Kendte14. juli 2023

Efter Hollywood-strejke: Nu afslører "Orange Is the New Black"-stjerner, at de fik mindsteløn under optagelserne

Flere skuespillere fra den populære fængselsserie kan se tilbage på en tid med både dårlige arbejdsvilkår og lav løn. Deres afsløring af lønchecken kommer i kølvandet på den verserende Hollywood-konflikt, som netop har betydet arbejdsnedlæggelser blandt skuespillere
Kimiko Glenn er en af de Netflix-stjerner, der arbejde for mindstelønnen på settet i starten 
Kimiko Glenn er en af de Netflix-stjerner, der arbejde for mindstelønnen på settet i starten
 Foto: Netflix

Fredag er der ikke nogen skuespillere i Hollywood, der møder op på arbejde.

De og deres fagforening SAG-AFTRA nægter nemlig at tage sig til takke med en utilfredsstillende film- og tv-aftale med de store filmstudier om løn, vilkår og rettighedsbetaling, og forhandlingerne endte derfor resultatløse.

For hvis du gik og troede, at man nødvendigvis må inkassere kæmpebeløb, så snart man er en del af en af de seriesucceser, som vi andre binger fra streamingtjenesterne, så kan du godt tro om.

Netop som arbejdsnedlæggelsen er trådt i kraft har intet mindre end ti Netflix-stjerner valgt at stå frem i New York Times for at aflive den opfattelse.

Alle arbejdede de på den yderst populære ”Orange Is the New Black”, som var med til at cementere streaminggigantens berettigelse i verden over tilbage i 2013.

Taryn Manning er også en af dem, der et årti efter sin medvirken i Netflix-megasuccesen ser tilbage på problematiske arbejdsvilkår og lønforhold
Taryn Manning er også en af dem, der et årti efter sin medvirken i Netflix-megasuccesen ser tilbage på problematiske arbejdsvilkår og lønforhold
 Foto: Netflix

Småjobs ved siden af

Mens vi andre slugte serien om kvinderne i de orange fængselsdragter, der lå i slipstrømmen af det politiske drama i ”House of Cards”, måtte seriens skuespillere i flere tilfælde tage ekstraarbejde ved siden af optagelserne for at få tingene til at hænge sammen.

Da skuespillerne Kimiko Glenn, Alysia Reiner, Beth Dover, Emma Myles, Diane Guerrero, Taryn Manning og Lea DeLaria startede på produktionen, var de et kuld af stjerneskud, der endnu ikke havde fået fast fodfæste i branchen endnu.

Men Netflix blev hurtigt hyldet for castets diversitet, og de blev alle siden en fast del af seriens medvirkende.

I starten lå deres løn – den såkaldte SAG day rate – på under 1000 dollars pr. episode. Eller lige omkring 6600 kroner.

Mens de i stigende grad blev genkendt på gaden af begejstrede fans, måtte de tage jobs som bartendere eller andre småtjanser, mens de ikke havde råd til at betale for transport i forbindelse med arbejdet på serien.

181 kroner i royalites

Selv da lønnen for biroller steg til 15.000 dollars per afsnit (mens seriens stjerner fik 200.000 dollars), føltes det ikke tilstrækkeligt for skuespillerne, der i mellemtiden kunne observere Netflix vokse sig til en international succes, der pralede med et enormt økonomisk overskud og generel modvind i streamingabonnenter.

Den ene af de ti stjerner – 34-årige Kimiko Glenn – gik i 2020 viralt med en video, hvor hun fremviste en opgørelse over royalties for de afsnit, hun har medvirket i, som var blevet vist i udlandet.

Her landede det samlede beløb på 27,30 dollars – eller 181 danske kroner.

Torsdag aften blev den store Hollywood-strejke en realitet. Det kan potentielt lamme filmindustrien i Los Angeles, hvor en krise længe har været under opsejling. Strejken omfatter intet mindre end 160.000 skuespillere - og altså herunder også nogle af verdens største stjerner.

Striden står mellem skuespillernes fagforbund, SAG-AFTRA, og de amerikanske sammenslutning af film- og tv-studier, AMPTP. De to parter er ikke nået frem til en ny aftale for skuespilleres kontrakter.

Sponsoreret indhold