Kendte20. december 2017

Derfor skal du vande dit juletræ!

Vander du ikke dit juletræ, risikerer du, at dit hus brænder ned
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/juletrae.jpg
 Foto: YouTube

Der er blot fire dage til, at vi skal synge julens velkendte sange, danse om det smukt pyntede juletræ og spise juleknas, mens vi pakker gaver op.

Men hver jul er der familier, der aldrig når så langt, og for hvem juleaften bogstavelig talt går op i røg.

Det sker, når julelysene - hvad enten det er levende lys eller en defekt elektrisk lyskæde - antænder juletræet.

Så går det pludselig meget stærkt, som du kan se i videoen herunder.

Er dit juletræ tørt, brænder det meget hurtigere og voldsommere, end hvis du har vandet træet i hele den periode, du har haft det hos dig og helt frem til, at det funkler i stuen med lys og pynt.

Det siger Jacob Christensen, der er forebyggelseschef ved Brand og Redning Sønderjylland, til ingeniøren.dk.

- Det er en god idé at vente med at tage juletræet ind til dagen før. Men det bedste er at erhverve sig en juletræsfod, hvor man kan hælde lidt vand i, så der kan trække lidt fugt ud i grenene, siger Jacob Christensen.

Og han tilføjer:

- Hvis træet er tørt, er det en usædvanligt dårlig idé at begynde at tænde det. Har du allerede hevet træet indenfor og ladet børnene begynde at pynte det, er det frem med vandkanden, siger han til ingeniøren.dk.

For tørt gran brænder langt hurtigere end et juletræ, der er blevet vandet, og hvor fugten har haft mulighed for at trænge helt ud i grenene.

Ifølge statistikken rykker brandvæsenet også ud til 30-40 procent flere brande i private hjem i december end i årets øvrige måneder, og her tegner tørre adventskranse og juletræsbrande sig for en del af stigningen.

Den amerikanske kommission for forbrugersikkerhed (CPSC) har lavet en test, der meget bedre end ord, illustrerer, hvor hurtigt ilden får fat i et tørt grantræ og overtænder hele huset.

Træet til højre er blevet vandet, og der sker alene røgudvikling, mens det tørre træ til venstre i løbet af få sekunder er omspændt af flammer.

Se den dramatiske video herunder og glædelig jul:

Sponsoreret indhold