Kendte 8. februar 2022

Dansk film skriver Oscar-historie

Det er en ovenud lykkelig, dansk instruktør, der er nomineret i hele tre Oscar-kategorier for sin flim "Flugt" og dermed skriver historie
Foto: Cap/Capital Pictures/Ritzau Scanpix

Der er i dag ikke bare skrevet dansk filmhistorie, men også verdenshistorie. For første gang nogensinde er en film nomineret i tre kategorier samtidig nemlig bedste dokumentarfilm, bedste internationale film og bedste animationsfilm.

Der er tale om den danske film ”Flugt”, som er instrueret af Jonas Poher Rasmussen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det var derfor en ovenud lykkelig instruktør, SE og HØR mødte kort efter, at nomineringerne til årets Oscar-uddeling tidligere tirsdag blev offentliggjort.

 • - Det er fantastisk. Jeg skal lige opdage følelsen først. Til at starte med var det en lettelse, fordi der har været en del hype om filmen, og der var nærmest en forventning til, at vi skulle blive nomineret. Så da den første (nominering, red.) faldt, så var det følelse af glæde, fortæller Jonas Poher Rasmussen.

 • Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
 • Jonas Poher Rasmussen fejrer naturligvis med bobler. Foto: Claus Bech / Ritzau Scanpix

 • En gribende historie

  ”Flugt” handler om Jonas Poher Rasmussens barndomsven Amin. Han er 36 år veluddannet og har et succesfuldt job. Men da hans kæreste Kasper frier til ham, bringer det minder frem fra hans barndom i den afghanske hovedstad Kabul.

  En ellers lykkelig barndom bliver afløst af frygt, da borgerkrigen bryder ud, og Amin tvinges som 11-årig til at flygte fra sit hjemland. Han jages af sin barndom og af et løfte om ikke at afsløre en 20 år gammel hemmelighed.

  Den gribende historie har ikke kun fanget Oscar-akademiets opmærksomhed. Ved den amerikanske Sundance Filmfestival vandt "Flugt" hovedprisen.

  Netop derfor spåede kino.dk’s indholdschef Daniel Bentien også filmen til at få en nominering eller tre.

  De mange nomineringer er heller ikke helt til at forstå, lyder det fra Jonas Poher Rasmussen.

  - Det er fuldstændig surrealistisk. Det er vanvittigt. Specielt når man tænker på, at det her projekt startede med en lille idé, jeg havde, fordi min ven havde en fortælling, jeg gerne ville høre, og jeg gerne ville fortælle, og så voksede det bare, siger han.

  flere danske nomineringer

  I slut marts går turen så til Los Angeles, hvor Oscar-showet løber af stablen den 27. marts.

  Her skal Jonas Poher Rasmussen betræde den røde løber sammen med stjerner som Will Smith, Nicole Kidman og mange andre. Den tanke skal instruktøren da også lige vænne sig til.

  - Det bliver en sjov oplevelse. Jeg har ikke helt tænkt tanken endnu, men det skal jeg til at vænne mig til, og så skal jeg ud at finde mig et godt jakkesæt, der passer til anledningen, lyder det fra den Oscar-nominerede instruktør.

  Hvis ”Flugt” er så heldig at vinde bare en af de tre priser den 27. marts, så går Jonas Poher Rasmussen i Thomas Vinterbergs Hollywood-fodspor med en gylden statuette i hånden.

  Sidste år vandt Thomas Vinterberg nemlig en Oscar i kategorien bedste internationale film for ”Druk”.

  Udover "Flugt" er filmen "On My Mind" også nomineret til en Oscar. Det er den i kategorien bedste kortfilm. Også den danske filmfotograf Dan Laustsen er nomineret for bedste fotografering for filmen "Nightmare Alley".

  Sponsoreret indhold