Kendte29. marts 2022

Erik Clausens barske barndom: Skulle aldrig have været født

Instruktør Erik Clausen fortæller, hvordan landeplagen "Vi er dem, de andre ikke må lege med" blev til ud fra hans egne erfaringer
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

I 1986 skrev Kim Larsen og Erik Clausen ”Vi er dem, de andre ikke må lege med”, som indeholder en stor grad af sandhed fra Erik Clausens eget liv.

Det er sætningen ”Det’ da godt, at vi blev født, før aborten den blev fri”, der er taget ud af Clausens virkelighed.

Det fortæller instruktøren til B.T. i forbindelse med sin 80-års fødselsdag.

For 80 år siden, hvor Erik Clausen kom til verden, var det ikke lovligt at få en abort, hvis man mod sit ønske var blevet gravid. Og det var altså tilfældet for Erik Clausens mor. Et faktum hun flere gange har delagtiggjort sin søn i.

- Når min mor var vred på mig, råbte hun: ”Du skulle slet ikke have været født, men jeg kunne ikke komme af med dig”, fortæller han til avisen.

At være uønsket er naturligvis ikke en nem følelse at leve med. Og det har da også trukket lange spor ind i Erik Clausens voksenliv, men det er først de senere år, filmskaberen har opdaget sammenhængen.

- Min mor foretrak min bror frem for mig. Det var skyld i, at jeg fik behov for at gøre mig synlig – hvilket har forfulgt mig hele livet, fortæller han.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/erik_clausen_wen.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

Det var godt, Erik Clausen blev født, før aborten den blev fri (Foto: Kaspar Wenstrup)

Det var, da ”Aldrig mere i morgen”-instruktøren blev syg af Alzheimers, at alle minderne fra barndommen boblede op til overfladen.

- Mine tanker ændrede sig, da jeg var syg. Jeg begyndte at kunne huske små ting fra barndommen. Det var underholdende, men også bevægende – for tingene var ikke så gode, som jeg gik og troede, fortæller han.

Trangen til at blive set og få opmærksomhed har kastet en lang karriere i rampelyset af sig, og på Clausens imponerende CV står der blandt andet maler, instruktør, skuespiller og manuskriptforfatter.

Sponsoreret indhold