Kendte24. maj 2023

De scorer Statens Kunstfonds livslange ydelse: Her er de syv modtagere

Der er både forfattere, musikere og spiludviklere på listen over de nye kunstnere, der fra 2023 får Statens Kunstfonds livslange hædersydelse
Anne Dorthe Michelsen har sammen med en række andre danske musikere medvirket i TV 2-programmet "Toppen af Poppen". Nu er hun på listen over kunstnere, der modtager livslang hædersydelse. 
Anne Dorthe Michelsen har sammen med en række andre danske musikere medvirket i TV 2-programmet "Toppen af Poppen". Nu er hun på listen over kunstnere, der modtager livslang hædersydelse.
 Foto: Ritzau Scanpix

En særlig ydelse bliver årligt givet som hæder til de kunstnere, som har bidraget ”helt enestående til kunst- og kulturliv i Danmark.”

Og nu har syv nye modtagere fået en særdeles positiv besked. De er på listen og kan se frem til en årlig udbetaling på maksimalt 171.000 kroner.

Det fremgår af pressemeddelelse fra fonden.

Modtagerne i år tæller musiker Anne Dorthe Michelsen, forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen, filmskaber og spiludvikler Arnt Jensen, forfatter Lars Frost, billedkunstner Peter Land, designer og kunsthåndværker Rasmus Koch, samt musiker Thomas Knak.

– Kunst er en organisk størrelse, og vi udvider hele tiden vores kollektive forståelse af, hvad kunst er. Alle syv modtagere af hædersydelserne har på den ene eller anden måde været med til at rykke kunstens grænser og skubbe i nye – og til tider overraskende - retninger, udtaler leder af Statens Kunstfonds repræsentantskab, Henrik Tvarnø i meddelelsen.

Sker for første gang

Det fremgår også af deres pressemeddelelse, at det er første gang, at en af modtagerne er en kunstner inden for computerspil.

Om det nok mest folkelige navn på listen - Anne Dorthe Michelsen - skriver Statens Kunstfond:

– Anne Dorte Michelsen startede sin karriere som sangerinde og tekstforfatter i Tøsedrengene. Efter Tøsedrengenes opløsning gik Michelsen solo med eget materiale. Det blev ikke alene startskuddet til en lang karriere, men også begyndelsen på en stor succes, som bredte sig fra Danmark til Sverige, Norge og helt til Japan. Trods den sproglige barriere må hendes inderlige melankolske tone have bevæget japanerne. Og det er den tone, der er Michelsens varemærke. Man kan altid høre, at det er hende. Også selvom hun gennem årene har afprøvet mange forskellige udtryk og konstellationer, fra salmer til det elektroniske, ligesom hun har sat musik til Halfdan Rasmussens udødelige tekster.

Hædersydelsen er livslang. På listen over modtagere står nu i alt 275 kunstnere, og kun ved dødsfald blandt modtagerne bliver der åbnet op for nye navne på listen. Den maksimale ydelse, som bliver udbetalt pr. kunstner, ligger på 171.000 kroner før sakt, men reguleres efter modtagernes indtægt.

Hvis kunstnerens indtægt i gennemsnit er højere end ca. 426.000 kr., modtager kunstneren ingen ydelse.

Sponsoreret indhold