Kendte13. december 2020

Danskere trodser krisen og bliver i ægteskabet: Ingen ønsker mere usikkerhed

Færre danskere bliver skilt under coronakrisen, blandt andet fordi situationen er usikker, siger psykolog
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/gertmartin_hald.jpg
 Foto: Nellie Møberg

I foråret blev der i Danmark indført lockdown, og i december er mange igen blev ramt af en ny delvis lockdown. Derfor bliver familier og par tvunget til at være meget mere sammen, mens de arbejder hjemme og børnene ikke kan komme i skole.

Da Danmark lukkede ned første gang i foråret, spekulerede mange på, om det ville få betydning for parforholdet. Hvordan ville det påvirke os, at vi dag efter dag skulle gå op og ned af hinanden? Ville det ødelægge noget og i sidste ende skille os ad?

Svaret er nej - for hvis man kigger statistikken for ansøgninger om skilsmisse og seperation under coronapandemien, så er antallet faktisk lavere end sidste år i samme periode.

Fra januar til oktober blev der sidste år registreret godt 19.200 skilsmisseansøgninger, mens der i samme periode i år blev registreret omkring 18.100 skilsmisseansøgninger.

Det viser nye tal fra Familieretshuset, der står for behandling af seperationer og skilsmisser i Danmark.

Holder sammen i krisetider

Coronakrisen har varet længe, og det er stadigvæk usikkert, hvornår den egentlig aftager. Og netop den usikkerhed er den største årsag til, at færre par går fra hinanden.

- I krisetider har vi en tendens til at blive ved det sikre frem for at sprede endnu mere usikkerhed ved at tage store, radikale beslutninger, siger psykolog Gert Martin Hald, der er kendt fra DR-serien 'Gift ved første blik', til SE og HØR.

Forklaringen ligger blandt andet i, at krisen er langstragt, og dermed er der stor usikkerhed omkring, hvornår det hele stopper. Anderledes forholder det sig, hvis det er en kort, afgrænset krise, som for eksempel en naturkatastrofe.

- Det kan give den stik modsatte effekt. En kortvarig krise kan for mange virke som et spark i røven, hvor man tænker: 'Fuck, jeg må tage en beslutning for mit liv nu', siger Gert Martin Hald, der blandt andet henviser til mange skilsmisser efter orkanen Katrina i USA i 2005.

- Men vi ved ikke, hvornår fanden coronakrisen er slut. Så det overrasker mig ikke, at færre går fra hinanden. Al forskning viser, at det er det, man kan forvente, siger han.

Lettelse for nogen

På den ene side, har det for mange været stressende at arbejde hjemmefra, mens børn og partner også er derhjemme.

Men på den anden side har det også betydet, at hverdagen er blevet mindre stressende for nogen par. Der skal ikke smøres madpakker, og børnene skal ikke afleveres i skole klokken 8.

- For nogen er det faktisk en lettelse. Man kan måske endda bruge pausen til at gå en tur og få mere kvalitetstid med sin familie, siger Gert Martin Hald.

Tryk på Pyt-knappen

Men der er ingen tvivl om, at der kommer til at opstå spændinger, når hele familien er hjemsent. Og der er stor forskel på, hvordan spændingerne bliver håndteret.

Det handler ofte om, hvordan forholdet har haft det inden krisen. Jo bedre forholdet er, desto bedre klarer man krisen.

- Hvis man er i stand til at lytte til hinanden og se tingene fra hinandens perspektiv, har parforholdet gode forudsætninger. Man skal være god til at trykke på pyt-knappen, siger Gert Martin Hald.

- Hvis man ikke kan lytte til hinanden og reagerer kraftigt på meget små ting, så kan det hurtigt forværre parforholdet.

- Kort sagt, så trives de par, der har det godt, mens de par, der har det svært, får det sværere, siger han.

Sponsoreret indhold