Kendte22. august 2022

Efter Spies-dokumentar: Tidligere ansatte kræver en undskyldning

DR-dokumentarserien om bagsiden af tilværelsen som ”morgenbolledame” har vakt debat. Nu vil de tidligere ansatte have en undskyldning fra koncernen
Efter dokumentar kræver tidligere ansatte nu en undskyldning fra Spies-koncernen. En advokat mener ikke, der er mulighed for at få så meget andet. 
Efter dokumentar kræver tidligere ansatte nu en undskyldning fra Spies-koncernen. En advokat mener ikke, der er mulighed for at få så meget andet.
 Foto: DR-grafik, Thea Sloth Jørgensen

Livet var en lang fest for rejsekongen og rigmanden Simon Spies, da han i 60’erne og 70’erne havde sin storhedstid.

I årtier har han haft status som den ultimative excentriker med de store armbevægelser og en smuk ung kvinde på hver arm.

Purung, faktisk.

Og det er netop Spies’ forhold til ganske unge piger, der tegnes et portræt af i den netop aktuelle DR-dokumentar ”Spies og morgenbolledamerne”, og som får opfattelsen af rejsekongen til at krakelere.

Nu lyder der et krav om en undskyldning fra netop Spies-koncernen. Kravet kommer fra de unge ansatte under Simon Spies, der i 60'erne og 70'erne blev betalt for seksuelle ydelser og voldshandlinger mod sig.

En undskyldning er ofte det vigtigste for den slags ofre. Og juridisk set er det også det eneste, de skal regne med at kunne få, fortæller advokat Mads Pramming.

Simon Spies med sin hund Achibald.
Simon Spies med sin hund Achibald.
 Foto: Scanpix Danmark

Advokat: Sag mod Spies er forældet

Advokaten, som tidligere har repræsenteret blandt andet Godhavnsdrengene og de såkaldte eksperimentbørn fra Grønland, forklarer:

- Man kan ikke stille Spies-koncernen over for noget juridisk, fordi sagen vil være forældet.

- Der er forskellige forældelsesfrister, alt efter hvad sagen drejer sig om. Men lige meget, hvilken hylde den her sag kunne lande på, vil den falde på en forældelse, siger han.

De tidligere ansatte var mellem 15 og 18 år, da overgrebene fandt sted.

Advokat Mads Pramming har før ført sagen for Godhavnsdrengene 
Advokat Mads Pramming har før ført sagen for Godhavnsdrengene
 Foto: Ritzau Scanpix

Sagen om Simon Spies' såkaldte morgenbolledamer er velkendt. Men den er igen blevet aktuel, fordi en række tidligere ansatte for nylig har stået frem i en dokumentar på DR.

Når advokat Mads Pramming de seneste år har førte sagen for Godhavnsdrengene, lå sagen om overgreb også mere end 50 år tilbage. Forskellen er her, at det var en sag mod staten, forklarer han.

- I sager, hvor børn bliver udsat for overgreb, og hvor sagen bliver ført mod staten eller myndigheder, så er der ikke nogen forældelsesfrist, siger han.

Spies Rejser: Ingen planer om at ændre navnet

De tidligere ansatte skal dog - hvis man spørger koncernen direkte - regne med at få en officielle undskyldning.

Ekstra Bladet har spurgt Spies Rejser, og de melder tilbage i et skriftligt svar, at de tager skarpt afstand fra de handlinger i 70'erne, som beskrives.

- Det har intet at gøre med Spies Rejser i dag og vores nuværende ejere eller ledelse, skriver de, og tilføjer, at kvinderne der står frem, har deres fulde sympati.

- Navnet Spies Rejser refererer til vores ambition om at give vores gæster de bedste ferieoplevelser. Det er Spies Rejser i dag, og derfor har vi heller ingen planer om at ændre navnet.

Sponsoreret indhold