Disse politikere røg under #MeToo

De forskellige folketingskandidater gør meget for at sikre sig, folk sætter krydser ud foran deres navn på tirsdag.
Men der er nogle kandidater, der slet ikke får lov til at få deres navn på sedlen i år.
For da anden bølge af #MeToo-bevægelsen rullede ind over Danmark i 2020, måtte en del danske politikere forlade plads, efter de havde opført sig grænseoverskridende.
Det var på begge fløje, at toppolitikere måtte finde en anden arbejdsplads end deres parti, efter at de var blevet smidt ud eller havde forladt partiet på grund af deres egne handlinger.
Konservativt kaos
En af de mest mindeværdige exits må uden tvivl være, da konservative Naser Khader blev smidt ud fra sit parti, efter fem kvinder stod frem med anklager mod politikeren fra Syrien. Anklager, der handlede om seksuelle krænkelser og grænseoverskridende adfærd.
På et pressemøde meddelte formanden, der nu er statsministerkandidat, Søren Pape Poulsen, at de havde fået en konklusion fra en ekstern advokatundersøgelse, men tv-signalet gik ud efter tre minutter. Selv meddelte den 59-årige politiker sit exit på sin Facebook.
– En række kvinder har fremsat beskydninger mod mig. Det har fået mit parti til at meddele mig, at jeg ikke længere kan være medlem, skrev han på det sociale medie.

Ikke kort tid før havde folketingspolitikeren, der har været kandidat for både Radikale Venstre, Ny Alliance, Liberal Alliance og til sidst Konservative, været indblandet i en anden shitstorm, der førte til en sygemelding af ham.
Den sygemelding kom i april, efter en række debattører og kritikere stod frem og fortalte, hvordan Naser Khader havde forsøgt at skræmme dem ved at kontakte deres arbejdsgivere og lægge pres på dem.
Efter sin udmelding af partiet blev Khader løsgænger i Folketinget, hvilket han også er i dag, men han stiller ikke op til tirsdagens folketingsvalg.
Anklaget af kollega
En anden konservativ politiker, der måtte tage sit habengut og gå fra partiet, er Orla Østerby, der nu er løsgænger.
Det var partikollegaen Brigitte Klintskov Jerkel, der anklagede den 70-årige vestjyde for grænseoverskridende adfærd, hvilket fik partiet til at reagere.

– Partiet kan på ingen måde acceptere, at man fysisk og verbalt udsætter en anden for grænseoverskridende adfærd. Derfor fratager vi nu Orla Østerby sine ordførerskaber, udtalte gruppeformand Mai Mercado dengang.
Orla Østerby kom med en undskyldning til forurettede, men han fortæller dog, at han ikke selv husker episoderne, hvor han skulle have været grænseoverskridende over for sin kvindelige kollega.
Øreslikkeri ved Øresund
En af de største metoo-sager i Socialdemokratiet var dengang, overborgmester i København måtte stoppe efter 11 år, da det kom frem, han i over 30 år angiveligt havde krænket kvinder.
Den 61-årige overborgmester fortalte til Berlingske, at han hverken havde kysset nogen på øret eller slikket nogen på halsen, efter han fik det knap så flatterende tilnavn “Slikkefrank”.

– Helt ærligt: Det gør jeg altså ikke. Det passer ikke!, sagde han til mediet dengang, og det fik altså sangerinden Annette Heick til at gå til tasterne i en klummefor B.T. med titlen "Du husker dårligt, Frank!", hvor hun beskyldte Socialdemokratiets næstformand for at lyve.
Hun kunne nemlig berette, at Frank Jensens tunge på et tidspunkt havde fundet vej til hendes øre, da hun agerede som konferencier i forbindelse med Øresundsbroens 10 års jubilæum.
– Mens vi står der og ser op på nattehimlen og fyrværkeriet, mærker jeg en våd tunge i mit venstre øre. Jeg vender hovedet og ser overborgmesteren stå med et kælent blik ved siden af mig, skriver hun i klummen.

Radikal modvind
Også midterpartiet Radikale Venstre var ude i noget af et stormvejr, da #MeToo bølgen rullede ind over vort lille land. Det hele startede med en sag, hvor den radikale politiker Lotte Rod fortalte, at hun var blevet taget på – både i ungdomspartiet og moderpartiet.
Partiets politiske leder Morten Østergaard skrev på Facebook, at de ville lave en ekstern undersøgelse af “omfanget og karakteren af sexisme i vores parti”.

Efter en undersøgelse fortalte Morten Østergaard, at personen det handlede om, havde fået en påtale. Dog udtalte han også, at den unavngivne krænker godt kunne blive minister.
Det viste sig ikke lang tid efter, at personen, Morten Østergaard har haft en snak med, var Morten Østergaard, og det er ham, der havde sat hånden på Lotte Rods lår. På samme pressemøde meldte han, at han trak sig som formand for De Radikale.
Mere mandefald
Mindre end et år efter Morten Østergaards sag, blev det radikale parti endnu en gang ramt af mandefald. Denne gang var det Kristian Hegaard, der må træde tilbage fra sin plads i folketinget.
På Facebook annoncerede han, at han havde fået bibragt den information, at han i fuld tilstand havde udvist grænseoverskridende adfærd. Noget politikeren dog selv har været for fuld til at huske.

Efter sin udmelding fortalte den 31-årige ekspolitiker også, at han ville søge hjælp, da han “ikke skulle have bragt mig i den situation af beruselse, så jeg dagen efter havde sorte huller i hukommelsen”.
– Der bliver ændret på det, fortalte han dengang til DR.
De overlevende
Selv om flere politikere måtte tage deres ting og gå, efter det kom frem, at de tidligere havde opført sig uanstændigt og seksuelt over for partimedlemmer eller andre, er der nogen, som klarede sig ud af krisen, uden at måtte opgive sin stol.
En af dem er Karsten Lauritzen fra Venstre. I oktober 2020 erkendte den tidligere minister i et interview med Jyllands Posten, at han i 2018 havde gramset Jyllands Postens reporter (nu chefredaktør) Marchen Neel Gjertsen på låret, og at han desuden har haft et seksuelt forhold til en underordnet.

Han fortæller selv, at han i de mange år, han var medlem af Folketinget har udvist en dårlig dømmekraft i en håndfuld tilfælde. Men på trods af udmeldingerne kunne den hjørringensiske politiker godt blive i Venstre.
I januar trak han sig fra sin plads, efter han har fået en stilling som direktør i DI Transport.
Lige over lavalderen
En af de mest diskuterede sager om #MeToo og værdighed i politik kommer, når man taler om landets udenrigsminister Jeppe Kofod. I 2008 havde han sex med en 15-årig skolepraktikant til et DSU-seminar på Esbjerg skole.

Han fik hen over sommeren frataget sine poster, men det resulterede dog ikke i et exit.
Da #MeToo-bølgen kom til Danmark igen, måtte den bornholmske minister undskylde for den 12 år gamle episode.
– Jeg var fuld, og jeg var dum, fortalte han til TV 2 dengang, og siden da har Mette Frederiksen fredet ham.