Kendte11. januar 2022

Dansk filmkanon raser mod Netflix: - Du kunne lige så godt skide i en spand

Det er langt fra alle i den danske filmbranche, der er lige begejstrede for den internationale streaminggigant. Bare spørg Regner Grasten, der har særdeles hårde ord at sige om Netflix
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Er du glad for film og serier, så er der ingen chance for, at du kommer uden om streaminggiganten Netflix.

Her vælter det nemlig med nogle af de største film og serier, vi har set i nyere tid, og kataloget er efterhånden enormt. Der er både de store engelske og amerikanske film og serier, men der er også spændende titler at finde fra Europa og ikke mindst Skandinavien.

Danmark har efterhånden leveret flere serier til den populære streamingtjeneste, hvoraf flere af dem har vist sig at være solide seersucceser - og hvis ikke Danmark, så i udlandet.

Artiklen fortsætter efter billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/kastanjemanden.png
 Foto: Netflix

Danica Curcic spiller hovedrollen som Naia Thulin i Netflix-serien "Kastanjemanden", der er baseret på krimiromanen af samme navn. (Foto: Netflix)

Spørger du den danske filmkanon, producent og manuskripforfatter Regner Grasten er det dog langt fra en god ting for den danske filmbranche, at vi kigger ind i en fremtid, der sandynligvis byder på mere Netflix-produceret indhold.

- Jeg ser ingen fremtid i, at Netflix går ind i dansk film. De arbejder kun med algoritmer. Hvad var det nu, der gik bedst? Det er kun smør på brødet for dem, som producerer for Netflix. Rent kunstnerisk og kulturelt giver jeg det ikke en chance, siger Regner Grasten i en podcast med Kino.dk og fortsætter:

- Hvis man satser på det og siger, at det skal man gå ud og støtte, kan man lige så godt lukke butikken.

- Netflix er en dræber for dansk kultur.

Af danske produktioner har Netflix indtil videre smidt serien "The Rain" (2018) på gaden sammen med "Equinox" (2020), "Kastanjemanden" (2021) og julegyset "Nisser" (2021), og ja, visuelt er der noget at komme efter for 65-årige filmkonge, men så slutter det sådan set også der.

Artiklen fortsætter efter billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/hvidstengruppen_2_premiere_salen_sh_bb125_15dec21.jpg
 Foto: Søren Jul Lamberth

Filmproducent og manuskriptforfatter Regner Grasten har ikke meget godt at sige om Netflix. (Foto: Søren Jul Lamberth)

- Jeg synes, at det er forfærdeligt. Det må jeg sgu indrømme. Det er godt lavet, men kulturelt kunne du lige så godt skide i en spand.

Regner Grasten siger dog også, at streaming i princippet er "den eneste vej frem", hvorfor han mener, at danske filmskabere skal være indstillet på at lade DRTV og TV 2 Play smide deres film på streaming, så der kan skabes hype og interesse for den pågældende instruktør og ikke mindst den pågældende film.

Grasten fortsætter kritikken ved at pege på, at Netflix - i modsætning til DR og TV 2 - ikke har nogen aftale med Producentforeningen, hvilket blandt andet betyder, at der ikke ryger penge i lommen på skaberne af indholdet, hvis der streames fra Netflix.

Regner Grasten står bag en lang række store filmhit. Han har blandt andet været med til at lave de populære filmserier om "Anja & Viktor", "Krummerne", "Bølle Bob" og "Hvidstengruppen".

Sponsoreret indhold