Derfor bliver Coster-Waldau i Danmark: Lyngby frem for Hollywood

Nikolaj Coster-Waldau, 50, er goodwill-ambassadør for FN.

Nikolaj Coster-Waldau, 50, er goodwill-ambassadør for FN.

(Foto: Hanne Juul)

Nikolaj Coster-Waldau er vant til stjernestatus i Hollywood. Men selv om han har filmindustriens mekka som sin arbejdsplads, så kunne han aldrig finde på at flytte dertil.

Den 50-årige “Game of Thrones”-stjerne har benene solidt plantet i hjembyen, Lyngby. Samtidig er han meget optaget af retfærdighed og kan godt lide det danske fællesskab, der passer på og hjælper hinanden.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Nikolaj og hans hustru Nukâka Coster-Waldau, 49, vil hellere bo i Lyngby end i Hollywood. (Foto: Hanne Juul)

– Vi betaler skat, fordi vi kan se, at det giver mening. Der er ikke noget federe, end hvis nogen klarer sig godt og er succesfulde. Det er da kun skønt. Så må de selvfølgelig bare betale noget mere skat. Der skal være balance i det hele. Man skal føle, at der er en grundlæggende grad af retfærdighed til stede. For mig er det, hvad det handler om, siger Nikolaj Coster-Waldau til herremagasinet Dossier.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Ubehagelig nøgenhed
I Coster-Waldaus første film “Nattevagten” fra 1994 havde han en scene, hvor han skulle være splitternøgen.
– Jeg fattede ikke en skid, så jeg gik bare ind på settet i bar røv. Der gik 40 mennesker rundt omkring mig, og jeg følte mig meget ubekvem med situationen. Det var en scene med Sofie Gråbøl, og der var ingen særlig hensyntagen til, at det kunne være ukomfortabelt for unge skuespillere med nøgenscener. Det var både grænseoverskridende og ubehageligt. Det ville man aldrig se i dag, siger han. (Foto: Thura Film/Det Danske Filminstitut)

Glade i Lyngby

– Derfor er jeg heller ikke interesseret i at flytte til Hollywood. Hvorfor skulle jeg flytte? Jeg forstår ikke logikken i, at hvis man har tjent en masse penge, skal man flytte væk til noget endnu mere glamourøst. Min familie og jeg er enormt glade for vores hus i Lyngby. Vi har gode naboer. Det er vores hjem. Danmark er vores hjem. Jeg har overhovedet ingen interesse i at flytte, lyder det.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Ligeløn i “Game of Thrones”
– For mig at se er det vigtigt, at skuespillere får samme løn for det samme arbejde. Derfor sagde jeg også til de andre hovedrolleindehavere, at jeg syntes, vi skulle gå sammen om at få samme løn. Det krævede lidt overtalelse, men det endte med, at vi var fem, der gik sammen. Tre mænd og to kvinder, fortæller Coster-Waldau, der spillede Jamie Lannister. Her sammen med kollegaen Lena Heady, 47, der spillede hans søster – og elsker – Cersei Lannister. (Foto: HBO (Helen Sloan)

I Lyngby nyder han at bo sammen med hustruen Nukâka og deres yngste datter Safina, 17. For nylig fortalte han, at det gjorde lidt ondt, at Fillippa, 20, er fløjet fra reden.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Sæt grænser
Nikolaj Coster-Waldau taler med sine to døtre Safina og Fillippa om MeToo og filmindustrien.
– De er 17 og 20 år og vil begge to gerne spille skuespil. Jeg siger til dem: “Hør her, I bliver nødt til, ikke bare i branchen, men i livet i det hele taget at turde sætte jeres grænser”. Det er sindssygt vigtigt at lære. Og det er sindssygt vigtigt at lære vores sønner, at der skal være en grundlæggende respekt for hinanden, siger han til Dossier. (Foto: Hanne Juul)

På kant med loven

Som teenager var Nikolaj optaget af verdens urimelighed og ville kæmpe for de undertrykte. Da hørte han, at man planlagde en aktion i København om at “lukke magtens døre”. Så han tog ud en nat og bankede søm og skruer i dørene til kommunekontoret, bankerne og skolerne i Næstved.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Grønland og klima-forandringer
Skuespilleren, der er gift med grønlandske Nukâka, oplever, at der herhjemme stadig er mange fordomme om Grønland. I DR-programmerne “Gennem Grønland” var han med til at sætte fokus på det isbeklædte land, hvor befolkningen kan mærke klimaforandringerne. (Foto: DR)

– Da jeg vågnede næste morgen, troede jeg, at jeg havde gjort en forskel. I virkeligheden havde jeg bare gjort det pisseirriterende for en masse almindelige mennesker. (...) Et par dage senere så jeg forsiden af lokalavisen og var ved at skide i bukserne. “Hærværk til 70.000 kroner”. Jeg håber, sagen er forældet i dag, lyder det til magasinet Dossier.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close