Dansk stjernearkitekt skal bygge huse på månen

Foto: Big-Bjarke Ingels Group/Ritzau Scanpix

Det lyder måske som plottet på en kommende Hollywood-film: En kendt arkitekt skal sammen med NASA bygge huse på Månen - af intet mindre end støv. 

Men den er altså god nok, og nej, der er ikke tale om en kommende Mark Wahlberg-film. 

Det er den amerikanske rumfartsadministration, NASA, der inden 2024 drømmer om at vende tilbage til Månen, og næste gang, amerikanerne sætter en fod i månestøvet, skal der altså bygges huse.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Bjarke Ingels Group står bag en lang række banebrydende arkitektur i både Danmark og i udlandet. BIG står bl.a. bag "Bjerget" og "8-tallet" i Ørestaden, M/S Museet for søfart i Hillerød, "BIG Maze" i Washington, og snart står de spektakulære "A Place To"-tårne klar i Esbjerg. 

Det har den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels har fået til opgave at sørge for kan ske. Husene bliver såkaldte månehabitater, hvor astronauter skal bo. 

- Vores projekt går ud på at etablere en rumbase på overfladen af Månen, siger Jakob Lange, der er partner i arkitektfirmaet BIG (Bjarke Ingels Group, red.).

- BIG er blevet ansat til at kigge på, hvordan den her arkitektur skal se ud. Der er en masse forhold omkring det at bygge på Månen - alt fra lav tyngdekraft til stråling fra rummet - som har indvirkning på arkitekturen.

Projektet har fået titlen "Projekt Olympus". Lykkes BIG og NASA med at opføre husene på Månen, bliver det de første menneskelige konstruktioner i rummet.

Et projekt, som 45-årige arkitekt ikke ligefrem havde turde drømme om nogensinde ville komme på tegnebrættet. 

- Jeg havde ikke forestillet mig, da jeg var lille, at jeg skulle sidde og snakke sådan helt seriøst om at bygge huse på månen, siger han til DR

Artiklen fortsætter efter billederne...

Når stjernearkitekten Bjarke Ingels skal bygge månehuse, kommer det muligvis til at således ud (Foto: BIG-Bjarke Ingels Group / Ritzau Scanpix)

Når NASA lander på månen næste gang, er det med missionen om at bygge en månebase til astronatuerne (Foto: BIG-Bjarke Ingels Group/Ritzau Scanpix)

Kan bygges med 3D-teknologi

Takket være udviklingen af en helt særlig 3D-printteknologi, som 3D-virksomheden Icon står bag, vil det være muligt at etablere den kommende månebase. 

Da det vil være for dyrt at transportere byggematerialer fra Jorden til Månen, er det i stedet muligt at gøre brug af det materiale, der allerede findes på Månen. 

Og er du bare en smule Måne-kender, så står det hurtigt klart, at det ikke ligefrem vælter med mange forskellige byggematerialer på Månens overflade.

Støv er der til gengæld nok af, og det er netop det, man planlægger at benytte sig af for at bygge BIG-husene. 

Det fine månestøv, der kan sammenlignes med glas, kan nemlig bruges til at bygge stærke og beboligere huse til astronatuerne, samtidig med at de også beskytter for rummets stråling og meteoritter. 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close