men der er også dage, hvor han selv bliver overmandet.

– Selvfølgelig tynger det mig. Jeg har mine momenter i bilen, hvor jeg får en tudetur og synes, det hele er noget møg, erkender han.

– Man skal ikke flygte fra realiteterne. Men forskning viser at over 80 procent af vores bekymringer ikke bliver til noget.

Han tror da heller ikke, at hans liv snart er nået til vejs ende.

– Jeg sidder ikke her med en følelse af, at jeg er den af os, der ryger først, siger Esben og kigger på SE og HØR’s fotograf og journalist.

Knæk cancer

Sponsoreret indhold