Kendte17. juli 2018

Åhhh nej! Den danske sommer kan ødelægge vores jul

Vores historisk tørre og varme sommer kan ende med at have en ødelæggende effekt på vores alle sammens jul
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/juleaften.jpg
 (Foto: All Over)

Vi kan alle blive enige om, at denne sommer har været både varm og tør – til stor glæde for alle os, der har hungret efter sol, skyfri himmel og sommerlige temperaturer.

Men ak og ve. Vores historisk varme og tørre sommer kan ende med at ødelægge vores alle sammens jul - eller hvert fald have en negativ effekt på mange af de ingredienser, som vi forbinder med den søde højtid.

Vores elskede rødkål, kartofler – og sågar juletræerne – lider nemlig lige nu på grund af varmen, og det kan i sidste ende resultere i, at priserne på de elskede julevarer stiger.

Juletræerne trænger så meget til vand, at nogle juletræsdyrkere har mistet hvert tiende træ. Sådan er det blandt andet for juletræsavler Jens Peter Rind fra Løgstrup.

Til TV Midtvest fortæller han, at han i maj plantede 10.000 nye juletræer. Men på grund af tørken de seneste måneder har han mistet 10 procent af træerne. Og det var altså træer, som skulle have gjort glæde i de danske stuer i december måned.

https://imgix.seoghoer.dk/juletrae.jpg

Særligt de små juletræer tørster i varmen. Foto: All Over

Heldigvis kan de store træer klare heden og tørken, men de små træer – der skulle have prydet julehjem i fremtiden – er bukket under.

- De almindelige store juletræer de har ikke lidt under tørken indtil videre. De er ret hårdføre, fordi de har en meget lang rod, der går langt ned i jorden, fortæller Jens Peter Rind til TV Midtvest.

Også afgrøderne har det hårdt oven på den tørre sommer. Og det er blandt andet gået udover rødkålen og kartoflerne, som jo er et uundværligt tilbehør til julemaden.

Til DR fortæller grøntsagsavler Jens Kjeldahl fra Samsø:

- Nu ønsker vi os altså virkeligt noget regn. Får vi ikke et vejrskifte, så vi får noget nedbør, vil rødkålene og kartoflerne uvilkårligt blive mindre i størrelse. Der vil ikke være tilstrækkeligt vand til at fylde knoldene og kålhovederne, siger grøntsagsavler Jens Kjeldahl fra Samsø til DR og tilføjer:

- Nogen har måske købt rødkål på to-tre-fire kilo. I år skal vi indstille os på, at de bliver halvandet til to kilo, siger han.

Desuden lider de økologiske køer også i varmen - faktisk så meget, at mange nu er sendt på slagterier, fordi der ikke er græs nok til dem på markerne.

- Vi slagter lige nu lidt mere end dobbelt så meget, end vi normalt gør på denne tid af året. Almindeligvis er der et relativt lavt antal økologiske kreaturer på slagteri nu, fordi de jo går på marken og spiser græs. Det gør de bare ikke lige nu, fordi der simpelthen ikke er noget græs at tygge på, fortæller Henrik Biilmann, adm. direktør for Friland, til landbrugsavisen.dk.

Så selv om det er rart med sol og sommerlige temperaturer, må regnen altså gerne komme i ny og næ…

Sponsoreret indhold