Kendte22. november 2022

Det så du ikke på tv: Jon Pagh flygtede fra sharia-politi

For rullende kameraer blev TV 2-profil Jon Pagh bedt om at tage det omstridte "One Love"-anførerbind af. Kort tid efter måtte stjernereporteren og hans fotograf tage flugten
Jon Pagh
Mange kender nok Jon Pagh som Superliga-styrmand på TV3 Sport. Nu arbejder han på TV 2 og er i Qatar for at dække VM-slutrunden.
 Foto: Morten Kjær/Gonzales/Ritzau Scanpix

Endnu en gang udmærkede ordensmagten i Qatar sig negativt, da de i går for rullende kameraer bad TV 2-journalisten Jon Pagh om at tage det meget omtalt "One Love"-anførerbind af armen kort før en liveudsendelse.

Bindet havde silkeborgenseren fået af DBUs direktør Peter Møller og for at sende et signal, havde Pagh taget det på i forbindelse med, at han var live igennem til TV 2s VM-studie. Den plan var det qatarske politi dog ikke enige i.

Som man også kan se på en heftigt delt video, så bliver Jon Pagh konfronteret af en politibetjent, som senere skulle vise sig at være den ledende autoritet på stedet. Hele farcen udspillede sig foran herrelandsholdets hotel, som ligger midt ude i ørkenen kun omringet af motorveje og sand.

Pagh nægter for rullende kameraer at tage anførerbindet af, og herefter lod overbetjenten forstå, at han nu ville "finde en anden måde at løse det på". Med det i baghovedet gik den danske reporter live fra Qatar og fortalte om episoden til Morten Ankerdal og ekspertpanelet hjemme i studiet.

Da livegennemstillingen var ovre, besluttede Jon Pagh sig for, at han ville til bunds i den har situation og få talt ud med den pågældende politibetjent. Lige så meget for sin egen skyld.

- Jeg tænkte, at jeg ville gå over og tage fat i betjenten igen og forklare ham, hvorfor jeg gjorde, som jeg gjorde. Det var jo ikke særlig rart for at sige det ligeud at stå i sådan en situation, når man har hørt alle de historier om, hvordan de fortolker deres sharia-lov og alt muligt andet, siger Jon Pagh til SE og HØR, da vi fanger ham på telefonen.

Ind i bilen!

Da TV 2-stjernen forsøger at få talt ud med politibetjenten, er han dog ikke til at finde. Men hurtigt får Jon Pagh øje på ham igen et stykke fra der, hvor situationen udspillede sig.

- Jeg kan se på lang afstand, at han kommer gående med nogle mænd i de der hvide kjoledragter, og så tænkte jeg, at nu skal vi bare væk derfra, forklarer Pagh.

- Selve situationen var ikke ubehagelig pga. betjenten, fordi han prøvede at sige det med respekt, men det er mere alt det man ved med, at de overvåger os, og hvad de ellers kan finde på.

- Jeg kunne godt mærke det, da vi kom tilbage på hotellet, og det strømmede ind med reaktioner alle mulige steder fra. Jeg fik hurtigt skrevet til min søns mor og fortalt, at alt var okay.

Det var dette "One Love"-anførerbind med regnbuens farver, som Jon Pagh havde på armen, da det qatarske politi tog affære.
Det var dette "One Love"-anførerbind med regnbuens farver, som Jon Pagh havde på armen, da det qatarske politi tog affære.
 Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Da SE og HØR snakker med Jon Pagh i telefonen, sidder han i en taxa på vej til stadionet, hvor Danmark i dag skal spille. Og han har anførerbindet med sig.

- Jeg har anførerbindet med, men vi er ikke ude på at skabe eller fremprovokere situationer hernede. Det er ikke vores rolle som journalister, og det var heller ikke det, jeg var ude på i går, forklarer Pagh.

- Vi har haft nogle møder om, hvad vi gør, og vi er ikke hernede for at lave aktivisme, så umiddelbart tror jeg ikke, at jeg tager det på. Netop fordi jeg synes, det vil fremprovokere en reaktion, som jeg ikke synes er nødvendig som journalist.

Beholder bindet i lommen - til at starte med

Jon Pagh fortæller til SE og HØR, at han som udgangspunkt har tænkt sig ikke at tage anførerbindet på. Det kan dog ændre sig.

- Jeg vil ikke afvise, at jeg tager det på, men det er det, der er den svære balance som journalist. Vi har oplevet så meget besvær med de her mennesker konstant, og hurtigt opdager man, at det nemmeste er at følge dem og prøve at respektere dem, selv om man er ved at brænde op indeni, siger han.

Samtidig tænker Pagh også på sig selv. Han er opmærksom på, at han ikke vil gøre noget, som bringer ham, hans fotograf eller andre TV 2-kollegaer i fare.

- Det er en balance journalistisk også i forhold til vores egen sikkerhed. Også i forhold til at vi er her som journalister, som ikke skal fremprovokere situationer, men prøve at dække virkeligheden hernede, slår Pagh fast.

Videoen af Jon Pagh er blevet delt vidt og bredt i både Danmark og udlandet. TV 2-profilen er ligeledes blevet interviewet af både tyske og svenske medier om episoden.

Det ubehagelige sammenstød med det qatarske politi stopper dog ikke Jon Pagh. Han er på plads og dækker kampen mellem Danmark og Tunesien i dag.

Sponsoreret indhold